Párování piva a sýrů v Pivní rozmanitosti

sepsala Bludice

18. dubna 2012 v 10:29

Minulé úterý jsme se zúčastnili další z mnoha akcí, které pro nás pivní geeky připravuje Pivní rozmanitost. Tentokrát byl večer vyhrazený tématu párování piva a sýrů. Upřímně řečeno, o tomto tématu jsem již četla několik článků a kapitol (především američtí pivní kolegové se touto problematikou nadšeně zabývají), ale nikdy jsem se mu aktivně nevěnovala. Vrcholem mého párování piva a sýra byla konzumace nakládaného hermelínu se světlým ležákem. Takže jsem byla na celou akci velmi zvědavá. Mou zvědavost ovšem mnoho lidí nesdílelo. Na degustaci se nás sešlo pouze šest účastníků. A to bylo ještě štěstí, že čtyři prosté pivaře doplnili i dva účastníci z řad jídloznalců pan Cuketka a Míša Gregorová. Ale aspoň jsme se všichni pohodlně vešli ke stolu.

Degustací nás tentokrát provázel Víťa Dvořák známý pivařům pod přezdívkou Weetek, jakožto autor mnoha článků na stránkách Svět piva. Každý účastník vyfasoval papír se seznamem pěti vybraných kombinací piva a sýrů a mohlo se začít. Na úvod trocha povídání o tom, že pivo je nápoj, který lze párovat téměř s čímkoliv. S čímž každý, kdo tuší, jak chuťově rozsáhlý je svět piva, musí souhlasit. Padla poznámka o tom, že pivo je jako nápoj k párování se sýry mnohem vhodnější než víno. S čímž někteří z účastníků nesouhlasili a tak nakonec také vznikl návrh na uspořádání společného párování sýrů s pivem na jedné straně a vínem na straně druhé. Hmm, to by mohlo být zajímavé. Dostalo se nám také vysvětlení, že při párování jídla a nápojů hledáme buďto společný tón, nebo naopak výrazný kontrast. A samozřejmě také nesmím zapomenout na upozornění, že pokud byste si chtěli doma vyzkoušet párování sýrů a piva, je naprosto nezbytné zvolit kvalitní piva a kvalitní sýry. Párování eidamu z Normy s pivem s Lidlu nejspíš fungovat nebude.

Jaké osvědčené kombinace pro nás Weetek vybral?

Tou první byl witbier Andriaan z Nizozemského pivovaru JopenMascarpone původem z Itálie. Hned na začátek se nám dostalo informace, že Mascarpone vlastně není sýr. Jedná se o jemný krém vyráběný ze smetany a často se používá jako přísada do různých dezertů (například tiramisu). S lehkým a osvěžujícím witbierem vytvářel příjemnou a jednoduchou kombinaci, která by mohla být ideální například pro posezení na zahrádce s přáteli. Pěkně si namazat jednohubky Mascarpone, zapíjet je doušky witbieru a jen tak klábosit a vyhřívat se na sluníčku.

Na belgické pšeničné pivo a italský smetanový krém jsme navázali pšeničným pivem bavorského typu Schneider Weisse TAP1 Mein Blondes a tuzemským čerstvým kozím sýrem z Ekofarmy Kofa, což byla dvojice, která mě ze všech ochutnaných oslovila nejvíc. Osvěžující pšeničné, citronové, banánkové a lehce kořeněné tóny pšeničného piva krásně doplňovaly a zvýrazňovaly chuť kozího sýra. Přitom se jednalo o kombinaci lehkou a nijak komplikovanou.

Následovala moje oblíbená stará Gouda (první verze tuším 10 měsíců a druhá verze pro srovnání stará asi 2 roky), kterou jsme kombinovali se Samuel Smiths Nut Brown Ale. Osobně se mi s pivem lépe doplňovala mladší verze Goudy. Kombinace je to velmi dobrá, jen pro mě byla Gouda chuťově mnohem výraznější a brown ale ji spíš jen tak nesměle doplňovalo svými oříškovými sladovými tóny. Na druhou stranu pro několik účastníků byl právě toto ten nejvydařenější pár večera.

Dvojici českého sýra s anglickým pivem vystřídal anglický sýr s českým pivem (alespoň podle země výroby, nikoliv podle pivního stylu). Sýr Cheddar jsme zapíjeli American Pale Ale Easy Rider z létajícího pivovaru Nomád. Jedná se o novější várku tohoto piva, ve které byly použity jiné chmely, než-li ve várce první. Osobně mi tato verze chutná mnohem lépe. V kombinaci s Cheddarem ovšem Easy Rider jednoznačně hraje prim a Cheddar je upozaděn výraznými chmelovými tóny. A jak pravil Weetek, či Honza Kočka, asi by bylo vhodnější pro párování s Cheddarem zvolit nějaký English Pale Ale, u kterých bývají chmelové tóny méně agresivní.

Poslední kombinací večera byl chuťově výrazný švýcarský sýr Gruyère a neméně chuťově výrazný porter Harviestoun Old Engine Oil, pivo s výraznými čokoládovými, pražený tóny, ba dokonce až lehce připálenými, či kouřovými, doplněnými lékořicí a tak trochu rustikálními tóny s vůní kůže. Krásně komplexní a zajímavé pivo velmi pěkně doplňovalo neméně komplexní sýr. Náročná a přemýšlivá kombinace, které u mě také velmi zabodovala.

Ze šesti lidí účastnících se degustace si každý z nás vybral dvojici, která jej zaujala nejvíce. Ukázalo se, že se neshodneme na jedné jediné a zatímco někomu chutnala nejvíc stará gouda s Brown Ale, jinému Gruyère s Old Engine Oil a mně osobně pro změnu kozí sýr s německou pšenicí. Každého člověka osloví něco trochu jiného. A stejně tak je i každá z kombinací vhodná pro jinou příležitost. Od těch jednoduchých a společenských, po ty složité a přemýšlivé.

Byl nám představen zase jeden nový pohled na svět piva. Osobně musím říct, že mě tato tematika celkem baví (Hned o víkendu nám skončil na stole kozí sýr se Schneider Weisse Tap 7 Unser Original).

A co vy? Zkoušeli jste někdy doma kombinovat jídlo a pivo? Máte nějaké doporučení na osvědčené kombinace nejen sýrů s pivem?

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…