Zubáč IPA a Kiwinator, Lucky Bastard Pinia, pražská Pivárna U Klauna a další pivní novinky

sepsal Marley

12. května 2017 v 15:44

Máme tu další přehled českých pivních novinek a zajímavostí. Dnes budou hrát prim ovocná piva, ale v poctivé podobně – nepůjde o žádné extraktové šmakulády. A k tomu přidáme pár klasických ejů a sem tam i něco méně obvyklého.

Pražský pivní bar Zubatý pes dnes slaví šest let své existence. K této příležitosti si se svým létajícím pivovarem uvařil tři speciální piva. Prvním je Anniversary IPA s americkými a novozélandskými chmely. Je výrazně ovocná, s tóny mandarinek, manga i grepů, je i slušně sladová a znatelně hořká. Příjemná, vyvážená, velmi pitelná. Druhým pivem je Kiwinator, německé gose s přidaným kiwi – to jsme zatím ochutnali v předpremiérové pokusné várce. Sladové pivo, lehce nakyslé, s tóny koriandru a kiwi. Svěží, jemné, parádně pitelné. Jsme zvědavi na „ostrou“ verzi. A třetím pivem bude imperial stout, dozrávaný v sudu po whisky, který bude slavnostně zaražen právě dnes. Je velká škoda, že zrovna jedeme na víkend do Brna, takže si jej neužijeme.

Novinkou z brněnského Lucky Bastarda je IPA Pinia, světlá čtrnáctka s americkými chmely. Název docela sedí, neboť borové aroma s tóny pryskyřice je slušně znát, pivo je i příjemně citrusové. Vyvážené, svěží, chuťově čisté a parádně pitelné. S novým Lucky Bastardím pivovarem jsou návštěvy Brna hned příjemnější.

Létající pivovar Bad Flash si od Falkona nechal uvařit pivo Proto IPA, zřejmě pokusnou várku navazující na dřívější Prototype IPA ÍPÁK. Tentokráte nám pivo zachutnalo mnohem více, je hodně hořké, sladové, s tóny lesních jahody, borůvek, žlutých melounů i bílých hroznů. Příjemné, harmonické, velmi dobře pitelné.

Ochutnali jsme i dvě nová ovocná piva od plzeňského Ravena, zřejmě jde o ochucené verze kyselého berliner weisse Sibeerian Ravena. Meruňka je meruňková výrazně, je lehce nakyslá, sladová, s obilným nádechem. Velmi příjemný a poctivě chutnající kousek. Ananas má v sobě sladových tónů o něco více, ananasový je tak akorát, je i lehce natrpklý. Fajn pivo, dobře se pije.

Pivovar U Bulovky uvařil Steam Beer, pivo u nás nepříliš často vídaného amerického pivního stylu Californa Common. Pivo je to sladové, lehce bylinné a medové, s nádechem ovoce. Ruší v něm tóny másla a zatuchlého starého chmele, takže výsledek je takový rozpačitý, moc dobře se to nepije.

Létající Mazaný Lišák přichystal pivo Winston, mělo by jít o Extra Special Bitter, tedy silnější anglický ejl. Je sladový, s tóny zemitosti, citrusů a jablek. Není úplně harmonický, pije se průměrně – takový oukej domovarnický pokus.

Slánská Továrna přišla s novinkou Hopfen-Weizen – bavorskou pšenicí chmelenou americkými chmely. Pivo je to sladové, bylinné, lehce peprné a kvasnicové, citrusy jsou v něm znát až někde na pozadí. Je drsnější, pít se dá, ale nějaký zázrak to není. Možná by mu pomohlo, na rozdíl od běžných bavorských pšenic, kdyby bylo čiřejší – asi by bylo svěžejší a chmel by lépe vynikl.

Od starovonového oseckého pivovaru Helf (jde o Osečana, který změnil majitele i sládka) jsme potkali první pivo Žalec APA. Je pojmenované po slovinském městě, u nějž se pěstují odrůdy chmele, ze kterých je uvařeno. Pivo je to zvláštní, karamelkové, s nádechem másla a jogurtu, je i zvláštně ovocné – připomíná to zkvašené ovoce. Těžko říci, jak moc se na výsledku podepsaly osobité slovinské chmely, ale moc dobře se nepije. Uvidíme, jak budou vypadat další Helfova piva.

Po půl roce jsme ochutnali desítku od Matušky. Tehdy byla vařena speciálně pro Kulový blesk, ale pivo je to asi stejné – složení i popis zůstaly beze změny. Tentokráte už to bylo bez másla – příjemně chmelené pivo, čisté, velmi dobře pitelné. Kromě vyšší „matuškovské“ ceny mu nemůžeme vůbec nic vytknout.

Na závěr zmíníme jeden nový pražský pivní podnik – létající pivovar Crazy Clown si ve Vysočanech, kousek od nádraží Libeň, zařídil hospůdku Pivárna U Klauna. Je to příjemný menší podnik, jednodušeji a hezky zařízený. Na čepu tu najdete šest druhů piv, z nichž zhruba polovina je právě z „domácího“ pivovaru a polovina z Zámeckého pivovaru Frýdlant, kde Crazy Clown často vaří svá piva. Občas se zde vyskytne i pivo z dalších pivovarů, které Crazy Clown využívá. Nabídka je to fajn a nynější (zřejmě zaváděcí) ceny jsou vcelku nízké. V nabídce je i několik poctivě vypadajících jídel, i když jsme je zatím neokusili. Při naší návštěvě jsme ochutnali domácí sépivou IPA Cthulhu a ostružinovo-rybízový ejl We’re All Mad Here, též i frýdlantskou desítku a ejl s experimentálními žateckými chmely SaazAle APA. Všechna piva byla dobrá, bezvadně ošetřená i načepovaná. Myslíme, že tento podnik můžeme už po první návštěvě jedině doporučit.

Pivní novinky

Celkem 212 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…