Strahovská APA, Falkon Oatmeal, Vimperk 7, Kvardian, Magistr Old Land a pšeničný Mazák

sepsal Marley

19. dubna 2013 v 9:42

Máme tu opět minipivovarský mix novinek, tentokráte to jsou piva ze všech koutů republiky.

Na Strahově to s vařením piva naplánovali skvěle. S příchodem teplého počasí před pár dny narazili novinku, American Pale Ale. Je to svrchně kvašená čtrnáctka, k jejíž přípravě byly použity dva zbrusu nové německé chmely – velmi hořký Polaris a aromatická Mandarina. Tedy by se s trochou nadsázky dalo nazývat i German Pale Ale :) Pivo je pěkně voňavé – citrusy a trocha tropického ovoce se mísí s bylinnými a trávovými tóny. Tělo má středně plné a hořkost je vyšší, opravdu znatelná. Dohromady to dává svěží ejl, který se pije opravdu dobře. Na Strahově si člověk sice připlatí, ale kvalita je zde prakticky zaručena.

S nový pivem opět přišel létající pivovar Falkon. Tentokráte je to Oatmeal Stout, anglický Stout s přídavkem ovsa. Pivo má výrazné aroma kávy a hořké čokolády, k tomu se přidávají chmelově trávové a kořenité tóny… dohromady je to trošku zvláštní kombinace, ale pivo je to dobré a slušně pitelné. Připomnělo nám drsnější Stouty z irského Porterhouse.

Narazili jsme i na Kvardiana, novinku z Rychnova nad Kněžnou. Pivovar piva stáčí sympaticky do vratných lahví s pákovým uzávěrem o objemu 1 litr. Tento tmavý speciál je pořádně kávový, pražený, lehce se přidává i karamel a oříšky. Má spíše plnější tělo, střední hořkost a příjemné dlouhé doznívání. Skvěle se pije, připomíná spíše Stout, než české tmavé ležáky.

Nuda není ani na Šumavě. Vimperský pivovar uvařil nový speciál, sedmisladovou sedmnáctku. Výrazně sladové pivo, převládají v něm topinkové tóny, chlebová kůrka a navíc nějaký ten karamel, káva a snad i hořká čokoláda. Je to plnější a spíše nesladké pivo se skvělým dozníváním a dobrou pitelností. Tady jsme opravdu nelitovali těch čtyřiceti korun za třetinku.

V Kulovém blesku jsme narazili na jedno nové brněnské pivo, APA Magistr Old Land. Pivovar Magistr nemá nejlepší pověst, ale my u něj dříve narazili i na velmi dobrá piva a jeho ejly jsme ještě neochutnali, takže jsme se rozhodli i za vyšší cenu pivo zkusit. Aroma mělo výrazně chmelově ovocné, nejvíce po tropickém ovoci, dále po bílém víně či angreštech, k tomu se navíc přidaly i bylinné kopřivové tóny. Tělo bylo příjemně sladové, hořkost lehce vyšší, pitelnost slušná… jedinou vadou byl celkem nízký říz. A i tak to bylo dobré pivo, alespoň víme, že tento pivovar nemusíme úplně odepisovat.

PET láhve… ať si kdo chce co chce říká, piva z těch menších minipivovarů jsou v tomto obalu většinou tragédie (pokud je tedy nevypijete ihned po stočení), a i když pivo není přímo zkažené, prakticky nikdy nedosáhne kvality točeného. Pokoušíme se takovým pivům obloukem vyhnout, ale občas bohužel máme takový hloupý nápad a posilněni alkoholem něco zajímavého a jinak nesehnatelného v PET lahvi zakoupíme. Posledně se nám takhle doma vyskytl Pšeničný speciál od Mazáka z Dolních Bojanovic. Je to hezky ovocný Weizenbock, s banány, hruškami i jablky, se sladším sladovým tělem a hřebíčkovou kořeněností. Má příjemné delší doznívání s náznakem alkoholu… povedené pivo, narazit na něj na čepu, dáme si ho znovu. Tentokrát se tedy naštěstí lití piva do dřezu nekonalo.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…