Zichovec Baby Revolution, Prager Laffe Mosaic IPA, Kašperskohorský Kouř a jiná nová piva

sepsal Marley

16. února 2017 v 16:30

Po pár dnech tu máme další přehled pivních novinek. Dnes tu najdete zajímavou všehochuť – piva lehká i silná, výborná i nic moc, světlá i černá jako bota. A zmíníme i jedno úplně nové a překvapivě pitelné průmyslové pivo.

Pivovar Zichovec uvařil černou IPA Baby Revolution, plnou amerických chmelů. Je pražená, s tóny tropického i lesního ovoce a nádechem čokolády i pryskyřice. Je hořká, vyvážená a nebezpečně pitelná. Chutná podobně jako černé IPA z nejlepších evropských „craft“ pivovarů. Klobouk dolů. Ochutnali jsme poprvé i další svrchně kvašené tmavé pivo ze Zichovce – šestnáctku Portera. Je to docela pražené pivo, lehce i čokoládové, karamelové a kávové, s nádechem švestek. Výrazné a výborné, podobná paráda jako zmíněná Baby Revolution.

Létající Prager Laffe připravil novinku Mosaic Session IPA, tedy lehkou IPA, chmelenou americkým Mosaicem. Je sladová, chmelově bylinná až bylinková, s tóny citrusové kůry a lesního ovoce. Je hodně hořká, spíše prokvašenější, dobře se pije.

Krnovský pivovar Nachmelená opice přišel k příležitosti svátku svatého Valentýna s pivem Ich liebe dich. Jde o šestnáctku IPA s novozélandskými chmely Waimea a Nelson Sauvin i americkým Centennialem. Je to hodně ovocné i sladové pivo, lehce karamelové a bylinné, slušně hořké a dobře pitelné. Jako valentýnské pivo asi proč ne, fajn líbivka.

Od minipivovarů si dáme na chvíli pauzu s podíváme se ke gigantovi Heineken, konkrétně do Krušovic. Odtud zrovna včera vypustili novinku – Ležák za studena chmelený, shodou okolností se nám podařilo jeho láhev obchodě ulovit. Pivo je to sladové, lehce karamelové, chmel je na průmyslové pivo docela výrazný – pivo má střední hořkost, znát jsou chmelové tóny bylin a citrónové kůry. Jednoduchý a dobře pitelný kousek – příjemně nás překvapil. Otázkou ale je, jak bude chutnat po pár měsících v teple regálů, když jsme ho teď ochutnali prakticky po opuštění stáčecí linky.

Olomoucký Chomout uvařil další jednochmelový ejl, tentokráte s chmelem Bravo. Pivo je to zvláštně bylinné, sladové, lehce s tóny citrusové kůry a zeleného pepře. Pít se v pohodě dá, ale nějaký zázrak to není. Možná je to způsobeno chmelem samotným – používá se převážně na hořkost, nikoliv na aroma. Zkusili jsme od Chomouta i mnichovského Horsta, ale moc nám nejel, byl docela karamelkový až máslový, nijak svěží. Je to trochu zvláštní, když jsme nedávno ochutnali jiné jeho „německé“ pivo – Švarce, tak bylo výborné.

Kašperskohorský pivovar, který vznikl teprve vloni v létě, nedávno do svého sortimentu zařadil pivo Kouř, tmavý nakuřovaný speciál. Speciál je to řádně uzený a kouřový, též i docela pražený, nechybí ani lehká bylinná chmelovost. Je středně hořký, moc pěkně vyvážený a nebezpečně pitelný – skoro jako od Schlenkerly. Kašperskohorský pivovar budeme muset bedlivě sledovat, takováto piva u nás nepotkáváme každý den.

Poprvé jsme zkusili pivo Paradise Ale od Zhůřáka. Je citrusové, s lehkými tóny tropického ovoce a bylin. Je i sladové s nádechem medu, hodně hořké, velmi dobře pitelné. Ale úplná úchvatná bomba jako Zhůřákovy IPA či stouty to není [svými předchozími pivy si nás holt příliš rozmazlil :)].

Úplně poprvé jsme se setkali s pivem z dva roky starého jihočeského pivovaru Český Rudolec. Byl to ležák Vladyka, česká světlá klasika s žateckým chmelem. Pivo nás ale moc neoslovilo, bylo lehce zoxidované, s nádechem másla a jablek. Dopít se dalo, ale nic moc dalšího kladného se o něm říci nedá. Snad šlo jen o náhodu – nějakou chválu jsme už totiž na tento pivovar četli.

Ochutnali jsme i nedávný přírůstek v sortimentu břeclavských Frankies – sedmnáctku Fallout India Pale Ale. Je to docela hodně karamelkové pivo, lehce až máslové, s tóny mandarinek a kandovaného ovoce. Je sladší, což v kombinaci s oněmi karamelkami není úplně ideální, trochu to sice vyvažuje hořkost, ale dobré to celkově moc není. Frankies umí líp.

Pivní novinky

Celkem 212 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…