Raven Cream Porter, U Vacků Pšeničný speciál, Zemský Irish Red Ale a další nová piva

sepsal Marley

2. března 2016 v 12:55

Pokračujeme v našich zážitcích z nově se objevivších piv. Dnes to bude opět takový mix, piva často zajímavá, někdy povedená, jindy vyloženě divná. Alespoň nic nudného a nezajímavého tu tentokráte nečeká.

Pivovar Raven pokračuje ve vaření dalších na Česko nepříliš obvyklých piv. Teď ve spolupráci s plzeňskou pivotékou Brewhemian přichází s Cream Porterem, tmavým pivem s laktózou, anglickým chmelem Goldings a pšeničným sladem, jde tedy o takovou porterovou verzi anglického Milk Stoutu. Pivo je to pražené, s tóny hořké čokolády a sušeného ovoce – švestek a rozinek. Slušně hořké, zajímavé, velmi dobře pitelné. Podruhé jsme testli i žitnou IPA Fly by Rye, byla plná všech možných citrusů i dalšího ovoce, hořká, povedená. Ještě o něco lepší než minule.

Z pivovaru U Vacků jsme potkali šestnáctku Pšeničný speciál. Ve vůni tak úžasný není, dominuje kořeněnost s jablky a nezralými banány. Chuť to ale bohatě vynahrazuje, je příjemně vyvážená, se sladšími tóny sladu, jablečnými křížalami, banány i lehkým karamelem. Velmi chutné silné pivo. Dvakrát jsme stihli ochutnat i jedenáctku Ale, těžko říct, jestli má nějaký vztah k dřívějšímu Summer Ale, nebo jde o úplně jiné pivo. Poprvé to byl bezva čistý a moc hezky chmelený ejl, podruhé sice stále fajn chmelený, ale už ne tak chuťově čistý. Každopádně tento pivovar řadíme k těm lepším.

Zemský pivovar přišel na přelomu roku s novým pivem Irish Red Ale, nám se do spárů dostalo až nyní. Je toustové, karamelové, se zemitými, bylinnými i citrusovými chmelovými tóny (bylo totiž chmeleno americkými chmely). Ne úplně vyvážené pivo, ale vcelku slušně pitelné.

Vsetínský Valášek přišel s novinkou Chilli Red Ale, jde zřejmě o klasický Red Ale, jen s přidaným chilli. Je příjemně ovocný – s tóny lesního i tropického ovoce, karamelový, slušně hořký. Z chilli je spíše než aroma znát jen pálivost, takže požitek zase tak skvělý není, pitelnost je díky tomu spíše průměrná, se zbytkem piva to moc neladí. Zkusili jsme i obyčejnou verzi Red Ale, je fajn, ale dva roky zpět nás toto pivo zaujalo více. Stále fajn je i lehce osobitá IPA, výrazně ovocná, jen středně hořká, což asi nemusí každému IPA pijanovi vyhovovat.

Létající pivovar Černý potoka po nepovedeném IPL Mescaleero přišel s pivem Frozen Hell, APA uvařenou v plzeňském Joe's Garage. Pivo je citrusové, ostřeji bylinné, docela dosti jsou znát máslové tóny, na pozadí se objevují i další vady. Divné a špatně pitelné. Ale oproti minulé hrůze je tam asi jisté zlepšení, pokud teda nejsou nějak výrazně kvalitativně rozdílné lahvové a čepované verze. 

Zkusili jsme i třináctku s originálním názvem Ejl, uvařenou v Letohradském jelenovi pro pražské hospody Pivo a párek. Je to osobité a divné pivo, stejně jako většina piv uvařených v Letohradském jelenovi, zatuchlé, kořeněné, s tóny nezralého i zkvašeného ovoce. Ale kupodivu se dalo dopít, možná bylo zrovna docela čerstvé.

Radniční pivovar Jihlava na svoji sérii jednochmelových piv navazuje sérií TOP 10, kde pivovar vybral (zřejmě dle svého názoru) nejlepší chmely z uplynulých let. Prvním je NZ Cascade, ejl s novozélandskou verzí amerického chmele Cascade. Těžko říci, jestli jde o stejný recept jako minulý Cascade, který se tvářil jako původem z Ameriky. Pivo je to bohužel výrazně máslové, po ohřátí až do tónů žluklého másla. Pod tím jsou znát příjemné tóny sladu, tropického ovoce, citrusů a bylin, ale bohužel se zmíněným máslem to vůbec dobré není. Za nás nejhorší Single Hop, co zatím Jihlava uvařila.

Okusili jsme i novou várku Saisonu od Matušky. Jako Saison tentokráte vůbec nechutnal, byl výrazně kořeněný, s tóny jablek a lehce i banánů, sladce sladový. Vlastně skoro takový Weizenbock, zřejmě kvasnice zakvasily trochu jinak, než bylo v plánu. Každopádně i takto to bylo povedené pivo.

Po třech týdnech jsme si dali Porter od Prager Laffe. Poprvé byl výborný, ale čas k němu nebyl moc milostivý, byl karamelkovější, znatelné bylo i máslo, lehce až přecházející do tónů čokoládového termixu. Nic moc. Problém se stabilitou piv má bohužel docela dost českých minipivovarů, chtělo by trochu zapracovat na zlepšení.

Pivní novinky

Celkem 212 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…