Nový nepivovar Pivovar Národní

sepsal Marley

3. června 2015 v 10:19

Minipivovary u nás rostou jako houby po dešti. Dalším novým přírůstkem je pražský Pivovar Národní, není příliš daleko od dalších pivovarů jako je Pražský most U Valšů či U Medvídků. Jen to má malý háček – zatím to ještě není pivovar.

Pivovar Národní byl vybudován hned vedle Nové scény Národního divadla, v areálu kláštera voršilek. Ještě před pár týdny zela budova prázdnotou, ale nyní je zde už pěkná poměrně velká restaurace. Při cestě na zahrádku potkáte měděnou varnu z uzavřeného průhonického pivovaru U Bezoušků, není ale ještě zapojena, čouhají z ní kabely. Vzadu za budovou, na nádvoří vedle Nové scény je větší pivní zahrádka, zatím ale ne úplně dodělaná, s obyčejnými stolky a dráty trčícími ze země. Je tu fajn velká lípa, která bude v létě dozajista poskytovat příjemný stín.

Jak je to tedy s tím pivem? Bystrý pozorovatel pozná už ze zmíněné varny, že místní úplně nebude. Obsluha sice tvrdí, že pivo je „jejich“, ale při dotazu, kde se vaří, teda přizná, že v Kácově, ale podle jejich vlastní receptury. Zkusili jsme všechna tři piva na čepu, nazývaná Czech Lion – světlý ležák filtrovaný, světlý ležák nefiltrovanýpolotmavou třináctku. Piva to jsou fajn, slušně chmelená, příjemně sladová, trošku chmelově zemitá až zatuchlá, ale nic, co by člověku nějak extra vadilo.

Ač nejsme úplně pravidelnými pijany Kácova, tak nám to kácovská piva dosti připomnělo. Nejsme si jisti, jestli mají v Kácově nějakou pokusnou varnu, která by byla schopna vyprodukovat dostatečné množství piva pro restauraci, či jestli si várky o velikosti stovek hektolitrů nechali uvařit přímo v pivovaru a toto pivo z aktuální várky zde budou čepovat následujících několik let. A nebo jde prostě a jen o obyčejný Kácov – přeci jen v tomto pivovaru si už dříve „nechalo uvařit vlastní pivo“ několik pivovarů a hospod.

Na vlastní pivo si tedy ještě nějaký ten měsíc počkáme (Lužinám to trvalo od otevření restaurace celého půl roku). Piva zde bude vařit Jaroslav Košťák, kterého můžete znát ze zmíněných U Bezoušků a hlavně z Kounického pivovaru, kde vaří velmi dobrá piva, například výborné ejly. Nějaký ten ejl by se měl v budoucnu vařit i zde v Pivovaru Národní.

Obsluha v době naší návštěvy byla milá a příjemná, jen asi dva číšníci se tvářili poněkud odtažitě s výrazem „co sem ti lidi lezou“. Ceny tu jsou zatím na centrum relativně slušné (otázkou je, jestli nejsou jen zaváděcí a s budoucím domácím pivem se nezvýší), poloha je dobrá a až se dodělá zahrádka, mohlo by to zde být hodně fajn. Až tedy bude vše hotové a pivovar bude mít vlastní pivo, zajdeme na důkladnější průzkum a dáme vědět.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…