Co pít na osmém ročníku Slunce ve skle?

sepsal Marley

18. září 2015 v 10:11

Už je to zase tady, zítra nás čeká největší český festival minipivovarů, plzeňské Slunce ve skle. Přes šedesát pivovarů, více než dvě stě druhů piv. Docela slušná nálož, z tohoto množství se zatočí hlava i člověku, který se o pivo hodně zajímá. Proto jsme pro vás připravili pár tipů na piva a pivovary, které je vhodné nevynechat.

Vycházíme z oficiálně zveřejněného seznamu na webových stránkách festivalu, takže se konečný seznam pivovarů a jejich piv může o něco lišit, ale k základní orientaci by to mohlo být dobré. Ty, kdož vůbec netuší o co na festivalu jde, odkážeme na upoutávku z minulého roku (případně na report z loňského ročníku). Co jsme koukali, tak naše doporučení se od minulého roku docela změnila – holt některé pivovary na kvalitě zapracovaly, jiné naopak mají výkyvy a občas nás překvapí nějakou hrůzou, takže jsme je z doporučení museli vyřadit. A také některé pivovary, které se minulý rok účastnily, letos v seznamu chybí.

Jednoznačně doporučujeme

Klášterní pivovar Strahov (piva Svatý Norbert) – zřejmě momentálně nejlepší český minipivovar. Doporučujeme cokoliv, co bude v nabídce.

Zhůřák – zajímavá a v našich krajích nezvyklá piva, některé kousky nás dokáží nadchnout jako máloco. Brousíme si zuby na dvacítku Asfalt Extreme Stout, ale nevíme, kdo nás po ní doveze domů.

Clock – snad jen desítce Hektorovi bychom se vyhnuli (bývá máslová), ale zejména ejly vaří výborné.

Matuška – asi netřeba připomínat, skvělé ejly a často i ležáky. Pokud večer zbyde náš oblíbenec Apollo Galaxy, nebudeme váhat, i když ho známe jako své boty.

Neměly by zklamat

Létající pivovar Nomád – měl by zde být na čepu třeba Karel, jeden z prvních ejlů chmelených českými chmely, nyní se vaří v Permonovi a ten ejly umí.

Modrá HvězdaDobřanské Pivo Hořké (DPH) je bezva a ani ostatní piva nejsou k zahození.

Zámecký pivovar Frýdlant – piva Albrecht, doporučujeme zkoušet hlavně ejly; ležáky a pšenice se jim občas nepovedou.

Bad Flash – tento „zakázkový“ pivovar Kulového blesku a Zlých časů si nechává připravovat piva v prověřených pivovarech (Zhůřák, Matuška, Beskydský pivovárek), většina piv je opravdu povedená.

Joe’s Garage – když se zadaří, tak jejich ejly jsou jedny z našich nejlepších.

Lyer – třikrát jsme měli ležáky z tohoto pivovaru a byly opravdu výborné, jednou nás jedno pivo zklamalo, ale možná šlo o nějaký unavený sud.

Antoš – žitná IPA Tlustý netopýr je u nás už skoro legenda. I ostatní piva jsou často velmi dobrá.

Pivovarský dvůr Zvíkov – doporučujeme hlavně dvacítku Stout a šestadvacítka Královskou Labuť. Zbytek sortimentu je jak kdy.

Létající pivovar Falkon – ač se mu v poslední době občas pivo nepovede, patří stále mezi ty lepší české pivovary. Třeba Stalker IPA nás zatím v žádné ze svých více než deseti variant nezklamala, moc dobře vyladěné pivo.

Permon – toho sice potkáte ve většině pivoték a pivně zajímavých hospod, ale zejména jeho ejly jsou čisté a velmi dobře udělané. Ideální jako jistota na zapití, když potkáte pár hrůzných nových piv po sobě a nechcete chvíli riskovat.

Černí koně

Piva z pivovarů, od nichž jsme ještě nic neochutnali, ale která mohou stát za to. Nicméně se klidně může ukázat, že jsou nepitelná.

Dragonfly – brněnský létající pivovar, vařící zatím snad jen ejly.

Monopol – slyšeli jsme na něj zatím ty nejlepší ohlasy, snad nebyly moc ovlivněny krásnou pivovarskou restaurací.

Nová Sladovna – opavský pivovar vařící zajímavě vypadající piva.

Pak jsou tu ještě nové pivovary KrušnohorPlasy, ale o nich jsme zatím nic moc neslyšeli. Stejně tak o pár měsíců starých pivovarech U LenochaPadochov. Takže jen na vlastní nebezpečí, není výjimkou, když je pivo z nového pivovaru opravdu nechutné (ale někdy se i stane, že je výborné).

A to je asi tak vše, uvidíme se zítra. Třeba se s vámi potkáme, pokud nás zahlédnete, nebojte se nás oslovit, nekoušeme. A rádi vám řekneme, která piva jsme už ochutnali a kterým z nich se máte vyhnout :)

Na jaká piva se nejvíce těšíte vy? Budeme rádi i za vaše názory, tipy na zajímavá piva či varování, která z nových piv raději nezkoušet.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…