Kouřové z Prahy i Bambergu, chmelené ze Svatého Jána, Hastrmana a Tří růží

sepsal Marley

22. února 2013 v 8:57

Opět tu máme pravidelnou Marleyovu páteční chvilku poezie. Dnešní souhrn zajímavých piv posledního týdne je hezky nakuřovaný a též vydatně chmelený.

Nové pivo po nějaké chvíli uvařil pražský pivovar U Tří růží. Je to zase něco ne úplně tradičního, Novozélandský chmelový ležák. Z piva výrazně vystupují chmelové citrusové tóny se střední kořenitostí. Tělo je pěkně sladové a příjemně kvasnicové, hezky čerstvé. Na to, že jde o pivo spodně kvašené to dohromady překvapivě hezky funguje, je povedené a dobře pitelné. Doporučujeme. Nyní je též na čepu výtečný Klášterní speciál číslo 1.

Minulou středu (Popeleční) započalo období půstu a i letos se u nás objevilo bavorské pivo Schlenkerla Fastenbier. Je vařeno jen jednou ročně právě pro dobu půstu a do lahví se na rozdíl od jiných Schlenkerla piv nestáčí. Jde o nefiltrované nakuřované pivko střední síly (14,5°), a stejně jako vloni se dostalo na čep Zlých časů. Krásné výrazné uzené tóny doplňuje lehká chmelová hořkost a kořenitost. Tělo je hezky sladové, středně plné a lehce nasládlé. A k tomu dlouhé a výrazné uzené doznívání. Na svoji sílu se pivo pije náramně dobře, ani se nenadějete a je pryč. Prostě bomba, ne náhodou je třebas na serveru RateBeer pivními nadšenci hodnoceno jako nejlepší nakuřované pivo na světě. Pokud ho někde zahlédnete, rozhodně neváhejte.

Další pivo, se kterým se u nás po roce setkáváme, je Smokie z kočovného Prager Laffe. Jak už název napovídá, jedná se také o nakuřované pivko. Uzených tónů je v něm tak akorát, k tomu se přidává příjemné sladové tělo a střední až nižší chmelová hořkost. Nekomplikované a dobře pitelné. Českých nakouřených piv není tolik, aby si člověk mohl dovolit tohle vynechat :)

Ochutnat pivko z malého pivovárku Svatý JánPolep u Kolína je nesnadná záležitost. Pivovar nemá vlastní hospůdku a piva příliš mnoho nevaří, jen zřídkakdy se v některé hospůdce objeví. Proto když se baru Napalmě podařilo sehnat jedno jejich pivko, Povstalec IPA, nebyla jiná možnost než ho jít ulovit. Krásně voňavý ejl s chmelovým aroma tropického ovoce, citrusů a kapky pryskyřice, pod tím je schováno příjemné sladově sušenkové tělo. Povedené a dobře pitelné, také se asi za dvě hodiny vypilo. Až bude minimálně takto vypadat většina českých IPA, bude tu krásně.

Narazili jsme i na relativně nové pivo od Velkorybnického Hastrmana. Jedná se o Bohemian IPA, tedy IPA vařenou pouze s českými chmely. Podobná piva s velkým úspěchem vaří například pivovar Nomád. Na počátku nás překvapila výrazná a velmi příjemná vůně aromatických chmelů, tropické ovoce a citrusů. Říkali jsme si, jestli náhodou nejde o omyl a nenatočili nám místo toho nějaké pivo od Nomáda či Matušky. Jenže po ohřátí piva chmelové aroma ustoupilo do pozadí, vystoupily drsnější kvasnicové tóny s méně příjemnou kořenitostí a už se tak dobře nepilo. Ale i tak je to sympatický pokus, čím více pivovarů se o tyto české IPA bude pokoušet, tím pro nás pivaře lépe.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…