Matuška Osvoboditel, Permon Summit, Raven a Duck&Dog Saison, Podlesí Galileo a jiná nová piva

sepsal Marley

12. května 2016 v 15:37

Zase jsme tu chvíli nestíhali psát i pivních novinkách, valí se na nás opravdu ze všech stran. Dnes si střihneme prvních deset piv, o dalších napíšeme v následujících dnech. Tentokráte to bude skoro samý ejl, ale každý trochu jiný – slabší či silnější, různě ozvláštněný.

Matuška k výročí osvobození Československa po roce uvařil pivo Osvoboditel. Na rozdíl od loňské čtrnáctky je to nyní šestnáctka, změnilo se i složení chmelů a sladů. Pivo je to slušně sladové, docela hořké, s výraznými ovocnými tóny – lesního i tropického ovoce, lehce i mandarinek a kandovaného ovoce. Čisté, vyvážené a výborně pitelné pivo, jak už je u Matuškových ejlů zvykem.

Sokolovský Permon uvařil další jednochmelovou IPA, tentokráte použil americký Summit. IPA je to chmelově kořenitá i ovocná, též výrazně sladová a hodně hořká, jen lehce ruší znatelné tóny cibule a česneku. Opravdu zvláštní pivo, ale nejde o žádnou vadu – takto se totiž Summit, použitý samotný ve velkém množství, prostě často projevuje. Pivo je to jinak chuťově krásně čisté, dobře se pije, ale tento chmel se naším oblíbencem asi nikdy nestane. A to není od Permona vše, přišel i s novým chilli pivem, po Habanero je to IPA s papričkami Rawit. Papriček v Sokolově přidali výrazně více než minule, takže v pivě dominují tóny chilli a pálivosti, IPA je znát jen někde na pozadí a projevuje se zejména svojí hořkostí. Nejsou tam žádné vady, ale příliš to dohromady neladí, moc dobře se nám to nepilo. Holt v takovým množstvích se chilli hodí asi jen do extra silných imperial stoutů a podobných piv.

S dalším jednochmelovým pivem přišel pro změnu Kounický pivovar, použil americké El Dorado. Je to slušně  sladový a hodně hořký ejl, chmelově zemitý i bylinný, s tlumenými ovocnými tóny. Příliš to jako El Dorado nechutná, navíc ruší lehké zeleninové tóny. Průměrně pitelné pivo, zatím jasně nejslabší z celé kounické jednochmelové série.

Plzeňský Raven v uplynulých týdnech vypustil do světa pěknou řádku nových piv. Po nedávném rozporuplném Suggar Daddy přišla na řadu Spring IPA, světlá čtrnáctka. Je sladová, citrusová, s tóny bylin i kandovaného ovoce. Slušně hořká, ale ne úplně čistá a vyvážená. Dá se pít, ale ve srovnání třeba s dřívější Blond IPA je to slabota.

Ve spolupráci s rajhradským Beerserkerem (Duck&Dog) připravil Raven dvanáctku Farmhand Saison. K českým saisonům příliš důvěru nemáme – často to buď vůbec nechutná jako saison, a nebo to sice saison trochu připomíná, ale jinak je to divné a neharmonické. Tento saison ale nespadá ani do jedné z těchto kategorií – pivo je to bylinné s tóny šťovíku, sladové, příjemně kořeněné, lehce je znát i pomerančová kůra. Dupont to sice není, ale je to svěží a dobře pitelný kousek.

Samotný rajhradský Beerserker uvařil pivo Duck&Dog Midnight Bitter, mělo by jít o silný anglický bitter. Je sladový, toustový, s tóny grepů, lehce lesního ovoce a zvláštní zemitosti. Trochu rozhádané pivo, ne úplně čisté, průměrně pitelné.

Pivovar Podlesí přišel s novinkou Galileo, ale do žádných větších akcí se nepouštěl, jde o American Pale Ale. Je to výrazně sladová světlá třináctka, citrusová i lehce bylinná, trochu peprná. Jednoduchá, slušně hořká, dobře se pije.

Litoměřická Labuť vypouští jeden speciál za druhým. Většina se do Prahy nedostane, ale poslední pivo, Rye Ale, se nám ochutnat podařilo. Jde o světlou čtrnáctku se čtvrtinou žitného sladu a americkými chmely, je obilná, citrusová, s tóny jablek, koření, kvasnic i žitného chleba. Trochu zvláštní záležitost, ale pít se to dá.

V březnu Černokostelecký pivovár oslavil patnácté výročí – už celých patnáct let se zde snaží parta nadšenců opravit pivovar a jeho areál. K této příležitosti uvařil zdejší minipivovar Šnajdr Medokosteleckou výroční patnáctku, polotmavý speciál s přidaným medem. Pivo je to sladší sladové, lehce medové i karamelové. Trochu ovocné, příjemné a slušně pitelné. Černokostelecký pivovár samotný by měl začít vařit ve velkém do konce roku, jsme zvědavi, jestli se to stihne. Na piva a jejich lepší dostupnost (oproti limitované nabídce Šnajdra) se rozhodně těšíme.

Pivní novinky

Celkem 211 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…