Mazák tmavý velikonoční, BeerLab Porter, Malešov Weizen, Hostivar IPA a další nová piva

sepsal Marley

8. dubna 2015 v 10:06

Tak tu po pár dnech máme opět přehled pivních novinek. Většinou se jedná o velikonoční piva, najdete tu ale i nevelikonoční zajímavosti a v závěru i jeden nový průmyslový cider.

Falkon si ve své pouti mořem pivních stylů nyní vybral Wee Heavy, neboli silný skotský ejl. Pivo je to pražené s tóny karamelu a oříšků, též i něco sušeného ovoce a chmelové zemitosti. V závěru je celkem alkoholové. Zajímavé pivo, popíjelo se slušně, ale nic, z čeho bychom si sedli na zadek. Skotské silné ejly skoro nepřipomíná (asi hlavně díky výrazné praženosti a alkoholu), ale některé americké variace tohoto stylu trochu ano.

Létající „beergeekovský“ pivovar BeerLab přišel se svým třetím pivem, Midnight Porterem. Na čepu byl v Beergeek Baru z casku, servírovaný pomocí ruční pumpy. Po minulé nepříliš veselé zkušenosti se sparklerem1 jsme si raději speciálně řekli o načepování bez něj. Porter je to kávový, pražený, s tóny oříšků a sušených švestek. Slušně hořký, plnější, velmi dobře pitelný. Zároveň vyvážený a jemný, opravdu vydařený kousek. Dostali jsme ještě na zkoušku i panák načepovaný se sparklerem, velmi nízký jemný říz byl zajímavý, ale na pití bychom stejně dali přednost tomu trochu říznějšímu bez sparkleru.

Dolnobojanovický Mazák přichystal na Velikonoce tmavou třináctku. Je hodně pražená s tóny hořké čokolády, lehce karamelu a oříšků. Slušně hořká, čistá, výborně pitelná. Trochu připomínala některé stouty, podařené pivo.

Kynšperští se naopak na Velikonoce vrhli cestou Starobrna a připravili zelenou dvanáctku. Je bylinná a kopřivová, obilně sladová, celkem pitelná, jen v závěru trošku rušilo máslíčko. Zajímalo by nás, zda té výrazně zelené barvy dosáhli jen výtažkem z kopřiv, či je tam navíc ještě něco jiného.

Cvikov svůj velikonoční speciál pojal jako polotmavou třináctku. Po nadšení z osmičky Skláře a rozporuplných pocitech z desítky Luže jsme doufali v alespoň zajímavé pivo, kvalita ale bohužel pokračovala v sestupné tendenci. Karamelkové a máslové, nasládlé a nepříliš hořké, nevyvážené, hůře pitelné. Ale kvůli té osmičce ještě pivovaru dáme šanci, snad nešlo o nějaký omyl.

Nepivovar Malešický mikropivovar si nechal v letovském MMX uvařit další své pivo, má pořadové číslo 4. Jedná se o ejl s 82 jednotkami hořkosti, máslový a karamelkový s tóny kandovaného a kompotovaného ovoce, lehce bylinný a po ohřátí celkem dosti kvasničný. Ty relativně příjemné ovocné chmelové tóny pivu sice pomohly, ale jinak ho neměly šanci zachránit. Neharmonické a špatně pitelné. Takovéto ejly nám prostě nejedou.

Hostivar k příležitosti svého druhého výročí připravil nové pivo – Výroční IPA. Čtrnáctka chmelená anglickými chmely, docela výrazně sladová s tóny karamelu, toustů i lehce chlebové kůrky, z chmele se projevují bylinky, citrusová kůra i lehká peprnost a zemitost. Pivo je to krásně čisté, výrazné, ale trochu nám přišlo, že se slady s chmely tlučou, jeden půllitr byl fajn, ale moc bychom jich asi nevypili. Zkusili jsme i po dlouhé době světlou třináctku – i ta byla chuťově krásně čistá, moc hezky obilně sladová a příjemně nachmelená. Pila se parádně, skoro jako nějaký nefiltrovaný bavorský Helles. Už aby se oteplilo a my mohli na zdejší zahrádce prozkoumat i ostatní piva, jestli náhodou nešla kvalitou také tak výrazně nahoru.

Létající pivovar Malešov nedávno vybral na serveru odstartovano.cz 170 tisíc korun na přípravu dvou receptů svých piv. Narazili jsme na jedno z nich, Malešovský Weizen Hefe, tedy bavorské pšeničné pivo. Je docela obilné, nasládle sladové, lehce nakyslé s tóny banánů, vanilky a citrónové kůry. Čisté a dobře pitelné, to jsme po našich zkušenostech s Malešovskou IPA vůbec nečekali.

Plzeňský Prazdroj uvedl na trh novinku, cider Kingswood Dry. Mělo by jít o sušší verzi klasického Kingswoodu (který je sladký a odpudivý, moc cider nepřipomíná). Výsledek opravdu tak sladký není, je celkem nepříjemně kyselý, s tóny citrónové šťávy a obilnosti. Opět tedy špatně pitelný blivajz, jen v trochu jiném kabátě. Pokud chcete ze supermarketu nějaký fajn cider, můžeme znovu doporučit Somerset Oak Matured Vintage Cider z Marks & Spencer.

A na závěr musíme potvrdit naše varování z pátečního článku – Velikonoční ze Strahova je i letos výborné. Příjemně sladové a hlavně krásně chmelové s tóny bylin, kořenitosti, peprnosti i citrusové kůry – on Žatecký poloraný červeňák umí divy, když se to s ním umí. Tento rok nám přišlo o trochu méně prokvašené (ale po roce těžko soudit, možná to byl jen pocit) a opět se pilo parádně. Pokud na něj chcete zajít, tak pospěšte, dojde možná už dnes.


1) Nástavec na pípu, který způsobuje krémovou pěnu a jemnější říz, nicméně u řady anglických piv s už tak nízkým řízem to znamená ve výsledku říz nulový. V Anglii se používá spíše na severu a mezi anglickými pijany má své zastánce i zapřísáhlé odpůrce.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…