Podleská IPA, Břevnovský Porter, Falkenštejn Jarní Ale a další novinky

sepsal Marley

23. dubna 2014 v 9:40

Velikonoce jsou úspěšně za námi a my tu pro vás máme opět nějaký ten přehled nových piv. Velikonoční piva jsme na rozdíl od minulého roku moc neochutnávali. Neměli jsme sílu zkoušet mnohá z nich znovu (až na jednu výjimku níže)… a různé zelené lahůdky od Primátora, Konrada či Litovele se nám též moc vyhledávat nechtělo. Naštěstí se ale v posledních týdnech vyrojila řada zajímavých piv nevelikonočních :)

Pivovar Podlesí navařil své druhé pivo, nakuřovanou žitnou IPA. Nebudeme raději ani počítat, kolikátý český nakuřovaný ejl to je, to by nám nestačily prsty obou rukou :) Pivo je to hodně chmelené, s borovou pryskyřicí, grepy a tropickým ovocem, pod tím je něco sladu s tóny karamele a žitného chleba, lehké kouřové a uzené tóny jsou schovány na pozadí. Je to hodně hořké, netradiční a trošku drsnější pivo, ale po chvíli přivykání se pije velmi dobře.

Novoměstském pivovaru uvařili Pšeničné pivo, jedná se o tmavou spodně kvašenou jedenáctku. Je to výrazně pražený ležák přecházející až do náznaku spálených tónů, je v něm též něco chlebové kůrky, sušenek a čokolády. Má příjemné doznívání a pije se dobře. Prostě fajn pivo, spodně kvašené pšenice nás nijak neurážejí, když se povedou :)

Už je to více než rok, co Břevnovský pivovar přišel s vlastním novým pivem (pokud nepočítáme piva vařená pro jiné klienty). Nyní připravil Porter, osmnáctku se 7,5% alkoholu. Porter je to hodně pražený, jsou v něm i tóny hořké čokolády a lékořice, v příjemném delším doznívání je též něco sušeného ovoce a hřejivosti. Jinak je ale dosti sladký, takže se úplně dokonale nepije. Zklamání to určitě není, ale přeci jen třebas břevnovský famózní Russian Imperial Stout je jiná liga.

Nestává se každý den, že by se český pivovar pokusil uvařit Altbier. Když se k tomu odhodlal Slavkovský pivovar, který nás v minulosti potěšil svými slušně chmelenými pivy, moc jsme s ochutnávkou neváhali. Jeho Alt Bier je bylinně a kořenitě chmelový, hodně sladový s trochou karamelu a topinek, lehce i ovocný s tóny citrónové kůry, broskví a třešní. Zajímavé a moc dobře pitelné pivo… co na tom, že Düsseldorfské originály skoro ničím nepřipomíná? :)

Křinický pivovar Falkenštejn navazuje na svůj příjemný Podzimní ALE novým Jarním ALE, který je oproti podzimu o stupeň silnější. Je pořádně chmelený s vyšší hořkostí, citrusy, tropickým i kandovaným ovocem a trochou kořenitých a pryskyřičných tónů. Sladová složka se projevuje lehkým karamelem a tousty. Celkově je pivo trošku drsnější, ale pije se dobře, chmelové aroma má prostě skvělé.

Radničním pivovaru Jihlava uvařili další Post Apocalyptic Ale, tentokráte s novým německým chmelem Mandarina Bavaria. Pivo je bylinně chmelové, s tóny mandarinkové a pomerančové kůry, trochy samotných mandarinek a citrónů. Příjemné a dobře pitelné… ale trochu nám přijde, že se tyhle jednochmelové ejly Jihlavě před rokem dařily o něco lépe… nebo minimálně nám tehdy více chutnaly.

A poslední pivo není novinka, ani skoronovinka… na Strahově opět k příležitosti Velikonoc uvařili svoji světlou třináctku. Pivo je nádherně nachmelené – dominantní bylinné tóny se mísí s lehčími kořenitými a citrusovými, hořkost je spíše vyšší. Nezaostává ani sladová složka, která je též slušně výrazná, kapku nasládlá a medová. Celkově je pivo skvěle vyvážené, čisté a úžasně pitelné. Prostě tekutá paráda. Kdybychom teď měli vybrat nejlepší české světlé spodně kvašené pivo, nemuseli bychom ani vteřinu přemýšlet.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…