Clock American IPA, Bavorské extra světlé z Prčice, Permon Pumpkin Ale a mnoho dalších novinek

sepsal Marley

13. listopadu 2014 v 10:53

Už jsme tu zase nějakou tu dobu neměli přehled českých pivních novinek. Pár piv nás zaujalo opravdu hodně, několik dalších bylo příjemných a dlouhá řada jich byla takových spíše průměrných. Alespoň těch vyloženě špatných bylo málo.

Pivovar Clock uvařil druhé pivo ze své sezónní série No Idols!. Tentokráte se jedná o pivo American IPA, polotmavou patnáctku. Je hodně citrusově chmelová, s tropickým ovocem a lehkými pryskyřičnými tóny. Je i příjemně sladová a hodně hořká, celkově je velmi dobře vyladěná a pije se prakticky sama. Takovéto ejly nám dělají radost.

Piva z pivovaru Vítek z Prčice nám v poslední době nějak extra nechutnala. Proto jsme se k nové Bavorské extra světlé třináctce přistupovali trochu s nedůvěrou. Příjemně nás ale překvapila, je sladová, obilná, chmelově bylinná, kořenitá i peprná. Vyvážená a dobře pitelná, opravdu se bavorským světlým docela podobá.

S novou IPA přišli v pivovaru U Vacků z Chlumce nad Cidlinou, dokonce ji i nalahvovali do skla. Je to sympatické, i když je třeba zmínit, že po vzoru třeba Kocoura lahvují i pro „obyčejné pivaře“ do petek. IPA je patnáctka, plná karamelu a karamelek, je zároveň hodně ovocná, s citrusy, lesním i tropickým ovocem. Karamelek je v pivu trošku moc, přechází až do nepatrných tónů máslíčka, ale jinak je to celkem příjemné a slušně pitelné pivo.

K příležitosti Halloweenu a Dušiček uvařil sokolovský Permon nové pivo Pumpkin Ale. Na rozdíl od většiny Pumpkin Ale do něj nebylo přidáno koření, ale pouze dýně Hokkaido. Je sladší, karamelové, s tóny kandovaného ovoce, jahod a dýně samotné. Pitelnost zachraňuje střední hořkost, ale stejně je pivo takové nedoladěné. Prostě první pokus. 

Obyčejným ochuceným pivům s nějakým výtažkem se většinou vyhýbáme, ale občas, když není nic zajímavějšího na výběr, nějaké zkusíme. Višňový tmavý ležák od přerovského Parníku nás spíše potěšil, byl višňový, karamelový, bylinný i lehce čokoládový. Fajn pivo.

Od Beskydského pivovárku jsme ochutnali rovnou tři různé IPA. Washington IPA s americkými chmely byla plná tropického i kandovaného ovoce, příjemně pitelná. Victorie IPA s chmely anglickými byla naopak karamelová, s tóny pomerančové marmelády a kandovaného ovoce. Sladší, ale dobře pitelná. A ochutnali jsme poprvé i nenovinku New Zeeland Amber IPA vařenou s novozélandskými chmely. Byla hodně karamelová s tropickým ovocem a citrusy, pitelnost měla velmi dobrou.

IPA s novozélandskými chmely uvařil i brněnský Pegas. Jeho New Zealand IPA byla hodně sladová, karamelová, plná tropického i kandovaného ovoce a meruněk. Nebyla úplně dobře vyladěná, navíc trochu rušily tóny máslíčka, zase tak dobře se nepila.

Pivovar Žumberk usoudil, že obyčejná IPA už není zajímavá a vrhl se na Double IPA. Je taková zvláštní, karamelová, toustová, s bylinnými až zeleninovými tóny, ovocná jen minimálně. Nasládlá, nepříliš hořká, hodně alkoholová. Celkově nic zajímavého, chutná spíše jako nějaký nepříliš povedený spodně kvašený polotmavý speciál.

A u osobitých českých ejlů zůstaneme. Qásek uvařil American Brown Ale, které je hodně sladové s chlebovou kůrkou a karamelem. Lehce bylinné, a co se ovocné chutí týká, tak tam vlastně ani žádná není. Spíš takový divný ležák.

Na ochutnání jantarového DoppelbockuVimperka jsme se docela těšili, v minulosti nám jejich bocky hodně chutnaly. Pivo bylo hodně sladké, sladové, velmi karamelové, s lehkými tóny sušeného ovoce. Nijak extra zajímavé a nijak extra pitelné. Tohle by v Bavorsku neuspělo.

Občas si dáme rádi i nějaký ten klasický ležák, potkali jsme například VáclavaLitovle. Je to nefiltrovaná světlá dvanáctka uvařená k příležitosti svátku Svatého Václava, je sladší sladová, chmelově kořenitá, docela hořká. Celkem pitelný průmyslováč.

Brněnský Lucky Bastard uvařil třináctku Belgian Pale. Je sladová, koriandrová, lehce bylinná, citrusová a peprná. Celkově to ale dohromady tolik neladí, možná i kvůli nižšímu řízu, ale pít se celkem dá.

V pražské hospodě Dno pytle v poslední době krom samospádových soudků bavorských přicházejí i se samospády z Česka. Třebas taková Sherpa IPA od Permona byla ze samospádu opravdu luxusní, krásně ovocná, čerstvá, výborně pitelná. Kdyby se ve dnu pytle objevily i jiné české samospády, třeba nějaký výtečný ležák (Lyer, Všerad či Únětice), tak bychom se vůbec nezlobili.

Ochutnali jsme i dvě nová piva ze Slovenska. Prvním je Ale Lucia z holíčského Wywaru, chmelená americkou Citrou. Je plná karamelu, toffee, pryskyřice i lesního ovoce. Vcelku pitelné pivo, ale žádné velké nadšení.

Druhým pivem je Wendigo IPA z létajícího pivovaru Unortodox, byla vařena též ve Wywaru. Je citrusová, tropicky ovocná, lehce bylinná i pryskyřičná. Krom toho je i slušně sladová a celkově dobře pitelná.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…