Matuška Barrique Raketa, Falkon Zlej Blesk, Klínec-Katz Bič Mňaukenen, Zemské Colorado a jiné novoty

sepsal Marley

29. července 2015 v 10:50

Neuplynul ani týden a pivních zajímavostí se nám tu nakupilo tolik, že se nám to sem snad ani nevejde. A dokonce se většina piv opravdu podařila, jedno příjemné překvapení vedle druhého. Ale nějaké to menší zklamání se také našlo, v ráji na zemi ještě nejsme.

Pivovar Matuška připravil limitovanou edici Černá raketa Barrique – svoji Černou raketu nechal zrát dva měsíce v dubovém sudu po fortifikovaném víně podobném portskému, červeném Lokusu z vinařství J. Stávek. Není to něco úplně převratného, ve světě jsou podobné výtvory čím dál běžnější (černou IPA třeba úspěšně nechal zrát v sudu po Chardonnay dánský To Øl), ale v české kotlině je to přeci jen ještě docela málo viděná věc. Pivo je to pražené a čokoládové z tmavých sladů, z chmele se projevují nejvíce grepy a též nějaká ta pryskyřice. Červené víno s tóny portského je slušně znát, též se projevují i švestky, rybíz či ostružiny. Celkově to dohromady dobře ladí, pivo je příjemně vrstevnaté. Ač je výborné, tak na nejlepší v dubových sudech dozrávaná piva nemá, spíše bychom ho řadili k podprůměru v této kategorii. Za cenu kolem tři stovek za sedmičku bychom si ho už asi znovu nekoupili (kdyby vůbec byla ta možnost, všech 200 lahví je totiž už zřejmě rozprodáno).

Létající pivovar Klínec-Katz přichází s pivem Bič Mňaukenen Summer Ale (ti nechápající název mohou mrknout na etiketu piva). Je to světlá jedenáctka, příjemně sladová s lehkou obilností, citrusově chmelová a jemně bylinná. Žádné složité vrstvy hromad ovoce, ale prostě přímočaré, osvěžující a parádně pitelné pivo. Pokud se ještě vrátí vedra, bude se proklatě hodit.

Lehčí ejl uvařil i Zemský pivovar. Jeho třináctka Colorado Pale Ale je chmelově bylinná, květinová i citrusová s nádechem tropického ovoce. Též i slušně sladová, vyvážená, podobně výborně pitelná jako výše jmenovaný Klínec-Katz. Takováto piva nám dělají radost.

S povedenými pivy zdaleka nekončíme. Další pivo ze své jednochmelové série připravil Permon, nyní se ke slovu dostává americká klasika Amarillo. Pivo je to příjemně ovocné, jak je u Amarilla zvykem, znát jsou mandarinky, mango, ananas, též i něco broskví a růžových grepů. Karamelově sladové, velmi chutné a dobře pitelné. Permonovi si tato série daří, je to taková česká obdoba IPA is Dead od BrewDoga, ty mají podobnou sílu, hořkost a též i slušnou porci karamelu… jen my naštěstí v tomto případě platíme tak třetinovou cenu :)

Další pivo je trochu komplikované. Uvařil ho létající Falkon v královédvorském Tamborovi, speciálně pro hospody Kulový blesk a Zlý časy (tedy značku Bad Flash). Jmenuje se Zlej Blesk a je to polotmavý ležák chmelený moderními chmely podobně jako je tomu u ejlů. Zajímavě bylinný, lehce citrusový, s tóny jahod a kandovaného ovoce. I slad je znát, s příjemně karamelovým a toustovým projevem. Slušně hořké, kapku drsnější, velmi dobře pitelné.

Po jarním AleGrey čtrnáctce přišel nyní pivovar ŠedivákAleGrey patnáctkou. Je slušně karamelová, s tóny mandarinek a tropického i lesního ovoce. Je jen středně hořká, v chuti na Šediváka překvapivě čistá (zdejší piva prostě často bývají taková osobitá až divná), pije se velmi dobře. Zatím jasně nejlepší pivo z tohoto pivovaru a za zmínku stojí i nízká cena, zde si koupíte půllitr za cenu, za jakou si jinde pořídíte ejlu jen třetinku.

Slavkovský pivovar již po několikáté pro kapelu Titanic přichystal pivo Titanic Beer Time. Zřejmě by mělo jít o světlý ležák, pivo je ale docela tmavé. Sladové, karamelkové, toustové, chmelově kořenité. Trochu ruší lehký máselný nádech, ale pije se to ještě slušně. Ale Slavkov má na víc (třeba když se podíváme, jaký ležák uvařil pro brněnskou hospodu U Alberta).

Zmíněného Titanika a Hoppera Amarillo jsme ochutnali v nedávno otevřeném podniku Poctivej výčep, o jehož existenci jsme se dozvěděli teprve před týdnem. Je to fajn hospůdka na Kobylisích, na čepu má pět piv z českých minipivovarů. Navíc zde teď přes léto grilují, zdejší bavorské klobásky i krkovička jsou výborné. Obsluha je také příjemná, tuhle hospůdku můžeme jen doporučit. Lze i dobře spojit s návštěvou zmíněného pivovaru Šedivák a baru Chýše, kde se čepuje Strahov a Matuška. Vznikne tak zajímavý trojúhelník rozmanitost – cena – kvalita :)

Od potštejnského Clocka jsme v poslední době ochutnali hodně piv. Clock Rišaví Zmikund Imperial Red Ale je výborný i v lahvové podobě, parádní silný ejl. Povedla se i další várka patnáctky American IPA ze série No Idols!, krásně nachmelená záležitost, pilo se to úplně samo. Ani Foreign Extra Stout Exorcist neztrácí nic ze svého lesku, je to pořád příjemné hutnější a vydatně pražené pivo. Jediné zklamání od Clocka jsme potkali v podobě spodně kvašené desítky Hektora. Už poprvé nám moc nechutnal, ale nyní to bylo skoro máslo v tekuté podobě, po ohřátí ještě navíc žluklé. Brrr, Clock by se na tohle měl vyprdnout a místo toho nasadit do trvalého sortimentu třeba Trudi. A nebo jsme zatím měli smůlu na špatné várky, v budoucnu mu ještě šanci zkusíme dát.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…