Nemáte rádi pivo?

sepsala Bludice

1. února 2012 v 13:58

Dnes mě při čtení filozofování Pivního Filosofa na stránkách The Prague Post zaujalo toto tvrzení: "Don’t say “I don’t like beer” if all you’ve ever drunk was what is most commonly available on the market. I’m sure there is at least a beer out there that you will like if you taste it.„ To, že by se toto doporučení mělo do mramoru tesat, podpořím krátkým příběhem. V neděli navečer jsme vyrazili se třemi kamarády (dva pánové a jedna slečna), z nichž jeden pije pouze nealkoholické pivo a dva pivo nepijí vůbec (slečně dokonce vyloženě nechutná), do příjemné hospůdky Los v Oslu. My jsme samozřejmě mířili za točenými belgickými pivy, slečna si dala bílé víno, pánové neperlivou vodu (to si ji taky mohli jít natočit na záchod :)) a nealkoholického Lobkowicze. V průběhu večera jsme nepivařům dávali průběžně očichávat a v případě zájmu i ochutnávat námi konzumované kousky. Stella Artois, Hoegaarden, Pauwel Kwak… všechno bylo: „Fůůůj, pivo.“ Zlom nastal u Kasteel Rouge: „Týjo, to voní pěkně. To je dobrý.“ Příjemně sladkokyselý višňový silnější kousek z belgického pivovaru Van Honsebrouck zkrátka zachutnal všem. A to dokonce do té míry, že další sklenička tohoto piva na našem stole vystřídala neperlivou vodu a následující den se kamarád sháněl, kde že by se toto pivko dalo zakoupit v lahvi! :)

A poučení z příběhu? Pokud vám pivo nechutná a ochutnali jste vždy pouze běžné u nás dostupné ležáky, nelámejte nad tímto nápojem hůl. Pivní svět je natolik pestrý, že na vás určitě někde čeká pivní styl, který vás nadchne. Je libo sladší, kávový baltský porter s tóny sušeného ovoce a nízkou hořkostí? Či výrazně kyselé, osvěžující, někdy velmi osobité, jindy ovocem ochucené, ba dokonce i sladší pivo odvozené od belgického stylu lambic? Někdo může ocenit výraznou ovocnou, či pryskyřičnou hořkost piv stylu India Pale Ale, jiný si zamiluje jemnost a mléčnou čokoládovost mléčných stoutů, či bohatost chutí, hutnost, kávovou a praženou chuť imperiálního stoutu, pro někoho je zase ideální osvěžující lehce nakyslá, ovocná a kořeněná německá pšenice … A to je pouze několik málo příkladů z mnoha :) Pokud vám pivo chutná a máte starosti třeba s přítelkyní, která se pití piva brání zuby nehty, zkuste jí ukázat, jak bohatá pestrost se pod označením „pivo“ skrývá. Vemte ji třeba do restaurace Los v Oslu a objednejte jí Kasteel Rouge :)

V poslední době nám dělá velkou radost vzrůstající obliba pití piva i mezi lidmi, kteří dříve pivo nevyznávali, ba dokonce se mu vyhýbali jako čert kříži. Velkou roli v tom jistě hraje zvyšující se pestrost nabídky piv z českých malých pivovarů a zlepšující se dostupnost zajímavých českých i zahraničních piv ať už v pivotékách, či dokonce na čepu ve stále větším počtu hospod a barů. Díky této pestrosti si každý najde, co mu chutná.

A co dnes frčí? Piva kouřová… Echtovní Schlenkerla MärzenEiche. Jen houšť a větší kapky, kolik třešní, tolik višní a čím více bude milovníků piva, tím více se bude piva prodávat a točit :)

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…