Hendrych Pale Ale, čerstvě sklizený Kynšperk, kolaborační Cosa Nostra a další Stalker i Kaltenecker

sepsal Marley

26. listopadu 2013 v 9:28

Minulý týden se s pivními novinkami opravdu roztrhl pytel a některá z těchto piv nás velmi příjemně překvapila. To se v Česku moc často nestává :-)

Začneme pivovarem Hendrych z Vrchlabí. Jeho tři základní spodně kvašená piva (H8, H11H13) jsou sice dobrá, ale nějak výrazně nás neuchvátila. K svrchně kvašené prvotině, novému Pale Ale jsme proto zpočátku přistupovali s nedůvěrou, ale pivo nás odzbrojilo už svojí vůní – pořádná chmelová ovocná bomba, nejvíce vystupovalo tropické a kandované ovoce. V chuti se přidalo něco karamelu, hořkost mělo příjemně jen střední. Krásně čistý a dobře pitelný ejl. Klobouk dolů, na to u nás nenarazíte každý den.

Ze Slovenska k nám do Česka zavítala další novinka – White Shadow IPA od pivovaru Kaltenecker. Je to ejl s přídavkem pšeničného sladu a použitým novým německým chmelem Mandarina. Má aroma očekávaně citrusové s převládajícími mandarinkami, dále též angreštové a bylinné. Je příjemně sladový a má spíše vyšší hořkost, která lehce ulpívá. Ale i tak je to dobrý a pěkně voňavý ejl.

Kočovný pivovar Falkon přišel s novým Stalkerem, tentokráte již osmým, zřejmě definitivním (aspoň něco podobného jsme zaslechli). Opět hezky nachmelené pivo s tropickým ovocem, pryskyřicí a citrusy. Je kapku nasládlé (spíše ve srovnání s některými staršími Stalkery), ale karamelové je jen tak akorát. Prostě příjemná a dobře pitelná IPA, stejně jako všechny předchozí várky – pokud na ně člověk narazil na čerstvé a dobře ošetřené.

U Falkona ještě zůstaneme, společně s pivovarem Antoš totiž uvařil pivo Cosa Nostra, které vzniklo spojením žitné IPA Tlustý netopýr a černé IPA Nightstalker. Výsledkem je trochu netradiční černá IPA, ve které se mísí pražené a kávové tóny, buchty a žitný chléb a chmelové aroma citrusů, tropického ovoce a pryskyřice. Hořkost je jen lehce vyšší, je to celkově pěkně vyvážené pivo. Není tak výrazné, jako samotný Tlustý netopýr či Nightstalker, ale je zase o něco zajímavější.

Je trošku zvláštní, že zrovna u nás v domovině slavného Žateckého poloraného červeňáku je piv vařených z čerstvě sklizeného (zeleného) chmele velmi málo. Potěší nás tedy každý nový čerstvě chmelený počin, ať už jde o ležák či ejl. V posledních dnech se jedno takové pivo objevilo, uvařil jej skoroprůmyslový pivovar Kynšperk. Jmenuje se Zelený ležák (neplést se zeleným pivem) a je to světlá dvanáctka. Je krásně chmelově svěží, bylinná a kořenitá, též příjemně sladová a trochu kvasnicová. K tomu jemný střední říz, tak akorát plné tělo a střední hořkost… hezky vyvážené, úžasně pitelné. Prostě o několik úrovní výše, než průměrný český ležák (a to včetně těch minipivovarských).

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…