Falkonovy čtvrté narozeniny a jeho Tap Takeover v baru Napalmě

Marley

25. července 2016 v 23:14

Minulé pondělí oslavil létající pivovar Falkon za přítomnosti zakladatele Jakuba Veselého v pražském baru Napalmě čtyři roky své existence. Minulý rok jsme se na oslavě jen mihli později večer, letos bylo k dispozici i speciální pivo, takže jsme se na Napalmu vydali na delší dobu.

Vloni bylo na čepu šest Falkonových piv, letos dokonce osm – byla snad poprvé v historii baru Napalmě odražena piva z Únětic. Nakonec jsme se rozhodli ochutnat všechna piva, to by nás v jiných podnicích možná zruinovalo, ale Napalmě mají ceny naštěstí příjemné. Jinak na akci Jakub Veselý přestavil nové, celkově již třetí, logo pivovaru Falkon. Vypadá hezky a moderně, ale ničím moc nevyčnívá, to minulé se nám asi líbilo více. Možná je to ale jen otázka zvyku.

Hlavním tahákem byl Falk:On Whisky Barrel Aged – imperial stout dozrávaný v sudu po whisky. Byl pražený, kávový, s tóny vanilky a hořké čokolády, whisky byla docela slušně znát. Zajímavý, trochu drsnější, velmi dobře se popíjel. Klasický Falk:On nám chutnal trochu méně, byl ještě více drsný, ale špatný rozhodně nebyl, fajn pivo.

Na oslavě jsme poprvé potkali Bière de Garde, nedávnou novinku. Je to polotmavá patnáctka, karamelová, s tóny hřebíčku, koriandru a též i ovoce – třešní, švestek a jablečných křížal. Zajímavé a příjemné pivo, docela i ta francouzská Bière de Garde připomíná (rozhodně více než pokus z Jihlavy).

Hodně se Falkonovi povedly poslední várky ejlů – výborná byla ovocná a lehce karamelová session IPA Metropolitan, neméně chutná i americká IPA Idiot s vyšší hořkostí a výraznými tóny citrusů a kandovaného ovoce. Skvělá byla i dvojitá IPA Falk:Off, hřejivá s tóny bylin, tropického ovoce a citrusů.

Doppelbock What the bock?! byl už zřejmě starší, trochu nakyslý, ale jinak chuťově fajn – sladový, karamelový, s lehkými tóny bylin a sušeného ovoce. Jen čokoládový milk stout Kamšot nám přišel už za zenitem, lehce nakyslý, s tóny čokolády, kakaového termixu i jogurtu. Nic moc, to bychom si znovu nedávali.

Musíme říci, že se oslava vydařila, i díky povedenému ve whisky sudu dozrávanému stoutu (který už brzy k večeru zmizel – někteří žíznivci ho stihli vypít přes litr). Piva od Falkona si dáváme rádi, je u nich mnohem menší riziko špatného kusu než u většiny českých pivovarů. Držíme palce, ať se daří i nadále.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…

Nově navštívěné hospody

Nejnovější alba v galerii