Albrecht 24°, Clock Belgian IPA i Amber Lager, Mazák Baltic Porter i Sorachi Ace a jiná parádní piva

sepsal Marley

23. prosince 2015 v 12:11

Vánoce jsou za dveřmi a my si tu předsvátečně střihneme ještě jedny pivní novinky. Většina piv tu je, jak jinak, vánočních, navíc jsme měli velké štěstí, nečekalo nás žádné špatné pivo, ba naopak, většina z nich byla výborných. To se nám v Česku nestává každý den.

Zámecký pivovar Frýdlant se opět překonal a uvařil ještě silnější pivo. Po osmnáctcedvaadvacítce na Vánoce připravil čtyřiadvacítku Pohutukawa. Je sladší karamelová, hodně ovocná – s tóny jahod, malin, třešní i mandarinek či manga. Vše vyrovnává slušná hořkost, ale na 125 IBU (zřejmě spočítaných, ne skutečných), by to člověk ani zdaleka netipoval. Každopádně je to moc příjemný silák k usrkávání, na svátky opravdu ideální.

Potštejnský Clock na Vánoce opět nachystal Zlatý prasátko, ale na rozdíl od loňského Weizenbocku je to nyní belgická IPA. Je sladová, s tóny citrusů a kandovaného ovoce, lehce peprná a slušně hořká. Příjemně aromatické a velmi dobře pitelné pivo. Clock připravil i limitovanou várku vánočního piva, na veřejnost se dostalo jen pár soudků a lahví. V Base Campu nám ho vykoupili před nosem a v Beergeek Baru při našem příchodu zrovna došlo, ale jako podpultovku nám jednu láhev poskytla Pivní rozmanitost. Jde o třináctku American Amber Lager, chmelenou americkou Citrou. Je karamelová, s tóny citrusů i tropického ovoce, lehce pryskyřičná, slušně hořká. Možná by toho karamelu mohlo být trochu méně, ale i tak je to velmi chutné a dobře pitelné pivo.

Dvojici piv na prosinec připravil pivovar Dalešice. Prvním je „světlá“ šestnáctka Bock, jenže je temně měděná, tmavší než leckteré německé tmavé Bocky. Je karamelová, s tóny třešní, jemně chmelově bylinná. Není příliš hořká, ale naštěstí ani moc sladká, příjemně vyvážená, výborně pitelná. Ani mezi výtečnými bavorskými kolegy by se tohle pivo neztratilo. Druhým pivem je polotmavá patnáctka MedMen s přídavkem medu. Je stejně tmavá jako Bock, lišila se jen lehkým zákalem navíc. Je karamelová a medová, docela hodně sladká, nepříliš hořká, s nádechem ovoce. Příjemné pivo, i když Bock nám chutnal o trochu více.

Všerad z Všeradic k vánočním svátkům uvařil nové pivo, tmavý spodně kvašený speciál Black Jane. Je pražený, lehce karamelový i kávový, s nádechem sušeného ovoce. Má velmi příjemné doznívání hořké čokolády, je to parádně pitelné a vyvážené pivo. Prostě takový spodně kvašený Stout.

Brněnský Lucky Bastard vypustil před svátky do světa Oatmeal Stout, třináctku s přídavkem melasy. Je to pražené pivo, s lehkými čokoládovými a kávovými tóny a jemnou krémovou strukturou. Čisté, příjemné, s bezva dlouhým dozníváním. Tohle se opravdu povedlo, jedno z nejlepších piv tohoto pivovaru.

Ani pivovar Mazák nás nešetří, uvařil hned tři piva, dvě z nich nová. Prvním je Vánoční speciál, spodně kvašená polotmavá třináctka. Je karamelová a toustová, slušně hořká, malinko ruší tóny másla. V pohodě pivo. Single Hop s chmelem Sorachi Ace je svérázný, jak už piva s tímto chmelem bývají (vzpomeňme na výbornou Kounickou verzi). Je sladový i citrusový, s tóny okurek, citrónové trávy a kopru. Svěží, čistý, velmi chutný. Posledním pivem je silák Baltic Porter. Velmi výrazné pivo, pražené, s tóny hořké čokolády i karamelu, s trochou sušených švestek a rozinek. A k tomu příjemné dlouhé doznívání, opravdu parádní kousek.

Sousedský pivovar Bašta vaří snad každý rok jiné vánoční pivo. Letos to je Vánoční hřebíčkovo-medová čtrnáctka, sladová, lehce medová i vanilková a velmi výrazně hřebíčková. Je to jinak vcelku fajn pivo, ale toho hřebíčku bychom příště ubrali, takhle nám bohatě stačila jedna třetinka.

Z ostravického Beskydského pivovárku jsme potkali Autumn Strong Ale, zřejmě jde o jiné pivo, než dříve vařený Autumn Red Ale. Je sladové, citrusové i bylinné. Nasládlé, jak je v Ostravici zvykem, čisté, velmi dobře pitelné.

Ochutnali jsme i Černého kňoura z mělnického Němého Medvěda. Je pražený, s tóny oříšků a hořké čokolády, lehce chmelově bylinný a malinko švestkový. Výrazný a dobře pitelný tmavý speciál.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…