Strahovská APA, Falkon Oatmeal, Vimperk 7, Kvardian, Magistr Old Land a pšeničný Mazák

sepsal Marley

19. dubna 2013 v 9:42

Máme tu opět minipivovarský mix novinek, tentokráte to jsou piva ze všech koutů republiky.

Na Strahově to s vařením piva naplánovali skvěle. S příchodem teplého počasí před pár dny narazili novinku, American Pale Ale. Je to svrchně kvašená čtrnáctka, k jejíž přípravě byly použity dva zbrusu nové německé chmely – velmi hořký Polaris a aromatická Mandarina. Tedy by se s trochou nadsázky dalo nazývat i German Pale Ale :) Pivo je pěkně voňavé – citrusy a trocha tropického ovoce se mísí s bylinnými a trávovými tóny. Tělo má středně plné a hořkost je vyšší, opravdu znatelná. Dohromady to dává svěží ejl, který se pije opravdu dobře. Na Strahově si člověk sice připlatí, ale kvalita je zde prakticky zaručena.

S nový pivem opět přišel létající pivovar Falkon. Tentokráte je to Oatmeal Stout, anglický Stout s přídavkem ovsa. Pivo má výrazné aroma kávy a hořké čokolády, k tomu se přidávají chmelově trávové a kořenité tóny… dohromady je to trošku zvláštní kombinace, ale pivo je to dobré a slušně pitelné. Připomnělo nám drsnější Stouty z irského Porterhouse.

Narazili jsme i na Kvardiana, novinku z Rychnova nad Kněžnou. Pivovar piva stáčí sympaticky do vratných lahví s pákovým uzávěrem o objemu 1 litr. Tento tmavý speciál je pořádně kávový, pražený, lehce se přidává i karamel a oříšky. Má spíše plnější tělo, střední hořkost a příjemné dlouhé doznívání. Skvěle se pije, připomíná spíše Stout, než české tmavé ležáky.

Nuda není ani na Šumavě. Vimperský pivovar uvařil nový speciál, sedmisladovou sedmnáctku. Výrazně sladové pivo, převládají v něm topinkové tóny, chlebová kůrka a navíc nějaký ten karamel, káva a snad i hořká čokoláda. Je to plnější a spíše nesladké pivo se skvělým dozníváním a dobrou pitelností. Tady jsme opravdu nelitovali těch čtyřiceti korun za třetinku.

V Kulovém blesku jsme narazili na jedno nové brněnské pivo, APA Magistr Old Land. Pivovar Magistr nemá nejlepší pověst, ale my u něj dříve narazili i na velmi dobrá piva a jeho ejly jsme ještě neochutnali, takže jsme se rozhodli i za vyšší cenu pivo zkusit. Aroma mělo výrazně chmelově ovocné, nejvíce po tropickém ovoci, dále po bílém víně či angreštech, k tomu se navíc přidaly i bylinné kopřivové tóny. Tělo bylo příjemně sladové, hořkost lehce vyšší, pitelnost slušná… jedinou vadou byl celkem nízký říz. A i tak to bylo dobré pivo, alespoň víme, že tento pivovar nemusíme úplně odepisovat.

PET láhve… ať si kdo chce co chce říká, piva z těch menších minipivovarů jsou v tomto obalu většinou tragédie (pokud je tedy nevypijete ihned po stočení), a i když pivo není přímo zkažené, prakticky nikdy nedosáhne kvality točeného. Pokoušíme se takovým pivům obloukem vyhnout, ale občas bohužel máme takový hloupý nápad a posilněni alkoholem něco zajímavého a jinak nesehnatelného v PET lahvi zakoupíme. Posledně se nám takhle doma vyskytl Pšeničný speciál od Mazáka z Dolních Bojanovic. Je to hezky ovocný Weizenbock, s banány, hruškami i jablky, se sladším sladovým tělem a hřebíčkovou kořeněností. Má příjemné delší doznívání s náznakem alkoholu… povedené pivo, narazit na něj na čepu, dáme si ho znovu. Tentokrát se tedy naštěstí lití piva do dřezu nekonalo.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…

Nově navštívěné hospody

Nejnovější alba v galerii