Džentlmen Nomád, Bernardova nefiltrovaná desítka, Vyškov IPA, Falkon Extra a pár fajn podniků

sepsal Marley

8. února 2013 v 10:05

Pivních zajímavostí je nyní tolik, že se nám z těch občasných zápisků skoro stává pravidelný týdeník. Za chvíli asi budeme muset novinky sepisovat dvakrát týdně :) Pro dnešek tu máme několik nových skvělých mimopražských piv a pár zajímavých pražských podniků.

Rozhodli jsme se zkusit i něco průmyslovějšího. Někdy v minulém roce byl v Praze otevřen Bernard Pub a nás zajímalo, jak piva Bernard uspějí ve srovnání s kousky z malých pivovarů. Pub je moderně zařízený a celkem hezký, je rozdělený na kuřáckou a nekuřáckou část. Bohužel tyto dvě místnosti nejsou úplně oddělené, takže člověk nějaký ten závan kouře ucítí i v nekuřácké. Výběr piv je slušný, šest točených piv z humpoleckého sortimentu. My se jali prozkoumat světlá pivka. Desítka byla nic moc, skoro jako něco, co získáte v supermarketu náhodným výběrem. Jedenáctka byla o poznání lepší, ale stále žádné velké nadšení. Zato nefiltrovaná dvanáctka už byla velmi dobrá, příjemně sladová a dobře nachmelená. A nová nefiltrovaná desítka… ta byla opravdu povedená. Krásně sladová, lehce kvasnicová, chmelově kořenitá a o co jde nejvíce – skvěle pitelná. Troufáme si říct, že jde o jednu z nejlepších desítek u nás. Doufáme, že takto kvalitní bude pořád, ne jen nyní při premiéře.

Relativně novým pražským podnikem je i Lokál Ostrý. Nachází se na žižkovském Sladkovského náměstí, kousek od knihkupecké osvěžovny Volvoxu Globator. Je to taková menší hospůdka, je trošku stroze, ale hezky zařízená. Přední část je nekuřácká, kouří se jen ve vzdálenějších místnůstkách, takže se zde dýchat v pohodě dá. Na čepu jsou čtyři stálá fajn piva: Klostermann, Koutská dvanáctka, Alders­bacher UrhellWeisse. Dále se tu na dvou pípách střídají různá piva z menších pivovarů. Posledně jsme zde potkali třebas Aldesbacher Festbier, příjemné silnější sladové pivko… trošku sladší, ale i tak slušně pitelné. K jídlu si můžete dát české i německé pochutiny, například skvělé bavorské weisswursty či grilované bratwursty. Obsluha je příjemná, ceny nejsou vysoké a piva jsou ve slušné kondici. Chodíme sem rádi.

Stejný majitel provozuje už delší dobu jinou pražskou hospůdku, Kavárnu na Šumavě na ulici Šumavská. Je trošku ostuda, že jsme ji navštívili až nyní, ale když jsme šli dříve několikrát kolem, bylo vždy plno. Uvnitř opravdu vypadá jako nějaká šumavská chata, je to zde pěkné a útulné. Jen bohužel menší místnůstka je kuřácká, ale nijak cítit to v nekuřáckém zbytku nebylo. Na čepu jsou tu na stálo dvě strakonické třináctky – Klostermann a Král Šumavy. Na dvou rotujících pípách se střídají piva z nejen šumavských pivovárků. Tento týden jsme zde narazili na světlý ležák ze vsetínského Valáška. I když jsme ho pili už několikrát dříve, tak nás tentokrát překvapil. Moc příjemně sladový a krásně pitelný, tak dobrý ležák jsme už dlouho neměli. Snad nejde jen o náhodnou povedenou várku a to pivo bude tak dobré i nadále.

Nové pivko opět připravil Létající pivovar Nomád. Opět je to něco netradičního, ale nikoliv nějaká silná obluda. Jmenuje se Gentleman a jde o svrchně kvašenou jedenáctku, nachmelenou dvěma moderními německými drahokamy, Saphirem a Smaragdem. Jeden z původních návrhů na pojmenování piva byl dle použitých chmelů i Komando SS, to by hezky navazovalo na minulé pivko AK-47 :o) Pivo je krásně aromatické, tropické ovoce a citrusy jsou doplněny lehkou kořenitostí, květinami a pryskyřicí. K tomu jemné lehčí sladové tělo… pitelnost je prostě úžasná. Snad Nomád toto pivko bude vařit i v létě, chodili bychom pro něj s kanystry.

Něco nového připravil i druhý český pivovar bez pivovaru, Falkon. Jde o Extra Stout, silnější exportní verzi irského stoutu (jde o takový mezistupeň mezi klasickým stoutem a tím ruským imperiálním). Pěkně kávové a pražené pivko s kapkou sladkosti a karamelu. Dobře pitelné s příjemným dozníváním.

Ještě jsme v našich přehledech novinek zapomněli zmínit, že Vyškově uvařili koncem minulého roku novou várku IPA, nyní pod značkou Cross the World. Opět je nepoučitelně lahvována do čirých lahví. Láhev jsme proto v pivotéce prozřetelně vytáhli z konce regálu. A vyplatilo se, pivo bylo naprosto v pořádku. Tentokráte je vyškovská IPA hodně karamelová, ale chmelová kořenitost s citrusy je též celkem výrazná. Slušné pivko, které neurazí. Je fajn, že něco takového je dostupného celorepublikově.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…