Všerad Red IPA, Lucky Bastard Strong Ale, Falkon Equinox, Zimní Karkulka a další nová piva

sepsal Marley

9. ledna 2015 v 11:47

Tak tu máme první letošní pivní novinky, i když většinu piv jsme ochutnali ještě na konci minulého roku. Ale nebojte, v pivnicích a pivotékách ještě tato piva povětšinou k zastihnutí jsou. Je mezi nimi řada zvláštních a osobitých kousků, ale též mnoho nadmíru vydařených.

Zkusili jsme ještě pár posledních vánočních piv, třebas IPA 2 xmasChotovin. Je velmi ovocná, plná pomerančů, mandarinek i tropického ovoce. Slušně hořká, sice není tak krásně čistá jako dřívější klasická IPA, ale i tak se pije velmi dobře.

Dalším je Vánoční speciál pod stromeček Semi Dark IPA od Beskydského pivovárku. S tropickým i lesním ovocem, citrusy a trochou pryskyřice, bylin a slušnou porcí sladu i karamelu se podobá všem předchozím beskydským ejlům. Musíme říct, že některé dřívější se povedly více, ale i tento je fajn, neurazí.

Všerad přišel najednou se dvěma novinkami. Red IPA je docela tmavá čtrnáctka, pražená, karamelová, citrusová a bylinná. Připomíná spíše černou IPA, je skvěle vyvážená a výborně pitelná. Druhým pivem je Belgium Kriek, mělo by jít dle slov sládka přímo o ovocný belgický lambik. Další z příkladů, že by se čeští sládci měli trošku vzdělat, než se pustí do méně známých vod, tohle pivo totiž s belgickými lambiky nemá společného lautr nic. Prostě uvařili tmavé pivo s belgickými kvasinkami a nalili do něj višňovou šťávu. Výsledek je rozporuplný, pivo je pražené, kávové, celkem višňové, hořké a nakyslé. Není to špatné, takový stout s višněmi, ale doladění by nějaké užilo.

Z pivovaru Lucky Bastard jsme potkali krátce za sebou hned tři piva. Druhá várka piva Tripel se příliš nepovedla – málo řízná, ovocná, alkoholová, Bludice to trefně popsala jako kořeněný sladký jablečný kompot s vodkou. Pale dopadl lépe, takový pohodový český ejl, který nevyrazí dech, ale ani nezklame, pil se slušně. Posledním počinem je Strong Ale, vařený pro Sdružení přátel piva. Je světlý, bylinný, květinový i peprný, sladový s trochou obilnosti a nasládlosti, najdeme v něm i něco citrusové kůry. Je vyvážený a pije se velmi dobře, připomíná silnější belgické saisony jako je třeba Dupontův Bons Voeux. První pivo z Lucky Bastarda, které hodnotíme jako nadmíru vydařené.

V prosinci jsme narazili na další pivo z létajícího pivovaru Pivečka. Tato Belgian IPA je medově sladová s tóny citrusů, koriandru a peprnosti. Vlastně je to spíše saison, pije se velmi dobře. Musíme říct, že nás Pivečka zatím nezklamal.

Dolnobojanovický Mazák chrlí jedno nové pivo za druhým. Single Hop Ale Kazbek je chmelově kořenitý, karamelový s tóny broskví a mandarinek. Zajímavé pivo. NZ IPA s novozélandskými chmely Waimea a Cascade je též fajn, plná ananasu, manga, mandarinek i bílých hroznů. Příjemný kousek.

Vsetínský Valášek uvařil pro změnu Stout. Pražené a karamelové pivo s tóny sušených švestek, višní a rozinek. Takové trochu rozhádané, nějaké doladění by užilo, ale pít se v pohodě dalo.

Létající Falkon přichází do hospod s řadou jednochmelových IPA, prvním zástupcem je nový americký chmel Equinox (dříve HBC 366). Moc hezky nachmelený ejl s tóny limetek, grepů, bylin i květin, trochou karamelu a tropického ovoce. Čistý, vyvážený a skvěle pitelný.

Bakalář uvařil speciál k příležitosti uplynutí 560 let od doby, kdy rakovničtí pivovarští získali od krále Ladislava právo mílové (a dle oblíbeného „čím starší, tím lepší“ to označuje jako rok svého založení). Je to světlá čtrnáctka Rakovar 560, chmelově bylinná a kořenitá, sladově nasládlá. Celkem fajn pivo, ale nic světoborného.

Vilém z Jinců přišel se svým prvním svrchně kvašeným pivem. Jeho Ale 11° s Kazbekem je chmelově bylinný, sladový, s lehkými tóny citrónové trávy a citrusů. Fajn pivo, něco mezi ejlem a českým ležákem, dobře se to pije.

Podklášterní pivovar Třebíč pro Velkoobchod Krupička uvařil pivo Zimní Karkulka. Je to patnáctka ejl, moc hezky nachmelená – borová, pryskyřičná i citrusová, lehce karamelová a toustová. Příjemná a velmi dobře pitelná, takovéto na objednávku vařené kousky člověka na rozdíl od „přebalovaných“ piv rozhodně neuráží.

Malešický mikropivovar si nechal (tentokráte ve Zvíkově) uvařit další svůj Originál – N°3 APA. Zvláštní pivo s tóny citrusů, jablek, banánů i meruněk, znát bylo i něco peprnosti, koření a spálenosti. Divoký ejl, který se nejspíše trochu rozjel, ale špatný nebyl.

Poprvé jsme potkali starší záležitost od Nomáda – polotmavého svrchně kvašeného Válečníka. Sladové pivo s tóny toustů a chlebové kůrky, chmelově bylinné s trochou citrusů a broskví. Ne úplně typické a snadno zařaditelné pivo, ale pilo se dobře.

Po delší době jsme ochutnali pivo z minipivovaru U Dyje  - Zlatého Josefa Vídeňský ležák. Toustově sladový, lehce bylinkový, s kapkou rušivých tónů máslíčka a obilných slupek. Ale jinak vcelku pitelné pivo.

Pak je tu řada piv, která nás nezaujala. Rohozec Ypsilon se dal pít, průměrný průmyslový ležák, na dobré sesterské tmavé „X" zdaleka neměl. Vlám, belgická devatenáctka z Prager Laffe byla osobitá, karamelová s tóny sušeného ovoce, trochy jogurtu, dubové kůry a másla. Chutnala jako průměrně povedený domovarnický pokus. Bezděkovská dvanáctka nám nedávno chutnala, ale světlá 10° byla nic moc, lehce máslová, polotmavá 12 byla též lehce máslová a taková zvláštně kořeněná, nebavila. Velmi nám nechutnala dvanáctka Švejk z Železné Rudy – divné pivo s nepříjemnými tóny másla, zelených jablek a pluch, brrr. A kentusem měsíce prosince po zásluze vyhlašujeme Polotmavý Ale z Letohradského Jelena, v něm se najednou sešly snad všechny myslitelné vady piva, opravdu nezapomenutelný zážitek.

Ochutnali jsme ale znovu některé piva, která naopak víru v schopnosti českých pivovarníků posílila. Druhá várka Komár APA se povedla na výbornou, Zlatá raketa od Matušky je i v nynější slušné konkurenci úžasná. Kounický English Porter se napodruhé vydařil výrazně lépe – i když je to tedy spíše porter amerického střihu. Nová verze Fakonova Russian Imperial Stoutu bez amerických chmelů je podobně bezva, jako ta minulá. A strahovské stálice Jantar, Dark LagerIPA jsou stále stejně skvělé, prostě domácí špička.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…