Co je to vlastně ležák aneb původ pivních bludů a kvíz jako bonus

sepsal Marley

24. ledna 2017 v 15:52

Dnes tu máme další příspěvek z „Kanceláře pro uvádění pivních bludů na pravou míru“. Možná jste si všimli, že před pár dny na nejmenovaném nejdůvěryhodnějším zpravodajském portálu vyšel kvíz s patnácti otázkami ze světa piva. Zhruba čtvrtina „správných“ odpovědí byla špatných, ale to nás ani moc nepřekvapilo a ani to nehodláme moc rozebírat (proto sem ani nebudeme dávat odkaz).

Nás z tohoto kvízu zaujala odpověď na otázku „Co je to ležák?“, která zněla „Spodně kvašené pivo, které měsíc a déle leží“. Tuhle nesmyslnou precizní definici jsme už slyšeli a četli mnohokráte, bohužel i v řadě seriózních médií. Kde se vzala? A proč se objevuje jen u nás a ne v jiných zemích?

Chtělo to trochu ponoření se do historie českého webu, ale nakonec se nám to snad podařilo vyzkoumat. Poprvé tuhle definici použily Pivní recenze v roce 2011 [ve znění: měsíc a déle leží (od toho označení „ležák“)], čerpajíce údajně z anglické Wikipedie. Na ní se ale jen kdesi hluboko v obsáhlém textu o vaření piva dočteme, že ležáky zrají 1 až 6 měsíců, přičemž jako zdroj tohoto tvrzení je uvedena kniha Brewing: Science and practice (2004, Briggs, Boulton, Brookes a Stevens). Nicméně v této knize se nic takového neuvádí, naopak tam najdeme:

The process, also called lagering when referring to bottom fermented beers, used to occupy several weeks or even months, but now is often completed in one to two weeks and sometimes in considerably less.

Což ve zkratce v překladu znamená „dříve pivo leželo několik týdnů, dnes klidně i jeden“. Wikipedie se holt moc vážně brát nedá. Inkriminovaná ležáková definice následně ležela na webu Pivních recenzí zhruba dva roky, než ji v roce 2013 nějaký dobrák doslova a do písmene přepsal na Wikipedii českou. Tímto se kruh uzavřel a začala apokalypsa. Všechny možné weby začaly tuhle definici používat a postupně se dostala i do novin a online médií, včetně třeba Českého rozhlasuLidovek, lidé ji též opisují do odborných prací na univerzitách. Už asi není v silách žádného smrtelníka šíření tohoto bludu zastavit.

Ani bychom se nedivili, kdyby nějak podobně (ač neelektronicky) vznikly i světové pivní nesmysly – třeba ty o India Pale Ale. Někdo něco kdysi špatně pochopil a špatně to i napsal, další to převzali a dokud do toho nezačal o mnoho let později někdo rýpat, byl to nezpochybnitelný fakt.

A jelikož jsme vás v úvodu ochudili o odkaz na onen pivní kvíz, připravili jsme si na oplátku kvíz vlastní zde na našem webu. Ale pozor, je trochu zapeklitý :)

Doporučené články

Celkem 15 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…