Mazák Coffee Porter, Lobeč Imperial Stout, Pegas Doppelbock, Dragonfly Emperor a jiné pivní novinky

sepsal Marley

31. prosince 2015 v 13:26

Máme tu konec roku, ale my si ještě před jeho oslavou dáme poslední pivní novinky. Tímto článkem se letos dostáváme na číslo 90, čímž o celý jeden kus překonáváme rekord z roku 2013. Nu, na bilancování je ještě čas, vrhněme se na ta nová piva.

Dolnobojanovický Mazák do části svého výtečného Baltic Portera přidal v Olomouci upraženou kávu z Indie, vznikl tak Coffee Porter. Je pražený, trochu drsněji kávový, lehce karamelový, kapku nasládlý. Trochu nám tohle spojení piva a kávy připomnělo přepraženou kávu, ale jinak je to fajn záležitost, příjemná, dobře se popíjí.

Pivovar Lobeč na konec roku přichystal své zatím nejsilnější pivo, Imperial Stout s 8,2 % alkoholu. Je čokoládový, karamelkový, nasládlý, lehce pražený, s trochou tónů rozinek a vanilky. Po ohřátí se objeví trocha máslíčka, celkově jde ale o zdařilé pivo, dobře se popíjí. Těžko říct, možná kdyby se nechalo ještě nějaký ten týden zrát, mohlo by být úplně parádní.

Dalšího siláka poslal do boje brněnský Pegas. Jeho osmnáctka Doppelbock je sladová, karamelová, lehce toustová, s tóny sušeného ovoce. Jen lehce nasládlá, středně hořká, dobře vyvážená. Příjemné a dobře pitelné pivo, jak z Bavorska.

Z brněnské produkce jsme ochutnali i pivo od létajícího pivovaru Dragonfly, vařené v pivovaru Vraník. Jde o  Emperor E.I.P.A., tedy IPA anglického střihu. Je výrazně toustová s trochou oříškových tónů, chmelově citrusová a bylinná až zemitá. Přišlo nám, že chmely se slady úplně dokonale neladí, ale jinak je pivo pěkně čisté a dobře pitelné. 

Létající Nomád nedávno uvařil Saison Dobrá sezóna s českými chmely. Pivo s nízkým řízem, téměř bez pěny, s aroma jablečných křížal a kompotu, docela výrazně kořeněné – znát byl koriandr, hřebíček či anýz. Zajímavé a dobře pitelné pivo, ale Saison příliš nepřipomínalo.

Vánoční pivo připravil čižický Bizon, do svého Christmas Ale hodil navíc i pečená jablka a hrušky. Pivo je to karamelové až karamelkové, jablka i hrušky jsou dosti znát. Je skoro bez řízu a navíc jsou znát máslové tóny, po ohřátí docela výrazné. Dá se to pít, ale žádný zázrak. Holt Bizon s diacetylem bojuje často a tentokráte z toho nevyšel jako vítěz.

Na závěr ještě zmíníme pár piv, která jsme znovu ochutnali. Zkusili jsme lahvové verze extra silné vánoční DIPA Pohutukawa od Frýdlantu a belgické IPA Zlatý prasátko od Clocka, obě jsou to moc fajn piva, která nám dokonce z láhve malinko více než na čepu. A Clocka American Amber Lager jsme pro změnu potkali po ochutnání lahve zase v točené podobě a ta byla v tomto případě o něco lepší, trochu více se prosadilo chmelové aroma. Moc příjemný řádně nachmelený ležák. Od Permona jsme zkusili „Kapra“, tedy Štědrovečerní jantarové. Slušně chmelené, trochu máslové, docela dobře pitelné. Permon umí svrchně kvašená piva lépe, tyhle spoďňáky jsou často sázka do loterie. Po roce od ochutnávky „pod komínem“ jsme zkusili APA Frank APPA od břeclavských Frankies. Čisté pivo, výrazně ovocné, lehce karamelové. Velmi dobře pitelné, chutnalo nám ještě více než minule.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…