BeerLab Say Wow!, Lužiny Živa, Permon Hopper Cascade, Zhůřák Heavy Metal RIPA a jiné pivní novinky

sepsal Marley

7. července 2015 v 13:17

Uběhl týden a my tu pro vás máme další výpis nových piv. Sice se jich neurodilo tolik, ale o to jsou povedenější. Příjemně nás překvapila i některá stará známá piva, jiná zase ale zklamala.

Létající pivovar Beergeek Baru, vařící piva pod jménem BeerLab, přišel po pár měsících s novinkou. Je to Imperial IPA Say Wow!, silák s 8,2 % alkoholu. Velmi ovocné pivo s tóny manga, liči, ananasu, mandarinek a grepů, zároveň hodně sladové a lehce karamelové. Hodně, ale příjemně hořké, alkohol prakticky není znát. Parádní pivo, skvěle pitelné, jedna z nejlepších českých IPA, co jsme kdy měli. Je štěstí, že v baru ho čepují jen do třetinek, v těch vedrech by půllitr nemusel každý přežít.

Pivovar Permon uvařil druhé pivo ze své jednochmelové série, je to tentokrát Hopper s  chmelem Cascade. Citrusové, s lehkými tóny tropického ovoce, bylin a pryskyřice. Slušně sladové, docela hodně hořké, velmi dobře pitelné. Příjemná líbivka, i když minulá famózní Citra nám chutnala trochu více. Ochutnali jsme poněkolikáté i silnější IPA Sherpa, tentokráte to bylo úžasně čisté pivo, krásně ovocné, příjemně hořké, skvěle vyvážené. Permon prostě válí.

Pivovar Zhůřák uvařil pro Bad Flash (to znamená pro hospody Zlý časy a Kulový blesk) pivo Heavy Metal RIPA, tedy žitnou IPA. Je příjemně sladová a karamelová s nádechem žitných buchet, zároveň hodně hořká s tóny pomerančů, grepů, lesních jahod i třešní. Vyvážená, výborně pitelná. Zhůřák má prostě tyto ejly v malíčku.

V pražských Lužinách jsme potkali letní novinku, pšeničné pivo Živa. Je sladové, lehce obilné, jsou znát tóny citrónové kůry, banánů, vanilky i hřebíčku. Je lehce kyselé i hořké, svěží, velmi dobře se pije, jedna z nejpovedenějších českých pšenic. Podruhé jsme zkusili májový ale Šmidra, nyní už nebyl tak silně zakalený jako minule, v chuti už kvasnice skoro nebyly poznat. Ale pivu to nějak extra nepomohlo, je stále takové osobité, s trochou divných zatuchle zemitých tónů, spíše průměrně pitelné.

Od nového pivovaru v Lobči jsme ochutnali další pivo, tmavé výčepní. Je pražené, lehce karamelové, čokoládové i trochu spálené. Nesladké, slušně hořké, dobře pitelné. Tmavá piva se na léto většinou tolik nehodí, ale tohle je dobré i ve vedrech.

Zkusit dvě nová piva jsme skočili do pivovaru U Bulovky. Zdejší třináctka Jantar byla fajn, sladová, karamelová, slušně chmelená s peprnými a kořenitými tóny. Hořkosladká, dobře pitelná. Čtrnáctka Stout (možná jde o slabší verzi nedávno vařené šestnáctky) byla hodně pražená, s tóny připáleného karamelu, rozinek i fíků. Trochu rušila lehká nakyslost a tóny čokoládového termixu. Nebyla to nějaká hrůza, spíše takové osobité, průměrně pitelné pivo.

Zmíníme i pár znovu ochutnaných piv. Jak jsme tu nedávno psali, že Albrecht Melchior z Frýdlantu je dobrý, ale užil by malé doladění, tak se nám to v aktuální várce splnilo. Citrusový, sladový, lehký a svěží, parádně pitelný. Snad ho teď v létě ještě znovu potkáme. Magická Karkulka Bitter Amber Ale z Podklášterního pivovaru Třebíč nás tentokráte moc nezaujala, s méně příjemnou hořkostí, chmely a slady se trochu tloukly.

Ochutnali jsme poněkolikáté i Devítku od Matušky. Poprvé to bylo skvělé a svěží lehké pivo, minule bylo horší, nicméně ještě fajn, ale nyní nás už tolik nebralo. Docela hodně máslové (to bude zase komentářů typu „Pivníci jsou troubové, ti cítí máslo i v Matuškovi“), trochu drsnější, nijak extra dobře pitelné. Za ty Matuškovské prémiové ceny fakt slabota. Reputaci si ale Matuška napravil Námořníkem, příjemným chmelově kořenitým a bylinným speciálem. Prostě hezky vyvážené pivo s bezva pitelností.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…