Hostivar Letňák, Radniční Jihlava Vic Secret a jiná nejen nová piva

sepsal Marley

18. srpna 2015 v 12:25

Kvůli poměrně hrozivé předpovědi jsme naši dovolenou nakonec odložili na neurčito a místo toho popili nějaká ta česká piva. Stále se objevují další a další Summer Ale, dnes tu zmíníme dvě nová a dvě starší. A vůbec je to dnes prakticky samý ejl, kdo z pivovarských by se s něčím jiným vymýšlel :)

V pražském Hostivaru připravili desítku Ale Letňák. Jde o světlé pivo s americkými chmely, je citrusové, sladové, lehce bylinné a trochu peprné. Trochu hutnější se znatelnými kvasnicemi, ale pije se dobře. Ještě o něco více nám chutnal předchozí zdejší speciál, Cyklistická osmička, moc hezky nachmelené lehké pivo, osvěžující a velmi dobře pitelné. V Hostivaru je prostě fajn, tam piva vaří pěkně bez vad.

Od plzeňského Blahovaru jsme ochutnali hned dvě piva. Desítka Summer Ale, tedy vlastně podobné pivo jako výše zmíněný Letňák, je slušně chmelená s citrusovými i bylinnými tóny, též i docela sladová. Ruší ale lehké máslové tóny, také je znát i něco mladiny, jak se občas u méně alkoholových piv stává. Takové zvláštní pivo, ne moc osvěžující, průměrně pitelné. Druhé pivo, které též má ambice se stát ideálním pitím na parné léto, je Witbier třináctka. Je koriandrový, mandarinkový až meruňkový, ale zpod tohoto vcelku příjemného aroma začínají časem vystupovat divné tóny, nahnilého ovoce, unavených kvasnic, zatuchlosti a podobně. Po ohřátí se k tomu vůbec čichat nedalo, i když dopít se to se sebezapřením ještě dalo. Říkáme si, jestli jsou ta piva takhle divná už v pivovaru, či se zkazí až časem, než docestují do Prahy a dostanou se na čep.

Dalším chmelem z jednochmelové série Radničního pivovaru Jihlava je australský Vic Secret. Ejl se šťavnatými ovocnými tóny manga, meruněk, ananasů i citrusů. Pivo je hodně hořké, znát jsou i byliny a pryskyřice. Malinko se objevuje i máslíčko, ale nijak moc to nevadí, pohodově pitelný kousek.

Pražský létající pivovar Two Tales před pár měsíci uvařil limitovanou edici piva Expedition Ale. Jedná se o American Strong Ale, polotmavou sedmnáctku. Je hodně karamelkové, lehce ovocné s tóny jahod, limetek či kandované ovoce, znát je i něco ořechů a bylin. Lehce ruší tóny másla, a i celkově spolu ty chutě příliš neladí. Takové zvláštní, spíše průměrně pitelné pivo. Říkáme si, jestli se pomalu nezačíná dva měsíce před koncem trvanlivosti rozjíždět, ale u dobře uvařeného takhle silného a chmeleného piva by neměl být problém.

Poprvé jsme ochutnali mnichovský ležákPoddžbánského pivovaru v Mutějovicích. Sladové pivo se znatelnými máslovými tóny (zase ten diacetyl, prokletí českých pivovarů), je též i lehce ovocné, takže by ani u stylových puristů nemělo naději. Divné a hůře pitelné pivo. V posledních letech jsme z Mutějovic nic dobrého neměli, pivovar dokonce uzavřel i svoji pivovarskou restauraci, takže ani čerstvé pod komínem si člověk pivo nezkusí.

Z nenovinek zmiňme třeba Albrecht Sum Ale, lehkou osmičku z Frýdlantu. Vydatně citrusová, sladová, dobře pitelná. Stejně dobrý je po roce i Summer Ale od Permona, příjemné a svěží letní pití. Po roce jsme zkusili i Cascadian Dark Ale od Clocka, a je to pořád výborná a hezky chmelená černá IPA. Po delší době jsme si dali i klasiku Samuraje, IPA od Kocoura, ale ta se tentokráte hodně nepovedla. Krom tónů všemožného ovoce a ostřejší hořkosti nás v něm čekala slušná porce zeleniny, konkrétně celeru a petržele. Kde jsou ty doby, kdy byl Kocour jeden z nejlepších pivovarů u nás, teď se některými kousky v kvalitě piva pomalu blíží nejspodnějším příčkám.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…