TOP 11° aneb slepá degustační soutěž jedenáctek pro veřejnost

sepsala Bludice

25. dubna 2012 v 10:44

Obávám se, že začnu být v podezření, že jsem podplacená Pivní rozmanitostí, nicméně tento článek se opět bude týkat akce, kterou připravila právě tato pivotéka. Jedná se o dlouho slibovanou celoroční anonymní degustační soutěž českých jedenáctek, jejichž seznam můžete najít na stránkách Světa piva.

První kolo degustace se konalo minulé úterý v Pivovarském domě. Ale musím se přiznat, že my jsme byli na tuto akci přivábeni spíše slibovaným naražením novinek od létajících Nomádů. Tou první byla velmi pitelná jemnější IPA 2 za studena chmelená chmelem Amarillo. Druhou novinkou byl nakuřovaný svrchně kvašený tmavý ejl Černá vdova, ve které se kávové a čokoládové tóny prolínají s tóny uzenými. Vskutku zajímavé pivo a kdyby mělo o malinko vyšší říz, sepsala bych na něj ódu na radost, ale i takto se pilo jedna báseň :) Každopádně obě nová piva od Nomádů jsou opět velmi vydařená a pokud je někdy potkáte, neváhejte ochutnat.

Ale zpět k degustaci jedenáctek. Každý z nás obdržel 8 slepých vzorků. Nikdo netušil, která ze seznamu piv dostáváme a navíc, abychom se nemohli navzájem ovlivňovat, bylo pro každého účastníka vytvořené odlišné degustační pořadí. Piva jsme hodnotili v umělohmotných kelímcích. Předpokládám, že hlavním důvodem bylo sjednocení podmínek pro nás pokusné králíky dorazivší do Pivovarského domu s účastníky dalších degustací. Ty se totiž budou konat především na Českém pivním festivalu v Praze Holešovicích, kde bude zajisté zájem mnohem vyšší a sklenic nedostatek. (A navíc se osobně domnívám, že pro většinu jedenáctek z průmyslových pivovarů je tato forma „obalu“ naprosto odpovídající :)) Hodnotilo se na předem vytištěnou degustační kartu devítistupňovou stupnicí, kdy jednička byla vyhrazena pro piva nejlepší a devítka pro piva na spláchnutí do záchodu. Degustační kartu si pak po přepsání výsledků do počítače každý účastník odnesl domů a přepsané výsledky postupují do dalšího statistického zpracování s cílem vyhlásit po ukončení všech slepých degustací jedenáctku, která všem účastníkům chutnala nejlépe (a samozřejmě i pořadí těch ostatních).

V tomto prvním kole slepé degustace nám bylo vybráno osm ověřených jedenáctek z průmyslových pivovarů:

1. Velkopopovický Kozel 11 Medium (4 body)

2. – 3. Chodovar Zlatá Jedenáctka (5 bodů)

2. – 3. Žatec Premium (5 bodů)

4. – 5. Bernard světlý ležák (6 bodů)

4. – 5. Strakonice Dudák 11% světlý ležák (6 bodů)

6. – 7. Vysoký Chlumec Vévoda (7 bodů)

6. – 7. Pardál Echt (7 bodů)

8. Rohozec Skalák světlý ležák (8 bodů)

Drze rovnou přihazuji svoje bodové hodnocení piv. Odhalení zúčastněných piv mě výrazně nepřekvapilo. Koneckonců, Kozel, Chodovar i Žatec jedenáctka mám zařazená mezi piva poměrně pitelná. Naopak piva Vévoda a Pardál mi nikdy příliš nezachutnala… Pardál je holt asi dokonale vyladěný na chutě stovky českých pivařů chlapů. Zaskočil mě pouze Rohozec, který všichni účastníci slepé degustace snadno identifikovali podle silně nevábné vůně, která mi osobně připomínala nahnilá jablka a klasické tóny zoxidovaného piva. Zde bych hádala, že šlo o nějakou vadnou várku, pivo určitě prošlé nebylo. Škoda jen, že těch jedenáctek jsme si za své pivnické kariéry mnoho nezapsali. Tak alespoň, že ten Žatec a Vévoda mi naslepo i nenaslepo chutnají ve stejném pořadí :)

Ale stejně osobně vím naprosto přesně, která jedenáctka je ta nejlepší. Samozřejmě ta, kterou si dáte po mnohakilometrovém žíznivém pochodu v nějaké zaplivané venkovské hospodě. V Českém ráji je to řezaný Rohozec v Dolánkách v Občerstvení u Jizery, po tůře v okolí Náchoda je to Náchod jedenáctka a po celodenním přechodu Jeseníků bez přísunu pivních tekutin i Šerák jedenáctka chutná jako to nejlepší pivo na světě :)

Pokud vás slepá degustace jedenáctek zaujala, vězte, že si ji pravděpodobně budete moci otestovat i na vlastní kůži. Pivní rozmanitost ji plánuje zahrnout do svých aktivit v rámci Českého pivního festivalu a pravděpodobně také v rámci dalších akcí, které plánuje v ostatních městech České republiky. Cena degustace je 50 Kč.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…