Strahov Red Ale, Hostivar Letňák, Permon S.M.A.S.H., U Tří růží 100% Weissbier a spousta dalších piv

sepsal Marley

19. července 2016 v 23:18

Před odjezdem na náš náročný dvanáctidenní cyklovýlet do Bádenska-Württemberska a Hesenska jsme už nestihli sepsat aktuální novinky, takže s nimi přicházíme až teď. Jsou to tedy spíše už stařinky, ale některá piva z nich ještě lze ochutnat, takže to snad tak marné čtení nebude.

Stejně jako v minulých letech uvařil Klášterní pivovar Strahov pivo Summer Red Ale. A i tentokráte se měnil recept, nyní je chmeleno americkou Citrou a australským Galaxy. Pivo je to karamelové, s vyšší hořkostí a tóny lesního i tropického ovoce, znát jsou i mandarinky a melouny. Krásně vyladěné a výborně pitelné pivo.

I Hostivar letos u svého letního ejlu změnil recepturu – desítku Letňáka nachmelil pouze německou chmelovou směsí Yellow Sub. Pivo je to přímočaré, sladové, citrusové i bylinné. Chuťově čisté, svěží a velmi pitelné. Povedla se i várka světlé 11, špatná nebyla ani polotmavá 12. I přes občasné výkyvy je Hostivar stále jeden z nejlepších pražských pivovarů.

Brněnská Ochutnávková pivnice si i letos ke svému třetímu výročí nechala uvařit několik speciálních piv. Clockův 3rd Anniversary Ale je světlá IPA amerického střihu, příjemně hořká, s tóny bylin i citrusů. Opravdu výborné pivo. Druhý 3rd Anniversary Ale uvařil Matuška, jde o dvanáctku APA. Je citrusová, s tóny bylin, ale bohužel v ní ruší tóny másla a zeleniny. Nepovedené pivo, jedno z nejhorších, co jsme kdy od Matušky měli.

Sokolovský Permon vaří nové a nové ejly. Třeba další jednochmel, Hopper s americkým chmelem Nugget. Pivo je to sladové, bylinné, s nádechem ovoce. Jsou znát i peprné tóny, přecházející až do náznaku chilli papriček. Ten nádech chilli jsme cítili už i v jiných Permoních pivech, takže si říkáme, jestli to nevzniklo někdy během výroby, když předchozí pivo bylo jedno ze zdejších chilli IPA. Permon uvařil i další jednochmel, mimo řadu Hopper – Centennial S.M.A.S.H. (tedy Single Malt & Single Hop). Je to dvojitá IPA, karamelová, hodně hořká, s tóny bylin i pryskyřice. Zajímavá a dobře pitelná.

Permon se pustil i do spolupráce se zahraničím. Spolu s polským Redenem uvařili dle stejného receptu každý ve svém pivovaru várku piva Redmon. Jde o IPA o stupňovitosti patnáct s americkými a polskými chmely i pšeničným sladem. Polská verze je zajímavě ovocná, peprná, ale trochu rušivě karamelková. Permoní verze je světlejší, citrusová i bylinná, ale pro změnu ruší drsnější hořkost. Jsou to vcelku fajn piva, u nás velmi těsně vyhrál Permon, ale oba pivovary umí uvařit lepší kousky.

Po delší době jsme zašli do pivovaru U Tří růží. Hlavně kvůli specialitě – 100% Weissbieru, tedy pšeničnému pivu vařenému čistě z pšeničného sladu. To se jen tak nevidí. Pivo je to obilné, s tóny jablečných křížal, hřebíčku i vanilky. Svěží a fajn pivo, ale od klasických pšenic, které mají pšeničného sladu plus mínus 50 % se příliš neliší. Dalším pivem je dry stout Černá lavina (je zvláštní, že nikdo z pivovaru si nevšiml, že pivo stejného jména už dlouho vaří Bernard). Pivo je to pražené, lehce kávové, s nádechem švestek a ostružin a trochou kyselosti. Fajn pivo. Za zdejší vysoké ceny to sice nebyl žádný zázrak, ale i tak jsme byli spokojenější, než při mnoha předchozích návštěvách.

Do Jihoměstského pivovaru jsme zavítali po více než dvou letech. Novinka na čepu, Summer Ale, byla docela divná, s tóny kvasnic, citrusů a zeleného pepře. Hlavně těch kvasnic by to chtělo hodně ubrat, ale pít se to dalo. Polotmavý ležák, od naší poslední návštěvy přejmenovaný na Jihoměšťana byl horší, s podivným zatuchlým nádechem připomínajícím zkažená vejce, lehce kvasnicový, s tóny zkvašených meruněk. Jako nějaký nevydařený domovarnický pokus. Tak sem se zase nějakou dobu raději nebudeme vydávat.

Ochutnali jsme i Summer Ale břeclavského pivovaru Frankies. Sladové a citrusové pivo, zvláštně kořeněné s tóny hřebíčku a koriandru. No, pít se to dalo.

Pivovar Raven uvařil ve spolupráci s dánským „králem domovarníků“ Kimem Johansenem IPA Gunslinger. Pivo je to karamelkové, s tóny tropického ovoce, mandarinek i bylin. Vcelku fajn pivo, ale trochu těch karamelek, respektive diacetylu, bychom ubrali.

V Třebonicích vyzkoušeli další neotřelou kombinaci, uvařili pivo Stehlíček, ejl s přídavkem kukuřice. Chutná to zhruba jako ejl s kukuřicí. Žádný zážitek, ale asi to mohlo být horší.

Nupacký Gwern připravil Brabantský Ale, lehčí polotmavý ejl belgického typu. Je drsněji hořký, karamelový, s nádechem ovoce, zeleniny a másla. Lepší než ejlová prvotina EPA, ale stále nic, co bychom museli pít podruhé.

Létající Klínec-Katz uvařil silnější verzi svých Kočiček, tentokráte je to třináctka. Heřmánek je stále znát, ale už nedominuje jako minule, pivo je příjemně svěží. s tóny koření a citrónové trávy. Na léto ideál.

Plzeňský Prazdroj vyměnil pivo Gambrinus Premium za novou Plnou 12. Těžko říci, jestli šlo jen o posílení o nějaké ty dvě desetinky, či se zároveň upravil recept. Zkusili jsme piva porovnat, ale Premium už bylo asi za zenitem, s lehkými tóny kukuřice. Nová Plná 12 je sladová, lehce karamelová, bylinně a peprně chmelená. Docela jsou znát máslové tóny – poslepu bychom tipovali nějakou hodně nepovedenou várku Plzně. Tohle se asi naším oblíbeným pivem nestane.

Po festivalu na Hradě jsme znovu ochutnali kokosový stout Veselé Tiki od Zhůřáka, a dojmy byly stejné – nádherně vyladěné pivo a nebezpečně pitelné. Těsně po strahovském Barley Wine druhé nejlepší pivo první poloviny letošního roku.

Pivní novinky

Celkem 212 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…