Clock Smoked Ale, Raven+BeerLab Pilsener Weisse, Mazák Farmer, Dno Pytle All Blacks a další novinky

sepsal Marley

22. července 2016 v 15:46

Po souhrnu novinek z posledního měsíce tu máme aktuálnější přehled – piva, která jsme potkali za poslední týden. Je mezi nimi na české poměry docela hodně neobvyklých piv, nenajdete tu skoro žádnou „obyčejnou“ IPA či APA.

Pivovar Clock, tentokráte ve spolupráci s Pivním Partyzánem, připravil pivo Smoked Brown Ale. Pivo zní trochu divoce a piva od Pivního Partyzána bývají občas taková osobitá, takže jsme byli na výsledek docela zvědavi. Pivo je to toustové a karamelové, docela hodně uzené, s tóny citrusů, tropického ovoce i melounů. Na prvních pár loků trochu nezvyklé, ale pak už se pije velmi dobře. Povedený kousek.

Plzeňský Raven si přizval na pomoc „Beergeekovský“ BeerLab a spolu uvařili pivo Pilsener Weisse. Jde o pivo ve stylu Berliner Weisse, s obsahem alkoholu pouhých 3,8 %. Je sladové, obilné, lehce nakyslé, s tóny citrónové kůry. Jednoduché a svěží pivo. Dokonce připravili i limitovanou edici s přídavkem jahod a rebarbory, a ta se povedla náramně. Velmi poctivě ovocné pivo, svěží, krásně vyvážené a výborně pitelné. Dát na to etiketu Mikkeller, nikdo by se nedivil, skvělá záležitost.

Dolnobojanovický Mazák vypouští jedno pivo vedle druhého, ani to vše nestíháme ochutnávat. Novinkou je třeba Fancy Farmer, pšenice amerického střihu. Je sladová, lehce karamelová, slušně hořká, s výraznými tóny všemožného ovoce – manga, ananasu, melounů, bílých hroznů, mandarinek či lesních jahod. Výborný a svěží „koktejl ovoce“, skvěle se popíjí. A i ta etiketa stojí za pozornost, oproti většině českých fádních či kýčovitých etiket je to příjemná změna. Druhým pivem je jednochmelový ejl s americkým Mosaicem. Je též hodně ovocný, s tóny jahod, malin, borůvek i citrónové kůry, docela hodně hořký a velmi dobře pitelný. I klasická IPA je stále povedená. Mazák prostě umí.

Další pivo pro pražské Dno pytle připravil pivovar Chotoviny. Je to jednochmelový ejl All Blacks, světlá dvanáctka s novozélandským Rakau. Je ovocná s tóny manga, ananasu, kiwi i žlutých melounů, svěží a tak akorát hořká. Takže opět moc fajn pivo.

Vrchlabský Krkonošský medvěd vaří další druhy ejů, teď to je R.I.P. – tmavá žitná IPA. Je žitná docela hodně, s tóny žitného chleba, výrazné je i ovoce – grepy, lesní, tropické ovoce, znát je též citrónová tráva. Zajímavé, na svoji sílu (čtrnáctka) překvapivě svěží a velmi dobře pitelné pivo.

Zámecký pivovar Frýdlant uvařil třetí pivo ze série SaazAle.cz, jde o APA 13 s dvěma českými experimentálními chmely. Pivo je to zajímavě ovocné, s tóny meruněk, broskví i jahod, lehce bylinné a též i máslové. Dá se to pít, ale žádný zázrak. Je trochu škoda, že tahle experimentální série není pouze jednochmelová (a taky trochu „čistěji“ uvařená), ze dvou až tří chmelů se jejich potenciál tak dobře neprojeví.

Létající Klínec-Katz přišel na léto s pivem Tripod, třináctkou Session IPA. Příjemně sladové pivo s tóny bylin, citrusové kůry a citrónové trávy. Trochu v něm nesedí lehká zemitost, jinak je ale dobře pitelné. Ale potkali jsme i zkyslý sud, který hospoda posléze vracela, takže je možné, že pivo čeká stejně kyselý osud jako tmavou pšenici Uwe Mňauer.

Z nového pivovaru Welzl v Zábřehu jsme ochutnali dva ejly. Blond Ale, světlá jedenáctka, je sladové a obilné pivo, s trochou kyselosti, tóny citrusů a bylin. Fajn kousek. Šestnáctka IPA taky nebyla úplně špatná, karamelová, toustová, zemitá, bylinná a citrusová. Oukej pivo.

Létající Crazy Clown uvařil ve Frýdlantu pivo La Cocaína. Jde o devítku Session IPA s povzbuzujícími přísadami jako je guarana, kolové ořechy, maté, klanopraška či ginkgo biloba. Pivo je to hodně bylinné, s tóny čaje i zemitosti. Docela zajímavé, ale nějaký chuťový zážitek to přímo nebyl. Nicméně musíme uznat, že povzbuzující účinky docela mělo.

Další létající pivovar, Černý potoka, přišel s pivem Simooonside vařeným v Zichovci. Pivo je to karamelkové, toustové, s tóny citrusové kůry a kandovaného ovoce. Není ale chuťově úplně čisté, pije se spíše průměrně.

Ze zmíněného Zichovce jsme potkali pšeničné pivo, zřejmě pšenici bavorského střihu. Je obilné, s tóny citrónové kůry, hřebíčku, peprnosti i bylin. Trochu drsnější a ne tak ovocné, ale pije se dobře.

Z Mordýře jsme ochutnali Zázvorový ležák. Moc od takových ochucených piv nečekáme a ani tohle nás nějak nepřesvědčilo. Prostě jen ležák s výraznými tóny zázvoru, jako když si do piva přidáte třeba plátky citrónu. Ale bylo to víceméně bez vad, takže oukej.

Pivní novinky

Celkem 212 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…