Osmička Hostivar, jihlavský Sauvin, Rugby Nomád a nový Bernard i Samson

sepsal Marley

4. července 2013 v 9:26

Tak nám začaly prázdniny a my tu pro vás máme pár řádků o nových pivech, která v červencových vedrech určitě osvěží.

V pražském Hostivaru poprvé od svého otevření změnili pivní nabídku. Světlou třináctku nahradilo nové pivo, Cyklistická osmička. A není to úplně obyčejná česká osmička – je nachmelena novým německým chmelem Polaris (znáte ze Svatý Norbert APA) a byla do ní přidána marocká máta. Pěkně sladové pivo s trochou kvasnic, lehce chmelově kořenité až citrusové, znatelné je též bylinně – mátové aroma. Je to hezky vyvážené a skvěle pitelné pivo, nijak nepřipomíná mdlá a prázdná průmyslová slabá piva. Za nás asi zatím nejpovedenější hostivarský kousek.

Po nějaké době přišel s novým pivem i létající pivovar Nomád. Jmenuje se Rugby Ale a jedná se o lehký anglický ejl z plzeňského sladu, chmelený pomocí East Kent Goldings. A je nachmelený pořádně, má výrazné zemité, lehce drsnější aroma s trochou kvasnic a příjemným nádechem citrusů. Má fajn středně plné sladové tělo a lehce vyšší hořkost… trošku netradiční pivo, ale je hezky osvěžující a dobře pitelné.

Ochutnali jsme i šestý jednochmelový Post Apocalyptic Ale od Radniční Jihlavy, tentokráte s jedním z našich nejoblíbenějších chmelů – Nelson Sauvinem. Na čepu bylo bohužel celkem dosti kvasnicové (tohle se Jihlavě stává často, mohla by s tím něco udělat), ale i tak mělo příjemné ovocné aroma – angreštů, mandarinek a bílého vína. V láhvi už nebylo tak kvasnicové, bylo hezky voňavé a dobře pitelné… ale stejně jsme u piv s Nelson Sauvinem zvyklí na vyšší standard.

Novým průmyslovým pivem na trhu je Samson HefeWeizen. Jedná se o klasickou svrchně kvašenou bavorskou pšenici, která je dle všeho vařena pro Samsona v jiném pivovaru (nejspíše v Rakousku či Bavorsku). Námi ochutnané točené nemělo nijak úžasnou vůni, ale v chuti už bylo hezky banánové, hřebíčkové, pšeničné sušenkové a nasládlé. Mělo příjemné delší doznívání a velmi dobrou pitelnost. V současné době se toto pivo v lahvové podobě dostává na police supermarketů. Je fajn, že troška té pivní rozmanitosti dorazila i tam.

Po povedené nefiltrované desítce přichází pivovar Bernard s dalšími verzemi svých piv. Například je to lahvová Kvasnicová desítka. Příjemně sladové lehčí pivko, trochu chlebové a chmelově kořenité, na lahvové velmi dobře pitelné. Druhým relativně novým pivem je Černá lavina, pivo s lavinovým efektem, ne nepodobným třebas známému Guinnessu. Má příjemné kávové a čokoládové aroma, které je doplněno karamelem a trochou chmelové kořenitosti. I díky jemnému nižšímu řízu má pivo dobrou pitelnost… povedený kousek, snad se začne v hospodách objevovat častěji.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…