Klínec-Katz Uwe Mňauer, Permon Bravo, Slavkovský Amber Ale, Šedivák Tmavá 13° a jiné pivní novinky

sepsal Marley

2. října 2015 v 12:23

Už zase nějakou tu chvíli jsme vás neotravovali s dojmy z nových piv. Dnes je to všehochuť, kterou jsme ve volných chvílích stihli ochutnat, ale směska je to vesměs povedená, piva nás překvapila spíše pozitivně. I když i nějaké ty černé ovce se našly.

S novým jednochmelovým pivem přišel sokolovský Permon. Tentokráte jde o Bravo, americký chmel používaný především na hořkost (první chmelení), Single Hop z něj úplně obvyklý není. Pivo se ale povedlo, je hodně ovocné s tóny bonparů, mandarinek, žlutých melounů i manga. Je sladové a nasládlé, hodně hořké, trochu drsnější, ale velmi dobře pitelné.

Další Single Hop představil i Radniční pivovar Jihlava, použil francouzský chmel Aramis. Pivo je to sladové, bylinné, lehce limetkové a citrusové. To by bylo pěkné, ale bohužel se k tomu přidala i slušná porce másla. Zkusili jsme i čepovanou verzi a litovali jsme, másla tam bylo ještě více, téměř by se to dalo označit za příslovečnou diacetylovou bombu. Tohle se opravdu nepovedlo.

Pivovar Klínec-Katz přišel s novým pivem, svým prvním neejlem. Je to Uwe Mňauer, tmavá pšenice bavorského typu. Kořeněná s tóny hřebíčku i anýzu, jablečná i citrónová, pražená a čokoládová. Chvíli trvá, než se do této netradiční pšenky člověk propije, ale je to velmi chutné a vyvážené pivo. Těšíme se, co za pivní styl přijde příště.

Slavkovský pivovar pravidelně vypouští do světa své sezónní speciály, jeden až dva do měsíce. Povedlo se nám potkat jeho Amber Ale. Je karamelový, lehce toustový, hodně hořký, s tóny ostružin, třešní i červených pomerančů. Pije se velmi dobře, další vydařené pivo z tohoto pivovaru.

Při cestě na Amber Ale do Poctivýho výčepu jsme ze zvědavosti skočili i do relativně blízkého Šediváka. A měli jsme štěstí, potkali jsme tam hned dvě nová piva. Jedenáctka Summer Ale je osobitá, jak už je u Šediváka téměř pravidlem, citrusová s kapkou kyselosti, zvláštně kořeněná i zemitá, sladová a karamelová. Divoké pivo, ale pilo se překvapivě dobře. Tmavá třináctka je toustová, karamelová, pražená i oříšková, s bylinně chmelovými tóny a nádechem ovoce. Zajímavá a velmi pitelná. Navíc za tahle piva zaplatíte necelých třicet korun za půllitr – ve většině pražských pivovarů dostanete za takovou cenu sotva třetinku podobného piva.

Pivovar U Bulovky je trochu rozporuplný – zakouřené prostředí, osobitá obsluha a nevyrovnaná kvalita piva. Nicméně archivní kousky, které zde nechávají znát mnoho měsíců, nás zatím vždy nadchly. Proto jsme na půl roku zrající Belgian Dubbel hned vyrazili. Ale už po prvním přivonění bylo jasné, že tentokráte to žádná výhra nebude. Tóny másla přecházející díky tmavým sladům až směrem k čokoládovému termixu a jogurtu. Nebýt toho, mohlo by to být opravdu fajn pivo, ale takhle stálo za starou belu. Koho napadlo nechat půl roku zrát nepovedené pivo? Ani druhá novinka, jedenáctka Golden Ale, nás příliš nenadchla. Divné kvasnicové pivo, průměrně pitelné.

U Medvídků připravili pivo Blondgott, chmelené čerstvě sklizeným chmelem. Čerstvý chmel tolik znát nebyl, ale naopak se docela projevovaly dřevité tóny, lehce až takové uleželé a zvětralé, pivo zřejmě zrálo či kvasilo alespoň část doby ve dřevě. Jinak hodně sladové, zajímavé a slušně pitelné. Ale kdo čekal nějakou svěže chmelovou bombu typu loňský Antoš, ten byl asi zklamán.

Zařekli jsme se, že nás do pivovaru U Tří růží jen tak nedostanou, drahá piva nevalné kvality nejsou to, co bychom chtěli pravidelně pít. Ale když se objevil na čepu ejl dozrávaný na hoblinách whisky sudu, neodolali jsme. Piva dozrávaná v dubových sudech či alespoň na hoblinách (chipsech) nás většinou baví a když se povedou, tak mohou být opravdu dokonalá. Tohle od Tří růží je sladové, karamelkové, slušně ovocné s švestkami a třešněmi, lehce dřevité. A jak je v poslední době v tomto pivovaru skoro zvykem, tak lehce máslové. Díky zajímavým tónům z hoblin docela fajn, úplný průser to není.

Aby těch ejlů nebylo málo, potkali jsme i IPA od Viléma. Není to typický multivitamín typu Matuška, z ovoce je znát hlavně citrusová kůra, jinak je pivo sladové, bylinné, lehce kořenité až zemité. Trochu neobvyklé, jako by alespoň částečně bylo chmeleno českými chmely, jinak ale svěží a dobře pitelné.

Ve Vinohradském pivovaru přišli s novinkou, třináctkou APA. Pivo s americkými „C“ chmely, sladové, zvláštně ovocné (spíše jde takové nezralé ovoce), zvláštně zemité až zatuchlé. Celkově divné a těžko popsatelné, sotva průměrně pitelné. Očividně mají ve Vinohradech s čistotou piva stále problémy.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…