Clock Cocoa Porter, BeerLab Sexy Saison, Mazák Nugget, Modýř Gilotina a jiná nová piva

sepsal Marley

15. června 2016 v 23:33

Opět naše povídání o festivalech proložíme jedněmi pivními novinkami. Vynořilo se několik zajímavých a povedených piv, o několika dalších žhavých novinkách se ještě zmíníme v reportu z festivalu na Hradě.

Potštejnský Clock uvařil pivo Cocoa Porter, svrchně kvašenou patnáctku s kakaovými boby. Porter je to pražený, s výraznými tóny hořké čokolády. Jednoduchý, jemný, s moc příjemným dlouhým dozníváním. Tohle se hodně povedlo, Clock je prostě ve vaření takovýchto líbivek mistr.

Létající BeerLab po půlroční pauze přišel s novinkou Sexy Saison, světlou třináctkou belgického typu. Je sladová s tóny medu, kořeněná až peprná, s tóny citrónové kůry a grepů. Slušně hořká, svěží a velmi dobře pitelná. Snad se příštího piva dočkáme dříve než za další půlrok.

Dolnobojanovický Mazák pokračuje ve své sérii Single Hop ejlů, nyní se na řadu dostal americký Nugget. Je sladový, „klasicky“ chmelově citrusový, zajímavě bylinný. Čisté a velmi příjemné pivo, Mazák opět nezklamal.

Ze slánské Továrny jsme potkali pivo Hefeweizen, pšeničnou dvanáctku bavorského střihu. „Hefe“ ale příliš není – kvasnice by v ní člověk musel hledat dlouho, je prakticky čirá. Je sladová, lehce obilná, kořeněná i banánová, trochu jablečná. Chuťově čistá a vcelku dobře pitelná, vlastně chutná podobně jako filtrované kristallweizeny.

Mordýř z Dolních Ředic uvařil zatím nejsilnější pivo – Gilotinu, devatenáctku belgického typu s přídavkem koriandru, fenyklu a zázvoru. Je karamelová, hodně kořeněná, lehce zázvorová a ovocná. Pivo je to bez jakýchkoliv vad, ale ta kombinace chutí dohromady zase tak dobře neladí, pitelnost není nijak zázračná.

Od první návštěvy Pivovarské restaurace Uhříněvského pivovaru jsme se tam objevili ještě dvakrát a ochutnali další místní piva. Novinka Pšenice jedenáctka je taková zvláštní, hodně kvasnicová, s nepříliš vysokým řízem. Sice bez vad, ale příliš osvěžující není. Slušně se povedl světlý speciál čtrnáctka, sladce sladový, lehce chmelově bylinný. Trochu osobitý, ale dobře pitelný. Příjemná je i spodně kvašená šestnáctka Porter – pražená, lehce karamelková, s nádechem sušených švestek. Malinko nakyslé pivo, ale nevadí to, dobře se pije. Zkusili jsme též znovu jedenáctku, třináctku i ejl Blondie a všechna byla fajn, zejména vyčeřená Blondie krásně voňavá a pitelná.

Před festivalem minipivovarů jsme zaskočili na oběd do Nota bene. Meníčka byla fajn, za ty zdejší ceny oukej, ale nic přímo zázračného. Nové pivo na čepu, Jantarový speciál, nás nezaujalo, karamelové, sladší, lehce broskvové, s nádechem zeleniny. Ještě horší byla APA Willamette, zelenina přecházela do lehkých zatuchlých a medicinálních tónů. Nedobré pivo na hranici pitelnosti. Pořád nechápeme, jak může restaurace, která nabízí lepší jídlo, čepovat takovéto divnosti.

Létající Černý potoka uvařil další pivo, americkou IPA Blitzkrieeeg! Je to vcelku hezky chmelené pivo, s tóny citrusů a tropického ovoce, ruší ale trochu drsnější hořkost a karamelkové a máslové tóny. Pije se to tak nějak průměrně, nicméně oproti dvěma předchozím nepovedeným pivům tohoto pivovaru (MescaleeroFrozen Hell) je tam znát jisté zlepšení.

Jen ze zvědavosti jsme zkusili grepovou devítku od létajícího Two Tales, příliš jsme od tohoto piva nečekali. A nedopadlo nijak zázračně, je to takové divné pivo, sladové, chmelově bylinné a grepové s nádechem saponátu. Dá se dopít, asi je lepší než některé umělé radlery, ale dobrovolně si ho znovu dávat nebudeme.

Podruhé, v klidu hospody, jsme ochutnali Pink Nibbanu od Crazy Clowna, ibiškový saison. Tentokráte už pivo bylo pěkně čiré a nejspíše i díky tomu o úroveň lepší. Hezky ovocné, příjemné a svěží. Dobrá práce. Jsme zvědaví na další pivo, název La Cocaína slibuje mnohem větší divočinu.

Po tři čtvrtě roce Radniční pivovar Jihlava uvařil znovu Lumberjacka, India Pale Lager (tedy „spodně kvašenou IPA“). Poprvé po hodně dlouhé době je to pivo od tohoto pivovaru, ve kterém nejsou znát máslové tóny… že by se blýskalo na lepší časy? Bohužel ale pivo jinak není nijak moc dobré, má drsnější hořkost a ruší i zeleninové tóny. Snad to příště vyjde lépe.

Plzeňský Prazdroj oficiálně ukončil výrobu piva Fénix, jeden tento pokus o belgický Wit jsme si dali na rozloučenou. Není to špatné pivo, obilné a nasládlé, lehce ovocné, vcelku osvěžující a pitelné. Z nabídky českých supermarketů bylo spíše jedno z těch lepších. R.I.P.

Pivní novinky

Celkem 211 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…