Turbo Raptor, Holy E950, nepovedený Vyškov a Zubáč vrací úder

sepsal Marley

23. listopadu 2012 v 9:38

Pivovar Matuška nám po výborném americkém pšeničném a znovu uvařeném skvělém SaisonoviSvatomartinském připravil další zajímavost. Tentokráte nešlo o klasickou velkou várku, ale jen malý vzorek o objemu 30 l. Pivo s názvem Turbo Raptor volně navazuje na dřívější Turbo Zlatou Raketu a oproti klasickému Raptoru bylo za studena vydatně nachmeleno. Výsledek stál za to, pivo překypovalo aromatikou amerických chmelů s citrusy a pryskyřicí. Hezky harmonické a úžasně pitelné, hořkost byla velmi příjemná a nikoliv přehnaně drsná jako u některých jiných IPA. Za takové pivo by se nemusel stydět žádný světový pivovar (a cena piva byla tedy též světová :). Snad se Matuška podobné pivo pokusí vydat i ve větším množství a za nižší ceny.

Do rukou se mám dostala dvě piva, která si nechává dělat na zakázku pivotéka Pod ořechem z jihomoravského Petrova. Prvním je Holy Dog, klasický světlý ležák. V pohodě pivo, prostě takový pitelný průmyslový lahváč. Druhým je tmavý ležák Holy Cat. Takové karamelové trošku sladší pivo, ale též se pít dá. Jednu věc ale nechápu, proč si pivotéka nechává vyrábět zrovna filtrované a pasterované pivo, které nijak zásadně nevybočuje ze supermarketové produkce? Holy Cat navíc obsahuje umělé sladidlo Acesulfam K (E950), to by už někteří pivaři mohli začít vytahovat vidle a pochodně :) Ve výsledku jsou na pivech nejzajímavější pěkné etikety… alespoň něco prémiového je na těchto prémiových ležácích za prémiové ceny.

Další novinkou je Svatomartinský Porter z pivovaru Vyškov. Pivo se bohužel opět stáčí do čirých lahví, i když ke zkažení asi bude méně náchylné než třeba předchozí IPA. Ale to je to nejmenší, pivo je bohužel přehnaně sladké, zejména kvůli nízkému prokvašení. Možná nějaký problém s kvasnicemi, v pivu zůstalo příliš mnoho cukrů… anebo je to cílené pro širší cukromilnou veřejnost. Jen vyšší hořkost zabraňuje tomu, aby bylo pivo tak odporné, jako třeba Bergquell Lausitzer Porter, ale i tak je velmi špatně pitelné. Je to první pivo od Vyškova, které nás zklamalo (pokud odhlédneme od oněch problémů s lahvemi).

Několik nových zajímavých piv se objevilo v baru Zubatý pes. Krom nedávné premiéry Matuškovy americké pšenice se tu mihla i Prohibiční IPA, Antidepressant či Delirium Nocturnum. Zase to tu po několika měsících útlumu začíná žít. Nově je na čepu Mikkellerova Fra Til Via (Od / Pro / Via Mikkeller), vánoční kořeněný porter. Lahvová verze na totiž etiketě políčka pro vyplnění „pro“ a „od“, takže je to ideální vánoční dárek :) Každý rok je tento porter vyráběn podle odlišného receptu (podobně jako Anchor Christmas Ale), takže nevstoupíte dvakrát do stejné řeky :) Letošní verze je extrémně povedená, výrazná vůně a chuť hořké čokolády je doplněna příjemnou směskou koření v pozadí. Druhým zajímavým kouskem je novozélandské pivo 8 Wired HopWire IPA, které je vyrobeno pouze z místních chmelů. Mezi nimi dominuje námi oblíbený Nelson Sauvin, úžasný a specifický chmel s ovocným aroma připomínajícím angrešty. Pivo je hezky vyvážené, moc příjemně chmelené a skvěle pitelné. Protinožci taky umí :) A nově se na čepu objevil i Snowball Saison z dánského pivovaru To Øl. Tento pivovar mají pod palcem Mikkellerovi bývalí spoludomovarníci a piva vaří ve stejném duchu jako on, takže to určitě propadák nebude :)

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…