Všeliká piva velikonoční, z pivovarů malých i průmyslových

sepsal Marley

5. dubna 2013 v 9:19

Stejně jako další podobné svátky, i Velikonoce jsou dobrou příležitostí k výrobě pivních speciálů. Pivovary do toho i letos skočily po hlavě a (vy)vrhly na nás opravdu slušnou nálož piv. Narazili jsme na několik piv nedobrých, pár celkem slušných a … nu, kdo chce číst jen o skvělých pivech, může přeskočit o pár odstavců níže k Matuškovi :)

V rámci pivního průzkumu jsme zkusili trochu sebetrýzně – obarvená průmyslová piva. Po letech jsme ochutnali nechvalně proslulé Zelené pivo od Starobrna. Nebudeme se přidávat k všeobecné hysterii a řešit jeho složení, nicméně pivo samotné je prostě nedobré, připomíná něco levnějšího ze supermarketu s nepříliš příjemnou hořkostí a kratším dozníváním. Avizované bylinky poznat nejsou, možná se schovávají někde za chmelem. Nu musíme říct, že běžné starobrněnské ležáky, ač nijak zázračné, jsou výrazně lepší.

S obarveným pivem tradičně přišly i pivovary Lobkowicz. Jedná se o červené a zelené pivo, obě jsou vařena v Jihlavském pivovaru. Červený Krasličák je taková normální výčepní desítka, nepříliš zajímavá se spíše nižší pitelností. Zelený Krasličák je speciál čtrnáctka s bylinným aroma – připomíná kopřivy, konopí či trávu. Ale pivo pod tím není nijak úžasné, sladové se střední hořkostí, s bylinnou chutí se příliš dobře nedoplňovalo. Čim byla přesně piva obarvena je tajemstvím, ale nebylo to nic, co by nějak vylepšilo chuť piva. Tudy cesta nevede.

Naštěstí na Velikonoce jiné pivovary vaří i něco rozumnějšího. Třebas svitavský pivovar Na Kopečku uvařil bylinné velikonoční pivo, do kterého byly přidány stonky kopřiv a kořen pampelišky. Tato světlá jedenáctka je pěkně zlatá, žádný obarvený brčál. V chuti i vůni je takový mix sladu, chmelové kořenitosti, bylinek a trochy kvasnic. Ve vůni to bylo po ohřátí trošku zvláštní, ale v chuti příjemné, svěží a slušně pitelné. O několik stupňů lepší, než třeba nedávno se vyskytlé kopřivové pivo Saint Patrick.

Netradičně se do toho obul Matuška. Uvařil velikonoční pšeničné, které se ale od jeho běžné pšenice liší tím, že byl použit výhradně americký „ejlový“ chmel Citra. Skvěle aromatické pivo, výrazně ovocné, dominovaly citrusy, k nim se přidávalo tropické ovoce a banány. Za tím pšeničně sladové nasládlé tělo a nějaké to koření i vanilka. Povedené pivo, chmel se s bavorskou pšenicí hezky doplňoval a vytvořil příjemný a zajímavý mix. Jediná škoda byla, že pivo mělo nižší říz, s o něco vyšším by bylo naprosto úžasné (možná byl nějaký problém při točení, kdo ví).

Některé pivovary se do větších akcí nepouštěly a přišly prostě se svátečním světlý pivem. Permon opět uvařil velikonoční světlou třináctku, toto pivo jste mohli zahlédnout v pitovékách s několika různými zvířecími etiketami. Příjemně sladové a lehce chlebové pivo, slušně nachmelené se střední hořkostí. Dobře pitelné, ale možná ho letos Permon uvařil o něco dříve, protože minulý rok bylo kolem Velikonoc o kapku čerstvější a chutnější.

Další pivo, které jsme potkali, byl světlý ležák Rebel Velikonoční. Slušně pitelné pivo se zemitými a bylinnými chmelovými tóny. Ochutnali jsme i Zlatou labuť velikonoční ze Zvíkova. Ta sice byla celkem pitelná, ale zdálo se nám, že má už svoje nejlepší dny za sebou už před Velikonocemi.

Jedním ze světlých speciálů je i třináctka Svatý Norbert Velikonoční ze Strahova. Jen tedy letos se nám bohužel v tom všem shonu s novými pivy a pivovary nepodařilo na Strahov vylézt, ale minulý rok byla opravdu luxusní.

Seznam všech námi nyní i dříve ochutnaných velikonočních piv naleznete zde. Celkově nám přijde, že třebas o Vánocích jsou ta piva mnohem zajímavější… ale aspoň má člověk co ochutnávat i teď.

A co vy, narazili jste na nějaké zajímavé sváteční pivo? Pochlubte se v komentářích :)

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…