Permon Hopper Chinook, Hostomický zelený Fabián, Rezek Ale, Raven Oatback a další pivní novinky

sepsal Marley

6. listopadu 2015 v 13:15

Náš oblíbený nepravidelný přehled pivních novinek a zajímavostí je opět tu. Ochutnali jsme například piva z dvou nových pivovarů, další pokračování Hopper řady od Permona, nějaké to méně tradiční pivo a též i něco průmyslového.

Hostomický pivovar uvařil světlý speciál, ale oproti klasické verzi jej nachmelil čerstvě sklizeným zeleným chmelem. Zelený Fabián je hezky chmelový, s tóny bylin a kořenitosti, též dosti sladový a sladší. Je to příjemné pivo, dobře se pije, ale přeci jen by mohlo být malinko prokvašenější.

V sobotu ve Varnsdorfu proběhl další ročník Ale Festivale (my tam naposledy byli před třemi roky, tolik nás to tam už neláká) a k této příležitosti Kocour uvařil speciál Festivale Ale. Silné pivo, skoro dvacítka, s tóny karamelu, koření, citrusů i všemožného dalšího ovoce. Je docela sladké a takové nevyladěné – chutná spíš jako dort pejska a kočičky, kam někdo náhodně naházel chmely a slady. Ale ještě šlo pít, od Kocoura jsme v poslední době měli i horší kusy.

Další pivo ze své Single Hop série připravil sokolovský Permon. Jeho Hopper Chinook je krásně aromatický – se šťavnatými tóny citrusů i tropického ovoce, hodně hořký a zároveň sladce sladový. Hezky čistý, jak už je u sokolovských ejlů zvykem a výborně pitelný. Pokud dobře počítáme, tak jde o předposlední pivo ze série, ale snad po vzoru Radniční Jihlavy bude pokračování i v příštím roce.

Od plzeňského Ravena jsme potkali pivo Oatback, tmavší ejl s ovesnými vločkami. Je Karamelový, lehce oříškový i pražený, chmelově zemitý a bylinný, s tóny ovesné kaše. Oukej pivo, ale ač aromaticky fajn a čisté, s ovsem to zase tak moc neladilo. Uvařit a vyladit ovesný ejl asi není taková sranda jako u Oatmeal Stoutu, kde to dohromady sedí krásně snad vždy.

Pivovar Podlesí uvařil další ejl, tentokráte se vrhl na Single Hop a nazval ho Hulvát. Jen se nám nějak nepodařilo zjistit, co bylo použito za chmel, pivovar to nikde neinzeroval. Bez toho nazvat pivo Single Hop trochu nedává smysl. Ale co už, nejdůležitější je, jak pivo chutná. Je sladové, s tóny karamelu a toustů, chmelově citrusové i bylinné. Prostě takový klasický polotmavý ejl amerického střihu. Fajn pivo.

Přejděme ke avizovaným dvěma novým pivovarům. Prvním je Zámecký pivovar Zbraslavice ze Středočeského kraje, zhruba středu republiky. Jeho desítka Markold nás moc neuchvátila, prázdná, nevyvážená, docela máslová. Byl problém ji vůbec dopít. Trochu lépe dopadl Permoník, pražený, lehce karamelkový, trochu máslový a termixový z diacetylu. S nízkým řízem, nic moc. Pivovar bude muset ještě hodně zapracovat na kvalitě.

Druhým novým pivovarem je Rezek ze Zásady na severu Čech. Polotmavý ležák nás zklamal, karamelový a čokoládový, ale takový divný, jakoby zoxidovaný, kapku lepenkový a máslový. Nic, co by si člověk dával znovu, ale pít to ještě šlo. Třináctka Ale s tóny karamelu a toustů byla lepší, lehce bylinná i ovocná. Trochu doladění, možná doležení, by užila, ale jinak vcelku fajn pivo. Uvidíme, jak se pivovaru bude dařit v budoucnu, potenciál tam je.

Potkali jsme i průmyslový Lobkowicz Premium Černý, ze vznikající skupiny piv pod společnou značkou Lobkowicz (dříve jsme ochutnali třeba Lobkowicz Premium Ale z Vysokého Chlumce). Zřejmě jde o stejné či podobné pivo jako Merlin z Platanu. Je pražené, s tóny hořké čokolády a karamelu. Fajn pivo, kdyby v něm nerušila trocha másla. Vlastně jsme z něj měli úplně stejné dojmy jako půl roku zpět ze silnější Merlinovy verze, Stronga / Svatého Patrika.

Naštěstí průmyslové pivovary umí dělat i velmi dobrá piva. Třeba Hubertuse jedenáctku v nefiltrované verzi, tu jsme už dlouho nepotkali. Pěkně chmelená, přímočará, výborně pitelná. Kéž by alespoň takhle dobrý ležák uměla většina minipivovarů.

Na přelomu října a listopadu vypustil Matuška po roce mezi lid pivo Knír, polotmavý speciál vařený na podporu Movemberu. Letos se povedl ještě více, je příjemně chmelově bylinný, hodně sladový, jen lehce karamelový. Je o trochu světlejší, možná se lehce změnila receptura, každopádně pivo je to opravdu parádní.

Druhé várky se dočkal i Nakuoření Huz od ClockaOprásků. Příjemná nakuřovaná pšenice, slušně řízná, sladce sladová, jemně uzená. Chutná nám teď na čepu více než před půl rokem, ale v lahvová verze první várky byla ještě lepší. Doporučujeme ochutnat, dobrých nakuřovaných českých piv moc není a nakuřované pšenice skoro nepotkáte.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…