Princip výroby karamelového sladu spočívá tom, že zelený slad nebo navlhčený již odklíčený světlý slad se nejprve nechá v bubnu pražiče dokonale zcukřit. Zcukření v obilce se dosáhne tím, že vsádka se zapaří na 70 °C a uzavřou se odtahy páry. Asi po 60 min, za stálého otáčení bubnu pražiče slad dokonale zcukří se otevřou odtahy páry a zcukřený slad se zvolna vyhřeje na karamelizační teplotu. Pro světlý karamel je teplota asi 120-130 °C, pro polotmavý asi 160°C a tmavý karamel asi 180°C. Po vizuelním posouzení barvy se karamelizovaný slad vysype na síto, kde za stálého míchání a rovětrávání vzduchem se zchladí.
Karamelový slad je charakteristický vysokým obsahem cukrů, aromatických a barevných sloučenin.
Používá se při výrobě tmavých a speciálních piv.
Piva s tímto sladem
Poslední hodnocená:
-
Hendrych H11,
2. listopadu 2024
(6,7) -
Four Elements Foreign Extra Stout Espero Coffee & Rum Oak Aged Plum, Figs and Cinnamon,
12. dubna 2024
(6,5) -
Černý potoka Hydra,
31. března 2024
(7) -
Libertas Doppel Bock 18%,
30. března 2024
(5,5) -
Kounický zázvorový Ale,
30. března 2024
(4,8)
Sledujte Pivníky
Nejnovější články
-
Nový pražský (ne)pivovar Fuze na Masaryčce
Marley, 22. dubna 2024 -
Nový český pivní styl v BJCP - 21Č. ČIPA
Marley, 1. dubna 2024 -
Nový létající pivovar TamTam a novinky od Noziba, Zichovce, Sibeerie a Chrousta
Marley, 22. března 2024 -
Poutní speciály od klášterních pivovarů a Plzeňského Prazdroje
Marley, 13. března 2024 -
Čeští sládci se bojí ztráty čichu a chuti po covidu. Chtějí proto přednostní očkování
Bludice, 1. dubna 2021
Nově ochutnaná piva
-
Zichovec Sour Calamansi 12
7. 1.8 -
Matuška Piña Colada
7. 1.7,8 -
Raven Cold Summer
7. 1.7,3 -
Flying Couch / Track B-B-B-Berliner
15. 12.5,5 -
Õllenaut Visa Piiga
15. 12.6 -
Parovar MEDová 12°-ka
22. 9.1,5 -
Alternate Ending Secret Probation
17. 9.6 -
The Garden / Fast Fashion West Coast IPA
17. 9.7 -
Funky Fluid 5th Anniversary
17. 9.7 -
The Garden / Fausto Imperial Florida Weisse Mango, Lime & Raspberry
17. 9.7
Znovu ochutnaná piva
-
Kbelský pivovar 11 pocestných
11. 3.6,5 -
Clock Rišaví Zmikund 20° Imperial Red Ale
2. 3.8,3 -
Zichovec / Černý potoka Double Stolen Haze
7. 3.8,3 -
Kbelský pivovar 13 havranů
10. 1.6,6 -
Kamenice nad Lipou APA 10
7. 11.6,3
Nově navštívěné hospody
-
Pivovarský dům Benedict
22. 3.6 -
Rittmayer Aisch
18. 9.6 -
Brauhaus Zum Alten Dessauer
23. 1.5,5
Nejnovější alba v galerii
-
Hesensko a Bavorsko na kole, den 11 - Bayreuth a Cheb
21 fotek, 29. dubna 2024 -
Hesensko a Bavorsko na kole, den 10 - Roßdorf, Geisfeld, Schammelsdorf, Drosendorf, Merkendorf, Leimershof, Zapfendorf, Ebensfeld, Bad Staffelstein a Lichtenfels
52 fotek, 24. dubna 2024 -
Prague Beer Fest 2024
37 fotek, 19. dubna 2024