Napalm Red IPA, Antoš Stout, Pivečka Session IPA a další pivní novinky

sepsal Marley

9. června 2016 v 19:58

V posledních dnech moc nestíháme – je to jeden festival za druhým, projít všechny zápisky a zpracovat stovky fotek je skoro nadlidský úkol. A to nás čekají ještě náročné dva týdny, mimo jiné zítra a pozítří pátý ročník Festivalu minipivovarů na Hradě. Dneska si ale dáme od festivalů pauzu a podíváme se na pivní novinky.

Mít v hospodě alespoň jednou za čas „vlastní pivo“ (tedy pivo vyrobené speciálně pro danou hospodu) je v posledních letech v módě. V pražských pivně zajímavých podnicích je to skoro pravidlo – vzpomeňme na nedávný Illegal Pale Ale pro Illegal Beer, Poctivej Ale pro Poctivej výčep, chotovinská piva pro Dno pytle či nekonečnou sérii Bad Flash piv pro Zlý časy a Kulový blesk. Nyní do tohoto seznamu přibyl bar NapalměFalkon pro něj v litoměřické Labuti uvařil pivo Napalm, patnáctku Red IPA. Je to pěkně citrusový ejl, s tóny lesního ovoce, karamelový, tak akorát hořký a velmi dobře pitelný. Povedené pivo. Mimochodem, ani nevíme, jestli jsme to zde už zmiňovali, ale od začátku května je bar Napalmě zcela nekuřácký.

Pivovar Chotoviny přišel s novinkou Vladěnka, APA s pětinovým podílem pšeničného sladu. Pivo je to obilné, citrusové, s nádechem bylin. Lehce kvasničné a trochu nakyslé, ale jinak je to vcelku fajn ejl.

Slánský Antoš uvařil třináctku Stout, těžko říci, jestli jde o silnější verzi dřívější jedenáctky, nebo něco zcela nového. Pivo je to pražené, s nádechem sušených švestek, chmelově bylinné. Trochu ruší lehká nakyslost, ale i tak je to chutný stout.

První pivo jsme potkali z rok starého pivovaru Hladov z Vysočiny. Jeho polotmavá třináctka je sladová s tóny karamelu a toustů, chmelově bylinná a peprná. Je trochu drsnější a ne úplně dokonale čistá, ale jinak vcelku příjemná a slušně pitelná.

Několik novinek připravil brněnský létající pivovar Pivečka. Nám se zatím podařilo ulovit Session IPA, řádně chmelenou světlou jedenáctku. Pivo je to sladové, chmelově bylinné, s tóny limetek a lehce hroznů a tropického ovoce. Svěží a dobře pitelné pivo.

Kraslický Krušnohor uvařil pivo Vyšší Voltáž, jedná se o patnáctku IPA amerického střihu, možná slabší verzi dřívější IPA 17°. Z láhve tohle pivo skoro nemá pěnu, je hodně karamelkové, lehce máslové, ale úplná tragédie to není – pivo zachraňují příjemné tóny lesního, tropického a kandovaného ovoce. Dá se, takový průměr.

Od Krkonošského medvěda z Vrchlabí jsme potkali pivo HopBit, jde o světlou spodně kvašenou třináctku, chmelenou výhradně novozélandskými chmely. Sladové pivo s tóny ananasu, bílých hroznů, limetek i bylin, svěží a dobře pitelné. Zkusili jsme i polotmavou třináctku, toustově sladovou, lehce karamelovou, chmelově kořenitou, s nádechem třešní. Příjemný kousek.

V Břeclavi připravili dvě další nová piva. Prvním je světlá jedenáctka Summer Ale s převážně americkými chmely. Je sladová, citrusová, s nepříjemnou ostrou hořkostí a slušnou porcí zeleniny. Po prvních doušcích se zdá, že by to mohlo být relativně pitelné, ale nakonec jsme byli rádi, že jsme ve dvou dali půllitrovou láhev. Docela tragédie. Trochu lépe dopadlo nealko pivo, taková nealkoholická klasika s tóny mladiny a obilných slupek. Mezi „nealky“ tak nějak průměr, což je na Břeclav asi úspěch – řada jejich alko piv bývá ještě horších.

Po roce se objevila nová várka Komár APA od létajícího Domovaru Komár. Je sladová, bylinná až květinová, výrazně citrusová. Vyvážená, čistá a výborně pitelná. Pokud na ni někde narazíte, rozhodně si dejte.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…