Nefiltrovaný Bud, pšeničné Krušovice a bezový Pardál

sepsal Marley

18. dubna 2013 v 9:39

Dnes si trošku odpočineme od minipivovarů a vrhneme se do průmyslových vod. Dva z našich největších pivovarů nám připravily novinky… a to takové, které i nás donutily je cíleně vyhledat a ochutnat.

Prvním z nich nové pivo ze skupiny Heineken, konkrétně z pivovaru Krušovice. Na trh přichází s novou pšeničnou jedenáctkou. Jedná se o klasickou bavorskou svrchně kvašenou pšenici, nefiltrovanou, ale pasterizovanou. Není to úplný blesk z čistého nebe, v Krušovicích se totiž již dříve vařilo sezónní pšeničné Dožínkové pivo. Nám se zatím podařilo narazit jen na točenou verzi. Ta má nepříliš výrazné, leč příjemné ovocné aroma, znatelné jsou banány, jablka i trocha hrušek a citrónů. Tělo má lehčí sladově pšeničné s lehce vyšším řízem a spíše méně výrazným dozníváním. Celkově se pije opravdu dobře, ale úplná bomba to není – řada českých pšenic nám přijde lepších, o těch bavorských ani nemluvě. Nicméně i tak je sympatické, že se o něco podobného velký pivovar pokouší. Jsme zvědaví, jestli se v budoucnu ve větším objeví i nějaký ten Stout či snad dokonce něco jako ejl.

Nelení ani náš národní podnik Budvar. Připravil nám speciální várku svého silného piva Bud. Toto pivo nese trošičku odrazující krkolomný název Bud Premier Select nefiltrovaný Limited Edition. Je vařeno z čerstvě sklizeného žateckého chmele, což je u nás celkem vzácnost – zato například v Americe či Anglii jsou tato piva s čerstvými chmely velmi populární. Je to světlý speciál o stupňovitosti 16 a zrál nějakých 200 dní… nu a nyní se v nefiltrované podobě dostal mezi prostý lid. Na čepu je v některých vybraných hospodách, my na něj zaskočili do Pivního baru U Medvídků. Výrazně sladové pivo, nasládlé až směrem k medovým tónům. Chmelová složka ale nezaostává – následuje zemité a kořenité aroma, připomíná i lehce citrónovou trávu. Jde to hezky dohromady, pivo je uhlazené, nic z něj výrazně nevyčnívá. Má příjemné dlouhé doznívání s hřejivou tečkou na závěr a je celkově dobře pitelné, trochu nám připomnělo německé Helles Bocky. Zajímavé pivo a za cenu třicet korun za třetinku (se 7,5% alkoholu) je to paráda. Pokud někde potkáte, určitě vyzkoušejte.

A to není od Budvaru vše. Po náloži všemožných limonádových piv od Staropramenu, Heinekenu či Prazdroje přichází budějovičtí se svým vlastním ochuceným nápojem. My se většinou těmto pivním mixům obloukem vyhýbáme, ale Budvaru jsme se rozhodli dát šanci a jeho PardálOVO Bezové zkusit. Má výrazné bezové aroma s trochou citrónové kyselosti, pod tím je lehčí celkem příjemné sladové tělo a kapka chmelové hořkosti. Jedinou vadou na kráse je celkem výrazná sladkost, jinak je to celkem pitelný svěží pivní nápoj. Ani složení nevypadá nějak hrůzně, žádná umělá sladidla se nekonají. Vyhledávat PardálOVO asi nebudeme, ale pokud na něj někde v létě narazíme, na zahnání žízně se bude hodit.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…