Labuť Black Wheat IPA, Klínec-Katz Aramis, Podleský Apač a další nová piva

sepsal Marley

30. dubna 2015 v 10:17

Tento týden tu máme výjimečně druhou sadu pivních novinek. Urodilo se jich tolik, že je raději vypustíme už teď, ať máte o prodlouženém víkendu co číst (a případně i na nějakém festivalu či v multipípové hospůdce pít).

Litoměřická Labuť nás v dřívějších letech příliš nezaujala. Piva celkem pitelná, ale jinak nám v paměti ničím neutkvěla. Až minulý rok nás příjemně překvapil nakuřovaný Čmoud, vařený pro mělnického Němého medvěda. Teď jsme U Vodoucha potkali šestnáctku Black Wheat IPA, znělo to zajímavě, ale říkali jsme si, jestli si v Litoměřicích náhodou neukrojili příliš velký krajíc. Pivo je to chmelově pryskyřičné, citrusové, s lehkými tóny tropického ovoce, příjemně chutnalo po hořké čokoládě a praženosti. Slušně hořké, s jemnou strukturou, zřejmě díky použité pšenici. Takže žádné zklamání, ba naopak – parádně pitelná černá IPA.

Létající pivovar Klínec-Katz přichází se svým druhým Single Hopem Mono!, hlavní roli nyní přebírá francouzský chmel Aramis. Moc se v pivech nepoužívá, v Česku jsme ho ještě neviděli, takže nás pivo hodně zajímalo. Je zajímavě a jemně bylinné, lehce citrusové (pomerančová a citrónová kůra), trochu kořenité a broskvové. Sladčeji sladové, středně hořké, kapku kvasničné. I když u Single Hopů nás i ty lehké kvasnice trochu ruší, jinak je chmelový projev příjemný a pivo se dobře popíjí.

Pivovar Podlesí připravil APA, nazval ji mazaně Apač. Je to polotmavá čtrnáctka, s chmelovými tóny borové pryskyřice, bylin a citrusů. Karamelově sladová a lehce oříšková, docela hořká. Ještě by trochu doladění užila, chutě se malinko hádaly, ale jinak se pila dobře, pohodové pivo.

Dobrušský pivovar uvařil na období Velikonoc nový speciál, světlou Kačenčinu 14%. Hezky chmelově kořenitá s tóny bylin i peprnosti, nasládle sladová, trošku karamelová. Pila se dobře, fajn hořkosladký český speciál.

K výročí založení pivovaru připravil Uherský Brod polotmavou jedenáctku Respekt. Sladové a karamelové pivo, nasládlé a zároveň slušně chmelené – kořenité až lehce peprné. Drsněji hořké, kapku ovocné, docela se pít dalo. Ale přece jenom jako výroční pivo by si člověk představil něco lepšího.

Sedlčanský Krčín zřejmě k příležitosti Velikonoc navařil pšeničnou dvanáctku. Je hezky banánová, vanilková i bonparová, nechybí ani obvyklé hřebíčkové a obilné tóny. Slušně řízná, dobře pitelná. Jen po ohřátí trochu vystoupily méně příjemné tóny kvasnic (včetně náznaku čehosi, co nám připomnělo wasabi). Jinak ale fajn.

Ke svátku pálení čarodějnic přichystali ve krásnolipském Falkenštejnu tmavou nakuřovanou třináctku Zkouřená čaroděnice. Pivo je to slušně kouřové a uzené, též i karamelkové a bylinné, pod tím je ale podivně zatuchlé s máslovými tóny. S delším popíjením se nepříjemné tóny prohlubují, v ústech zůstává pachuť žluklého másla. Jak jsme z většiny piv z Falkenštejna docela nadšeni, tak tohle nám vůbec nechutnalo, ble.

V závěru zmíníme ještě nový cider od Rossbacha, tentokráte jde o Smiling Dog Pomegranate, cider se šťávou z granátového jablka. Je jablečný, s lehkými tóny granátového jablka, trochu jsou znát i bonparové tóny dalšího ovoce. Je sladší, kapku peckový, docela dobře pitelný. Asi nejsme úplně cílová skupina, ocenili bychom ho sušší, ale jinak je fajn.

V řetězci Marks & Spencer se po nějaké chvíli objevilo nové zajímavé pivo - Pale Ale chmelený pouze americkým Cascade. Uvařil ho Castle Rock z Nottinghamu, použil slad z anglické odrůdy ječmene Maris Otter. Ejl je to příjemně citrusový, lehce květinový i bylinný, zároveň hezky karamelový i oříškový. Je trošku sladší, slušně hořký, dobře pitelný. Styloví puristé by se mohli zbláznit, protože stejně jako mnoho dalších moderních anglických piv stojí na pomezí APA a bitteru, ale pivo je to fajn, za ochutnání stojí.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…