Kounický Polaris, Clock OP Anniversary Ale, Albrecht Melchior, Radniční Maibock a jiné pivní novinky

sepsal Marley

5. června 2015 v 11:22

Opět tu máme další soupis nových a zajímavých piv. V posledních dnech se toho urodilo tolik, že část ještě nemáme zpracovánu a budeme ji muset nechat na příští týden. Ale i tak tu toho bude až až.

Zámecký pivovar Frýdlant připravil hned dvě novinky. První je Albrecht Pale Ale Melchior, dvanáctka s převážně americkými chmely. Je citrusová, bylinná, hezky sladová, s trochou liči, pryskyřice a borovice. Slušně hořká, málo řízná, dobře pitelná. Malinko vyladit a přisytit a nepijeme v létě nic jiného. Druhá novinka je také světlá dvanáctka, málo prokvašený Valdštejnský speciál. Pivo je to hodně sladové, karamelkové, nasládlé, celkem máslové, lehce bylinné, divně ovocné, kapku i jogurtové. Podivné, těžkopádné, nevyvážené a téměř nepitelné pivo. Nevíme, jestli to byl záměr, ale asi by minimálně ještě nějakou dobu mohlo ležet, pak by to nejspíše bylo lepší. První zklamání z Frýdlantu.

Pivovar Falkenštejn uvařil pivo RAPL, neboli Refreshing American Pale Lager. Jde o ležák vydatně chmelený americkými chmely, nicméně někdo by mohl Krásnolipským vysvětlit, že jako American Pale Lager se běžně označují vodnaté americké ležáky bez chuti typu Budweiser, lidi by mohli dle názvu očekávat něco jiného. Pivo je nepříliš výrazné, s tóny kandovaného ovoce, karamelek a medu. Bohužel navíc docela máslové, což nám zrovna u podobných piv s moderními chmely vcelku vadí. Celkově takové divné pivo, nevyvážené, velmi špatně pitelné.

Kounice přišly s dalším pivem ze své série Single Beer, nyní je na řadě německý chmel Polaris. Pivo je to svěže a zajímavě bylinné s tóny máty, citrónové trávy i šťovíku, lehce pryskyřičné, příjemně sladové a nasládlé. Stejně jako u všech předchozích piv z této řady je pivo ukázkově čisté bez náznaku jakékoliv vady, pije se velmi dobře. Doufáme, že budou následovat i další Single Beery, neboť avizovaných jich bylo zatím jen právě proběhlých pět.

Brněnský pivovar Hauskrecht uvařil speciál PH 13 Magic, polotmavé zázvorové pivo. Je zázvorové tak akorát, sladové, toustové, lehce karamelové i chmelově bylinné. Je docela hořké a hořkost má trošku drsnější (Nepoužívají náhodou chmelový extrakt, když jsou ve složení chmelové produkty, nikoliv upravený chmel?), jinak se ale pije docela dobře. Na ochucené pivo to rozhodně nějaké velké zklamání není. Ochutnali jsme znovu dvanáctku Hauskrechta, tentokráte už měla normální zlatou barvu a neměla žádné nepříjemné tóny, zřejmě se jim to v Brně povedlo vyladit. Hodně chmelená, pěkně sladová, výborně pitelná. Level Únětice to ještě není, ale blíží se.

V dalším brněnském pivovaru, Pegasovi, připravili na červenec novinku Spring I.P.A.. Stejně jako v případě beskydského jmenovce jde o světlou čtrnáctku. Je docela ovocná – s tóny mandarinek, tropického ovoce, lehce toustů, karamelu a kvasnic. Kvasnice nám bohužel v ejlech většinou celkem vadí a tady to nebyla výjimka – zejména po ohřátí to už nebylo ono. Ale jinak vcelku ucházející pivo, nicméně ani bez kvasnic by to žádný Matuška nebyl – vlastně z toho máme podobný dojem jako i z druhé Pegasovy IPA, takový osobitý český ejl.

Kromě pivovaru Matuška uvařil k druhému výročí Ochutnávkové pivnice speciální pivo i potštejnský Clock. Potkali jsme ho přímo v Ochutnávkové, mělo by jít o podobné pivo jako vařil dříve pro Ochutnávkovou právě Matuška. Je bylinně chmelový, citrusový, sladový i lehce obilný. Slušně hořký, čistý, svěží a výborně pitelný. V Ochutnávkové by nemuseli čekat na další výročí, ale mohli by si podobné lahůdky nechat vařit častěji.

Radniční pivovar Jihlava po nedávném Winter Bocku přišel s Maibockem, polotmavou patnáctkou. Tento májový kozlík je hodně sladový, sladší, s karamelovými i toustovými tóny, nepříliš hořký, lehce alkoholový, trochu zvláštně jablečný. Není špatný, dobře se popíjí, ale od takového siláka jsme po výborném Winter Bocku čekali trochu více.

Jako obvykle zmíníme i pár znovu ochutnaných starých piv. Chotovinský světlý ležák nám tentokráte vůbec nesedl, s tóny obilných slupek, lepenky, lehce až do tónů lepidla. Moc se to pít nedalo. Snad šlo jen o špatný sud, ale už jsme podobnou divnost jednou z Chotovin potkali, tak si úplně jisti nejsme. Průmyslový Rychtář Rataj je nyní mnohem ovocnější než při první várce, hezky citrusový, s trochou bylin a  tropického ovoce. Chutný, velmi dobře pitelný. Snad takový bude i nadále a nejde o nějakou várku, kdy sládkovi ujela ruka s chmelem Cascade. Divočáka z Moravského Žižkova jsme zkusili potřetí a stále je to takové nedoladěné pivo, tentokráte celkem máselné, průměrně pitelné. Trochu podobně je na tom brněnský Charlie's beer z Charlie's square, sice relativně čistý, ale spíše takový oukej domovarnický ležák. V Brně asi stačí, že pivo je lepší než Starobrno. Po nějaké chvíli jsme zase zkusili Chýni (tmavý speciál) a opět tragédie, divoké, skoro nepitelné pivo. Matuška Apollo Galaxy je stále super. A ani Clock Twist Red IPA nás nezklamal.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…