Nový pražský pivovar Dva kohouti

sepsal Marley

23. ledna 2019 v 16:15

Minulý měsíc v Praze otevřel další pivovar – celkově už osmý v roce 2018. Jmenuje se Dva kohouti a najdete ho v hipsterské čtvrti Karlín. Nebyli bychom Pivníci, kdybychom tam hned nezašli na průzkum.

Pivovar má na svědomí Adam Matuška (ano, z pivovaru Matuška) a mistr výčepní Lukáš Svoboda (bojovník proti točení piva). Na tuto dvojici odkazuje i název pivovaru Dva kohouti, celý projekt potom patří do skupiny Ambiente.

Restaurační pivovar Dva kohouti najdete na dvoře za Lokálem Hamburk (který také patří Ambiente). Uvnitř jej tvoří jediná velká místnost s původními oprýskanými stěnami, zbytek už je ale moderní a čistě zařízený. Jedna stěna místnosti je lemována nerezovými tanky a na kraji najdete varnu pocházející z Matuškova pivovaru (ten už má nyní novou a větší). Sedí a stojí se u dubových stolů a celému prostoru vévodí hezký barpult, jehož deska je z jednoho kusu kovu. Mimochodem, dva kohouti namalovaní na stěně jsou dílem Jakuba Matušky (Maskera).

Na čepu najdete pouze jedno domácí Místní pivo. Zatím neplánují vařit žádné další, ale při nějakých speciálních příležitostech tu ta možnost je. Co je unikátní, je způsob čepování tohoto piva – točí se samospádem přímo z tanků. Pivo je to hezky a docela výrazně chmelené, ale též i slušně sladové s nádechem medu a obilnosti. Sice je v něm znát náznak máslíčka – ale takový ten příjemný čerstvý, který vám při pití vůbec nevadí. Za nás moc fajn kousek.

Dalších osm piv na čepu pochází, až na občasnou výjimku, z pivovaru Matuška. I o ty je náležitě pečováno, piva jsou chlazena na tři různé teploty – slabé ležáky na nejnižší, naopak silné IPA a stouty na vyšší. I čepování samotné je u nich jedinečné – vyvinuli si vlastní výčepní kohouty Freedom, založené na kohoutu Baroko.

Všechna piva se čepují do anglických pintovek s uchem, výjimkou je koštování piv u výčepu – takové vám natočí do hezkých malých sklenic. Pivo si navíc můžete odnést s sebou v litrové plechovce – sice to nevyjde levněji než třeba láhve v pivotékách, ale když potřebujete kupříkladu dobré pivo domů k obědu či večeři, tak se to může velmi hodit.

Ceny jsou trochu vyšší, ale na centrum nijak výjimečné – 55 korun za čtyři deci domácího piva a 69 za pivo hostující. A cena je stejná bez ohledu na stupňovitost piva – od desítky po třeba ve whisky sudech dozrávanou osmadvacítku. I nematuškovská piva, což zatím byla třeba Strahovská nebo Flekovská, stojí stejně. Ano, sem si asi nezajdete zachlastat deset kousků desítky, ale na skok na jedno to nikoho nezruinuje a navíc ty silné speciály vychází ve výsledku i docela levně.

Co se jídla týká, jsou k dispozici různé studené pochutiny od malých výrobců – nakládané sýry, masa, zeleniny – a místo nožů jsou servírovány se zavírací rybičkou. Zatím jsme ještě nic neochutnali, ale minimálně vzhledově to vypadalo velmi pěkně.

Celkově se nám u Dvou kohoutů velmi líbilo. Atmosféra je tu příjemná, pivo chutné a dobře načepované, sem se budeme vracet moc rádi. A asi to nebude trvat dlouho – teď po delší době uvařil Matuška svoji dvojitou IPA a předpokládáme, že se objeví na čepu i v Kohoutech :)

Více fotek najdete v naší fotogalerii Nový pražský pivovar Dva kohouti.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…