Pšenky od Matušky i Ježka a nová piva od Falkona, Tří růží a Baštů

sepsal Marley

14. listopadu 2012 v 10:52

Zase tu po nějaké chvíli máme nepravidelnou nadílku pivních novinek. Dnes to bude i o pár celorepublikových kouscích, které můžete ochutnat také mimo Prahu.

Začneme tím největším a nejzajímavějším překvapením. Věhlasný pivovar Matuška zase potajmu ukuchtil jedno netradiční pivo. Jedná se o bavorskou pšenici, ale místo (či kromě :)) obvyklých německých (případně českých) chmelů byly použity populární americké aromatické odrůdy Cascade a Citra. My těmto pivním pokusům velmi fandíme, takže jsme hned po ohlášení tohoto piva putovali do Zubatého psa na ochutnávku. Matuškovo speciální pšeničné si zachovává základ chutě i vůně z bavorské pšenice – je pěkně chlebově sladové, vanilkové a citronové. A do toho vstupují chmely s citrusy, trávou a moc příjemnou jemnou hořkostí. Rozhodně doporučujeme a doufáme, že se toto pivo objeví i na více místech.

Průmyslovou staronovinkou je Alt Bier z jihlavského pivovaru Ježek. Toto pivo spatřilo světlo světa zhruba někdy před půl rokem, ale nyní se objevilo v „Cestě pivních znalců“ pivovarů Lobkowicz. My na něj o minulém víkendu skočili přímo ke zdroji, do pivovarské restaurace v Jihlavě. Název Alt Bier je poněkud matoucí, neboť toto pivo nemá s pivním stylem Altbier z Düsseldorfu nic společného. Jde prostě o takovou klasickou pšenici bavorského typu, dle všeho s nižším obsahem pšeničného sladu. Výsledkem je dobře pitelná pšenka s tóny banánů, koření a příjemným dozníváním. Jen je trošku nepochopitelné, proč je toto osvěžující pivo točeno zrovna na „sněhového“ Svatého Martina.

Dalším novým kouskem je Falkon Stalker IPA, vydatně chmelená americká IPA. Hromada chmelové hořkosti, citrusů, pryskyřice a pod tím nějaký ten slad. Povedené, chutnala nám více, než předchozí Falkon IPA. Jen tak dál.

V pravidelném zásobování zajímavými kousky pokračuje pražský pivovar U Tří růží. Tentokráte koncem října uvařili pivo z mnichovského sladu s názvem Fest Bier. Dobře pitelné pivko s velkou porcí sladu a chlebové kůrky. A teď začátkem listopadu přišel na řadu Amber Ale. Pořádně nachmelený počin s citrusy a pryskyřicí, v pozadí karamel… a dokonce není ani tolik sladké, jako je u piv tohoto stylu zvykem. Skvělé. Prostě si nás už U Tří růží ochočili, kdykoliv narazí nové pivo, běžíme tam.

Každou chvíli vaří nové pivko i v Sousedském pivovaru Bašta (U Bansethů). V poslední době nám přijde, že kvalita lehce kolísá – většinou jde o piva sice slušně pitelná, ale něco jim chybí či přebývá. Nicméně nedávno se objevilo pivko, o kterém má smysl se zmínit – Medová třináctka (mimochodem, o medových pivech od Matušky a Tří růží jsme psali v nedávném článku). Baštovské medové bylo podobně dobré, slušně čerstvé a sladové s náznakem medu a klasickou kořenitostí. Snad se takhle bude dařit i příště.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…