Princip výroby karamelového sladu spočívá tom, že zelený slad nebo navlhčený již odklíčený světlý slad se nejprve nechá v bubnu pražiče dokonale zcukřit. Zcukření v obilce se dosáhne tím, že vsádka se zapaří na 70 °C a uzavřou se odtahy páry. Asi po 60 min, za stálého otáčení bubnu pražiče slad dokonale zcukří se otevřou odtahy páry a zcukřený slad se zvolna vyhřeje na karamelizační teplotu. Pro světlý karamel je teplota asi 120-130 °C, pro polotmavý asi 160°C a tmavý karamel asi 180°C. Po vizuelním posouzení barvy se karamelizovaný slad vysype na síto, kde za stálého míchání a rovětrávání vzduchem se zchladí.
Karamelový slad je charakteristický vysokým obsahem cukrů, aromatických a barevných sloučenin.
Používá se při výrobě tmavých a speciálních piv.
Piva s tímto sladem
Poslední hodnocená:
-
Hostivar H² Polotmavá 12,
5. února 2019
(7) -
Volt Akumulátor,
17. ledna 2019
(7,5) -
Mazák Uzený bock bez kosti,
17. ledna 2019
(8) -
Dalešice Májový ležák / Dalešické májové,
15. ledna 2019
(6,7) -
Silly La Divine,
8. ledna 2019
(6,8)
Sledujte Pivníky
Nejnovější články
-
Nový pražský Andělský pivovar
Marley, 1. února 2019 -
Nový pražský pivovar Dva kohouti
Marley, 23. ledna 2019 -
Ohlédnutí za pivním rokem 2018
Marley, 21. ledna 2019 -
Jedenácté Slunce ve skle
Marley, 12. října 2018 -
Bádensko-Württembersko a Hesensko na kole, den 12 - Cesta zpět přes Bavorsko
Bludice, 9. srpna 2018
Nově ochutnaná piva
-
Chotoviny Cadillac Summer Version
18. 2.7 -
To Øl Mr. Blue 2018 Edition
18. 2.7,8 -
NBG Hop Pop
18. 2.6,5 -
Orca Boomshakalaka
18. 2.6 -
To Øl Ms. Grey 2018
17. 2.7,3 -
Cuvée de Bouillon Blonde
17. 2.7,5 -
De Bouillon La Vauban
17. 2.7 -
Frontaal Billiard
17. 2.8,5 -
Raven Beer Time Monologue: Southern Passion
17. 2.6,5 -
Kamenice nad Lipou Art Švestka
16. 2.4
Znovu ochutnaná piva
-
Crazy Clown Ka-Boom
12. 2.6,8 -
Kolčavka Russian Imperial Stout 21°
11. 2.5,8 -
Hostivar H² Black Ale 14
11. 2.8,2 -
Chroust 5$ Milkshake IPA
10. 2.6,7 -
Zhůřák Black Hole
10. 2.8,9
Nově navštívěné hospody
-
Parkhotel Stuttgart / Echterdinger Brauhaus
11. 7.5 -
Na tý louce zelený
4. 7.5,5 -
Christinas Braumeisterstüble
2. 7.5
Nejnovější alba v galerii
-
Lednové pivní akce a novinky
34 fotek, 15. února 2019 -
Bavorsko na kole popáté, den 9
20 fotek, 8. února 2019 -
Bavorsko na kole popáté, den 8
18 fotek, 4. února 2019