Únětický Bock, Clock Rye IPA, Krušovice Kazbek, Zhůřák Topaz a další nová piva

sepsal Marley

20. února 2015 v 11:07

V posledních dnech je na našem blogu trošku ticho – Bludice se nám rozstonala, takže toho ochutnávání nových piv tolik není. Ale i tak se nějaké ty zajímavosti našly, výborná piva nevyjímaje, takže se o ně v následujících řádcích podělíme.

Malé překvapení si pro nás přichystal Heineken, konkrétně jeho pivovar Krušovice. Uvařil světlý ležák Kazbek, chmelený stejnojmennou odrůdou chmele. Prezentován je jako unikátní, výjimečné a exkluzivní pivo, které má být rovnocenným partnerem pro IPA. Ale koho tyto marketingové nesmysly zajímají? Pivo je to opravdu docela hodně chmelené, s bylinnými a kořenitými tóny, znát je i citrusová kůra, zejména v doznívání. Je docela hořké a pije se slušně, takový oukej průmyslový ležák. Není to žádný Všerad, ale na Heineken je to ucházející výkon, oproti dřívějším hrůzám typu Krušovice Pepřové je to krok dobrým směrem. Mimochodem, Krušovice nedávno vyměnili standardní půllitry za nové. Sice by možná bylo lepší, kdyby se více soustředili na kvalitu piv, ale musíme uznat, že toto nové sklo špatně nevypadá.

Potštejnský Clock uvařil další pivo ze série No Idols!, nyní je to patnáctka Rye IPA. Po načepování je krásně voňavá – s tóny mandarinek, pomerančové kůry, žlutých melounů i tropického ovoce. Tóny žitného chleba jsou docela znatelné, pivo je i chmelově pryskyřičné, bylinné a v závěru grepové. Hodně hořké a výborně pitelné. Takový štíhlý netopýr :)

Únětice k příležitosti Masopustu krom obvyklé tmavé masopustní jedenáctky připravili i novinku – světlý masopustní bock. Pivovarem zveřejněná vyhláška s informacemi o pivu je sice plná neuvěřitelných blábolů, ale my se odradit nenechali a pivo zkusili. Je docela tmavé – jako heller bock by v Bavorsku neprošlo, nicméně některé maibocky takto tmavé jsou. Je chmelově bylinné a kořenité, slušně sladové, sladší i karamelové. Sladkost dobře vyvažuje výrazná hořkost, celkově má pitelnost nebezpečně dobrou. Povedený polotmavý speciál.

Pivovar Zhůřák po pár měsících klidu přišel s další novinkou, tentokráte je to Single Hop s australským chmelem, nese název Osamocený Topaz. Má chmelové aroma s tóny pryskyřice a bylin, lehce se prosazuje tropické a lesní ovoce i grepy. Slad je též dobře znát, i něco karamelu a chlebové kůrky. I přes výraznou hořkost v závěru se to pije velmi dobře. Zajímavý chmel a vydařené pivo.

V Plzni vznikl nový pivovar – Blahovar. Vloni jsme od něj, ještě jako od létajícího pivovaru, měli vcelku povedenou IPA. Jeho prvními vlastními pivy jsou Oatmeal Pale Ale a Pilsner. Pilsner je třináctka s německými chmely, je obilně sladová, lehce květinová a bylinná. Sice není chuťově příliš čistá, ale pít se docela dá. Oatmeal Pale Ale je, jak název napovídá, anglický ejl s přídavkem ovsa. Oves v anglických ejlech sice není nic neobvyklého, ale zde byl zřejmě použit ve výrazně větším množství. Pivo je to toustově sladové, lehce karamelové, znát jsou tóny ovesné kaše. Chmel se projevuje lehkou peprností, zemitostí, nechybí ani ovocné tóny broskví a marmelády. Je to zajímavé pivo, ale dohromady to úplně neladí, moc dobře se nepilo. Nu, na premiéru to nejsou úplně nejsnadnější piva, snad se v budoucnu podaří je doladit.

Pivovar Podlesí nedávno přišel se světlou desítkou Brdonoš. Je sladový, chmelově kořenitý, příjemný a dobře pitelný. Fajn desítka, čistá, sice nic světoborného, ale alespoň takto by měly minipivovarské desítky vypadat – ne jako ty podivné neprokvašené truňky, které člověk často potkává.

Když už jsme u těch desítek, ani jsme si nevšimli, že před rokem a půl začali ve Strakonicích vařit jednu vlastní – Blateňáka. Příjemně čerstvě sladové pivo, slušně chmelené, sice ne úplně dokonale čisté, ale na průmyslovou desítku je docela dobře pitelné.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…