Clock Helles Bock, Hauskrecht Flek, nakouřená Kolčavka, Bulovka Weizen Trippelbock a další novinky

sepsal Marley

31. prosince 2014 v 10:38

Máme tu konec roku a my si zde ještě střihneme poslední pivní novinky. Ochutnávali jsme v posledních týdnech poctivě, takže se toho nahromadilo požehnaně, ale mezi všemi vánočními návštěvami a jinými povinnostmi nebyl moc čas něco sepsat. Dnes se zaměříme hlavně na vánoční piva a nebudeme je příliš pitvat, abyste si stihli vše přečíst, dokud jste ještě střízlivi :)

Opět tu máme dvojici nových piv z perspektivního pivovaru Clock. Prvním je Hektor+, šestnáctka helles bock s českými chmely,  příjemně sladová, chmelově bylinná a kořenitá, výborně pitelná. Až na to aroma žateckého chmele bavorské bocky docela připomíná. Druhé pivo je opět šestnáctka, weizenbock Zlatý prasátko. Je pořádně kořeněná – s hřebíčkem a anýzem, sladší, lehce banánová a trošku natrpklá. Spíše netradiční pivo, ale pije se dobře.

Do pivovaru U Bulovky moc rádi nechodíme – bývá zde nechutně zakouřeno, pomalá obsluha a piva často stojí za starou belu (i když občas se jim podaří výborný kousek). Před Vánoci jsme ale jeli tramvají kolem a na jedno jsme sem zaskočili. Čekali nás zde dva siláci – první z nich byl Vánoční Doppelbock 18, podle pivovaru tradiční bavorské pivo s přídavkem koření. Nevíme, co U Bulovky hulili za matroš, ale v Bavorsku by za takové pivo asi sládka umlátili kameninovýma korbelama. Je výrazně kořeněné, plné sušeného ovoce, trošku hřejivé, překvapivě příjemně pitelné. Druhé pivo je Weizen Trippelbock – pětadvacítka, která zrála dva roky. Fantastická záležitost s tóny jablečných křížal, karamelu, hřebíčku, v závěru příjemně „likérově“ hřejivá. Klobouk dolů, právě kvůli takovým kouskům stojí za to sem tam Bulovku navštívit.

V Šedivákovi uvařili Vánoční speciál, tmavou třináctku, údajně s ovsem, medem a řadou koření. Krom medu jsme tam příliš tónů těchto přísad nenašli, ale je to příjemné pivo, hodně pražené, s chutí kávy a toffee. Měli jsme lepší vánoční speciály, ale žádný z nich nestál 25 kaček za půllitr, takže za nás spokojenost :)

Při návštěvě Brna jsme potkali světlou dvanáctku z nového pivovaru Hauskrecht. Na světlé pivo je docela tmavá – měděná, ve vůni i chuti karamelová a hodně chmelená – kořenitá, peprná a zemitá. Trochu ruší zatuchlé tóny, které se s ohříváním zvýrazňují. Takové nedoladěné, ale pít se dá. Pod stromeček jsme dostali Hauskrechtův speciál – třináctku Black Flek. Podle informací pivovaru by mělo jít o černé bavorské pivo – ale s mnichovským ani franským dunkelem nemá nic společného, od schwarzbieru se též výrazně liší. Občas si říkáme, že by si ti naši pivovarští odborníci mohli do Bavorska alespoň na pár dní zajet, aby nešířili taková moudra. Pivo je to ale výtečné – hodně pražené s tóny hořké čokolády, lehce karamelové, slušně hořké a výborně pitelné. Povedený speciál, takový spíše flekovského typu.

Na Kolčavce na Vánoce připravili nakuřovaný speciál. Je tak akorát uzený, sladový, lehce toustový a bylinný, pije se moc dobře. Zkusili jsme i světlé 11° a 12°, chutnala nám podobně jako při otvíračce. Chtělo by to trošku méně kvasnic, dvanáctka by užila lehké doladění / doležení, jedenáctka byla opět fajn.

V Dolních Počernicích připravují nový pivovar, zatím si zde nechávají vařit piva dle (údajně) své receptury ve svitavském pivovaru Na Kopečku. Světlá jedenáctka je moc hezky nachmelená, vyvážená a výborně pitelná. Jestli se tu takové pivo bude v budoucnu vařit, tak se nás zde jen tak nezbaví. Vánoční 14° s přídavkem koření je dle očekávání hodně kořeněná, ale toustovými a karamelovými tóny piva se to dobře doplňuje, celkově se pije slušně.

Brněnský Pegas uvařil Vánoční Porter. Je to spodně kvašená osmnáctka s anglickými chmely (netradiční kombinace), dosti pražená, lehce karamelová, kapku ovocná a docela hořká. Zajímavé a příjemné pivo, poslepu bychom tipovali prostě svrchně kvašený anglický stout či porter.

Od Harracha jsme potkali polotmavý Vánoční speciál. Úplně nový ale není, byl vařen už vloni, možná i dříve. Je sladový, karamelový, lehce medový a toustový. Chmelu tam moc není, ale vůbec to nevadí, i takovéto hodně sladové pivo má něco do sebe, pije se výborně.

Letiny přichystaly Vánoční vídeňský speciál. Je kořenitě chmelový s tóny karamele a toffee, lehce třešňový a nasládlý. Celkem se dal pít, ale příliš vyvážený nám nepřišel, toho karamele mohlo být méně.

Břeclavští Frankies k Vánocům uvařili Choco Stout, a ač to z názvu moc patrné není, jde o „suchý“ stout irského typu. Je hodně čokoládový, kakaový i pražený, tak akorát hořký, nesladký a výborně pitelný. Povedené přímočaré pivo, asi to nejlepší, co jsme zatím od Frankies měli.

Létající Klínec-Katz připravil své druhé pivo, vánoční Oh Tannenbaum! – polotmavý ejl s vanilkou. Je to karamelové pivo s tóny toffee, másla a vanilky, takové docela podivné, průměrně pitelné. Na rozdíl od předchozího výborného piva tohle nebylo vařeno v Kounicích, ale v Letohradském Jelenovi. Říkáme si, jestli to na výsledek nemělo vliv, zatím z tohoto pivovaru totiž potkáváme nepříliš dobrá piva.

Z dřívějších vánočních piv jsme zatím stihli ochutnat jen Matuškovu Extra IPA. Musíme říct, že i letos je výborná, všemi deseti ji doporučujeme k ochutnání.

A zbytek nevánočních novinek si necháme až na nový rok. Užijte si Silvestra, na zdraví!

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…