Matuška Uluwatu, tmavý Hostivar, Zhůřák Kazbek, dubové U Tří růží a další novinky

sepsal Marley

7. března 2014 v 9:36

Máme tu zase pár novinek… teda vlastně jich je celkem hodně, pivovary nás v uplynulých dnech opravdu nešetřily. A dosti překvapivě hodně z nových piv bylo skutečně výtečných, na to úplně zvyklí nejsme.

V pivovaru Hostivar uvařili první letošní sezónní speciál, jedná se o spodně kvašenou tmavou třináctku. Ve vůni byla trošku zvláštní, ale první napití nám vykouzlilo blažený úsměv na rtech. Pivo je hodně pražené s trochou karamelu a kakaa, znatelný je i chmel s tóny bylin a citrusů, v dlouhém doznívání se objevuje trocha třešní a švestek. Zajímavé a celkem odlišné od běžných českých tmavých piv, moc příjemné, vyvážené a parádně pitelné. Na takové pivo člověk nenarazí každý den.

Máme tu i jednu novinku od slavného Matušky. Je to světlá desítka Uluwatu s australskými chmely, trošku překvapivě spodně kvašená. V posledních letech podobná piva ve světě frčí, nejčastěji se nazývají India Pale Lager, jsou to prostě spodně kvašené verze lehčích i silnějších ejlů amerického stylu, jedním z nejznámnějších je Hoponius Union z pivovaru Jack’s Abby. Matuškovic Uluwatu je nachmelená slušně s tóny bylin, tropického ovoce a trochy broskví. Má příjemný lehce vyšší říz, je spíše méně plná. Je tak akorát hořká a velmi dobře pitelná… prostě pěkně osvěžující pivo na léto :)

Pivovar Zhůřák připravil nové pivo Kazbekian Smoke-Out Ale. Jak už název napovídá, jedná se o nakuřovaný ejl chmelený českým chmelem Kazbek. Takovéto nakuřované ejly jsou u nás celkem populární, vařil je kupříkladu už Falkon, Hastrman, TřebonickýBeskydský pivovárek. Pivo je slušně uzené, z chmele převládají tóny pryskyřice, bylin a mentolu, znatelné jsou též grepy, kandované ovoce či citrusová kůra. Má lehce plnější sladově karamelové tělo a příjemnou vyšší hořkost. Celkově krásně vyvážený a velmi dobře pitelný ejl. Zřejmě nejlepší tohoto typu, co jsme kdy ochutnali.

Netradičně se do toho pustili U Tří růží, nechali totiž pivo zrát na hoblinách amerického dubu. To by zase tak zvláštní nebylo (v zahraničí je to populární a u nás to předvedl třeba Strahov se svým Porterem), překvapivé je ale užití dubu u spodně kvašené čtrnáctky. Trochu jsme se báli, co z toho vyleze, ale Světlý dubový speciál nás nakonec příjemně překvapil. Pivo je hezky čerstvě sladové a chlebové, příjemně chmelově bylinné… a pak je tam ten dub s tóny dřeva, švestek a vanilky. Kupodivu to dohromady dobře ladí, pivo se pije opravdu slušně. Takovéto pokusy si necháme líbit :)

Nové pivo uvařili i v Jihoměstském pivovaru. Jmenuje se Brown Ale a dřívějším zde vařeným podivným kávovým Brown Ale nemá zřejmě nic společného. Je karamelové, lehce toustové, citrusové a bylinné. Spíše více hořké, málo řízné, celkově fajn pivo. Na čepu se v Jihoměšťanu vyskytla i šestnáctka IPA ze sesterského Pivovaru u Bulovky, která byla vařena pouze s českými chmely. Je hodně sladová s karamelovým nádechem, chmel je ale také hodně znát, pivo je bylinné, kořenité, pomerančové, s lehkými tóny tropického ovoce. Je středně hořké a velmi dobře pitelné. Příjemný dojem z těchto piv srazila celkem tragická kvalita dvou piv základních – polotmavá jedenáctka se tentokrát pila špatně a světlou dvanáctku jsme dokonce ani nedopili. Naopak výtečný byl Trippel Bocktmavý speciál. Prostě jako na houpačce.

Je tu i jedna novinka nepivní, v Mělníku se totiž zjevil nový cider Pan Jablíčko. A díky Kulovému blesku se dostal i do Prahy a nás opravdu zajímalo, jak bude chutnat. Je hodně světlý (vypadá skoro jako Perry), sladkokyselý, má nádech dřeva a jablečných slupek, v závěru je takový trošku rustikální. Jinak je spíše jednodušší a dobře pitelný. Nic, z čeho bychom si sedli na zadek, ale celkem s přehledem předčí v Česku běžně dostupné cidery typu Kingswood či hrůzný Sommersby.

Narazili jsme i na piva ze dvou nových pivovarů, které mají tak podobné logo, že jsme si původně mysleli, že jde o pivovar jeden :) Prvním je Pivovar Popelín a jeho světlá dvanáctka. Je sladová, chlebová, lehce mladinová a též chmelově trávová a kořenitá. Má drsnější hořkost a celkově by ještě nějaké doladění užila, nicméně špatně se nepila.

Druhým je Pivovar Podlesí a jeho třináctka Podleský Ale. Je chmělově bylinný a trávový, sladčeji sladový, trochu broskvově ovocný, na pozadí jsou tóny kvasnic a obilí. Celkem zajímavé pivo, slušně pitelné. Za zmínku stojí, že je chmeleno pouze českými chmely – Sládkem a Žateckým poloraným červeňákem.

Potkali jsme i druhé pivo z nového pražského kočovného pivovaru Two Tales. Po Bohemian Black Ale to bylo nyní Bohemian Pale Ale – svrchně kvašená patnáctka, zřejmě IPA. Trochu jsme dle názvu čekali pivo z moderních českých chmelů, ale použita byla jen americká klasika. Pivo je výrazně karamelové, snad ještě karamelovější než nejkaramelovější z BrewDogů. Dále je chmelově bylinné s tóny citrusů, kandovaného ovoce a trochy peprnosti. Pitelnost není nijak úžasná. Na tomto pivu nás zaujala jen cena, která převyšuje snad všechny české pivovary včetně Matušky.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…

Znovu ochutnaná piva

Nově navštívěné hospody

Nejnovější alba v galerii