Matuškova Galaxy, nakouřený Victor, polotmavý Beznoska, Jiljí #3, Challenger a ležáky od Falkona

sepsal Marley

12. dubna 2013 v 9:27

Dneska tu máme dva nachmelené ejly, tři pražská polotmavá piva a dva ležáky kočovné. Ale nebojte, piva to jsou zajímavá!

Vždy když pivovar Matuška navaří nové pivo, slétnou se do nejbližších ochutnávkových hospod hejna žíznivců. Nedávno to byla skvělá velikonoční pšenice s Citrou a nyní přichází na scénu Apollo Galaxy. Jedná se o lehký ejl určený pro jarní a letní sezónu. Je krásně chmelově aromatický, plný všemožného ovoce – tropického, citrusů či meruněk. Nalezneme v něm i bylinné až čajové tóny, něco sladu a karamelu. Pivo je hezky vyvážené, tak akorát hořké, má průměrný říz a středně plné tělo. A pije se úplně samo… už aby bylo teplejší počasí, které by mu víc sedělo.

Radniční pivovarští z Jihlavy nezaháleli a koncem března stihli vypustit do oběhu třetí ejl z řady Post Apocalyptic, tentokráte s anglickým chmelem Challenger. Podobně jako předchozí dvě várky, i tento ejl je výrazně aromatický, vystupují z něj bylinné chmelové tóny, ovoce s dominantními meruňkami, dohromady to opravdu připomíná pivovarem avizovanou marmeládu a vlastně i med. Má středně plné tělo a střední až kapku vyšší hořkost. Je dobře pitelné, jen ho nenechávejte příliš ohřát, začne trošku nepříjemně zavánět. S Bludicí jsme se shodli, že ač dobré, předchozí verze nám přišly o něco lepší. A příště by se měl objevit ejl s americkou legendou Cascade.

Překvapení si pro nás připravil kočovný Falkon. Uvařil svá první spodně kvašená piva – světlý ležák a tmavý speciál. Světlý ležák 12% byl hezky sladový a chmelově bylinný, se středně plným tělem a nižším jemným řízem. Pivo bylo pěkně čerstvé a dobře se pilo, jen po ohřátí vůni přebily kvasnice. Tmavá 13% byla hezky čokoládová a karamelová, nesladká s trochou kávy a v závěru náznakem praženosti. Podobně jako světlý ležák měla nižší jemný říz a byla velmi dobře pitelná. Falkon holt umí i ležáky, ale přeci jen ejly si člověk za ty peníze užije více.

V pořadí již třetí klášterní speciál Svatého Jiljí uvařili U Tří růží. Tentokráte je pivo o něco slabší, pouhá šestnáctka. Je výrazně nachmelené, kořenité, bylinkové až lehce citrusové a pryskyřičné. Má plnější sladově karamelové tělo, ale bohužel nižší říz, takže se tak dobře nepije. Celkově příjemné pivo, ale za tu prémiovou cenu bychom si ho asi podruhé nedali.

Po světlém ležáku a tmavém speciálu uvařil pražský pivovar Victor další pivo, jedná se o polotmavý nakuřovaný ležák. Na nakuřovaném sladu se nešetřilo, pivo je výrazně uzené, kouřové a dřevité. V dochuti je středně hořké, trošku se projevuje i chmelová zemitost. Má dlouhé a příjemné doznívání a dobrou pitelnost. Nebojte se do Victora alespoň na jedno zajít – přestože je hotel / pivovar orientován hlavně na ruské zákazníky, piva jsou opravdu dobrá a ani nejsou drahá.

O víkendu jsme se skočili podívat i na oficiální otevření pivovaru Beznoska (o první návštěvě jsme psali nedávno). Všechna piva se prodávala za akční cenu dvaceti korun, takže tu bylo pěkně narváno. Bavorská pšenice, která je nově pojmenována Koloušek, byla opět fajn, příjemná a hezky se pila. Světlá Beznoskovská 12° byla o hodně jiná, než minule, prakticky čirá, ale chuťově nám tentokráte tolik nesedla. Na čepu se ale objevilo nové pivo, polotmavý speciál Klíčovská 14°. Trochu jsme se báli, že půjde o klasického českého slaďouše, ale byli jsme příjemně překvapeni. Pivo je výrazně topinkové s tóny karamelu a chlebové kůrky. Má spíše plnější tělo a lehkou chmelovou kořenitost, skvěle se pije. Tohle se Beznoskům opravdu povedlo.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…