Nový pražský Andělský pivovar

sepsal Marley

1. února 2019 v 16:44

V půlce ledna, asi měsíc po Dvou kohoutech, otevřel své dveře veřejnosti další pražský pivovar. Jde o Andělský pivovar na Smíchově a jedná se o pivovar restaurační, takže jsme hned zamířili místo prozkoumat.

Restauraci s pivovarem najdete na Lidické ulici, nedaleko zastávky metra Anděl. Zvenčí je poměrně snadné ji přehlédnout – jde jen o dveře a jedno okno, za kterým se skrývá varna pivovaru – když jsme šli po ulici pár dní před otevření, vůbec jsme si ničeho nevšimli. I vchodová místnost s varnou je poměrně malá – najdete tu jen pár stolků a míst na stojáka. Dole ale restaurace pokračuje – pod klenutými cihlovými stropy je už prostoru více a mnoho desítek lidí se sem určitě vejde. Ve spodní části najdete i zbytek pivovarské technologie, tedy několik CK tanků, podobně malých jako varna nahoře. Nejde tedy o žádný velký minipivovar jako třeba Cobolis.

Prostory jsou hezky opravené a zařízené, snad jen trochu ruší hluk z ulice, zejména při projíždějící tramvaji (což ale, pokud v restauraci nehodláte přespávat, tolik nevadí). Výčep je v každém patře jeden a celkově je to zde docela útulné.

Co se piva týká, v nabídce jsou tři stálá piva. Prvním je ležák Andělská jedenáctka, který je ale vařen ve Frýdlantu. Andělský pivovar totiž nemá kapacity, aby takové pivo mohl neustále vařit, takže se to ani do budoucna nezmění. Každopádně chuťově nás pivo tolik nezaujalo, s lehkými rušivými tóny se nepije tak dobře. Zbylá dvě piva – ejly – jsou už vařená na místě. Polotmavá třináctka Kolagen je, pokud jsme to správně pochopili, opravdu s přidaným kolagenem. Má výrazněji chmelově kořenitou chuť, je medová a lehce toustová. Vcelku fajn pivo. Třetím pivem je světlá čtrnáctka IPA, hořká, s tóny tropického ovoce a citrusů. Příjemný kousek, ze všech piv jasně nejlepší.

Těžko říci, jestli se bude nabídka domácích piv nějak měnit, ale zřejmě se občas na čepu objeví i něco jiného – třeba před pár dny narazili pivo z nového létajícího pivovaru Skylon (ten má pod palcem právě sládek Andělského pivovaru). Takže úplná pivní stagnace asi nehrozí.

Nabídka jídla nevypadá špatně – jde vesměs o klasická česká i světová jídla, vypadá to, že z poctivých surovin. Ceny odpovídají lokalitě, nejsou ani nízké, ani přehnaně vysoké. My zatím zkusili jen polévku, byla oukej.

Jsme zvědaví, jak se bude pivovaru do budoucna dařit a zda na své piditechnologii bude stíhat vařit alespoň ta svrchně kvašená piva, aby nebyla věčně vypitá. Někdy v následujících měsících se zkusíme zastavit a piva znovu ochutnat, věříme; že bude kvalita stoupat, marný začátek to totiž není.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…