Mapa pražských pivoték aneb pivníkův průvodce (5. vydání)

sepsal Marley

18. prosince 2016 v 14:49

Opět tu máme náš předvánoční přehled pražských pivoték. Od loňska se toho moc nezměnilo, ale jelikož jsme v pivních obchodech pečení vaření, můžeme k nim přidat řadu tipů na nákup, ať už jako dárek či jako mlsání na vánoční svátky (třeba hutný imperial stout s cukrovím, to nemůže nevyjít).

Pivní rozmanitost

V posledních dnech se tu objevilo mnoho lahví z Bavorska, zejména jde o silnější vánoční piva a silné zimní bocky. Najdete zde také asi nejlepší výběr piv z českých minipivovarů, dokonce tak polovinu z toho ve skle (zdá se, že u nás konečně pivovarští dostali rozum – kdo by kupoval pod stromeček PETku?). Můžete si zde také nakoupit Fruit Salad, IPA s přídavkem ovoce, speciálně vařená pro tuto pivotéku v plzeňském Ravenovi.

Base Camp

Momentálně zde najdete takovou všehochuť, řadu nových lahví z Německa, ale i třeba ještě nějaké kousky z Pobaltí, pak též mnoho zajímavostí z Česka, USA, Belgie či Nizozemí. Zde si vybere asi úplně každý.

Beergeek

Tady vás čeká nová zásilka piv z Dánska, pivovary jako je To Øl či Mikkeller. Jde často o neobvyklá a divoká piva, pro hardcore pivní geeky či pivní hipstery naprosto ideální dárek. Dále tu momentálně najdete širokou nabídku piv z Ameriky a Belgie, včetně různých specialit třeba dozrávaných v dubových sudech po jiném alkoholu.

Pivkupectví

Zde nově najdete třeba zajímavou nabídku piv z Nizozemí a Belgie, včetně řady kyseláčů (pivovary Alvinne či Oedipus), bezva výběr je i piv z USA. Většinu piv si můžete objednat i online na přidruženém obchodě badflash.cz a vyzvednout zde či na jiných místech v Praze.

Pivní mozaika

Přes léto zde rozšířili prostory, takže nabídka je podobně bohatá jako ve výše zmíněných pivotékách, potkáte tu velký výběr piv z Belgie, Německa či třeba Česka, dále pak i řadu piv ze všech koutů světa, někdy jsou to zajímavé kousky, jindy jen obyčejné ležáky, ale „sběratele“ ochutnaných piv potěší i ty.

Všechny tyto pivotéky najdete na naší mapě pražských pivoték, případně se na ně můžete podívat v seznamu. Jsou tam i další pivotéky s o něco menší nabídkou piv, ale pro menší dárek či nákup na poslední chvíli mohou také dobře posloužit.

Na závěr přidáme pár tipů na zajímavá česká piva. Neprohloupíte třeba se silným stoutem Morion 24 z Frýdlantu, vánoční dvojicí IPADoppelbock od Matušky, zajímavá je třeba i marcipánová Decadence od Crazy Clowna. Urazit by neměl ani Baltic Porter od Mazáka, vloni byl výborný. Pokud budete mít štěstí, můžete narazit i na poslední kousky rozinkového Barley Wine od Ravena. Pro fajnšmekry by se mohla hodit první česká spontánně kvašená piva, původem od mikulovských Wild Creatures (pokud je teda v předvánočním shonu už lidé nerozebrali). Nu, šťastný lov.

Doporučené články

Celkem 15 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…