Poctivej bock, Albrecht Oatmeal Morion, Zhůřák Black Hole, třikrát slánská Továrna a jiná nová piva

sepsal Marley

6. března 2017 v 22:37

Je tu další povídání o českých pivních novinkách. Dnes tu máme několik extra silných piv a též i nadprůměrné množství piv tmavých. Také tu je nadprůměrné množství piv parádních a dokonce ani žádné špatné. Byl to úspěšný týden.

Minulý čtvrtek proběhl v hospodě Království piva tap takeover slánské Továrny, ze všech šesti píp tekla piva tohoto pivovaru. My jsme tam v pátek zaskočili ochutnat nám neznámé novinky. Dvanáctka Pale Ale s moderními chmely je sladová, s tóny tropického ovoce, citrusů a bylin. Na pozadí je trocha osobitých zemitých a karamelkových tónů, ale pije se to dobře. Horkou novinkou je Stout Oak Aged, čtrnáctka stout, která zrála na dubových hoblinách máčených ve skotské whisky. Je to hodně pražené pivo, s tóny kávy, švestek a vanilky. Výrazné a výborné. Posledním pivem, které zřejmě mělo v Království piva svoji předpremiéru, je třiadvacítka Quadrupel. Je to zajímavý silák belgického střihu, hodně kořeněný s tóny hřebíčku a koriandru, dále jablečný, medový a karamelový. Příjemný a fajn. A ještě k tomu jsme Napalmě znovu ochutnali Krutáka, chutný a vyvážený světlý ležák. Piva z Továrny nás baví.

Pražský bar Poctivej výčep si ke svým blížícím se druhým narozeninám nechal ve Slavkovském pivovaru uvařit Poctivej bock. Mělo by jít o světlý bock, ale je spíše polotmavý, v chuti a vůni příjemně sladový a toustový. Je docela hodně chmelený, se střední až vyšší hořkostí a bylinnými a peprnými tóny. Pěkně vyvážený a nebezpečně pitelný kousek.

Zámecký pivovar Frýdlant připravil už pátý Morion Stout, tentokráte je to čtrnáctka Oatmeal Stout. Pražené a kávové pivo s tóny lékořice a hořké čokolády. Výrazné a zároveň jemné, parádně se popíjí. Stouty máme z bohatého frýdlantského sortimentu asi nejraději.

Minulý týden měl v Praze premiéru nový létající pivovar Hangár. Jeho prvotinou je Pilot IPA, sladová a karamelková, s tóny mandarinek, kandovaného ovoce a nádechem koriandru. Je hodně hořká, bez výraznějších vad, celku dobře pitelná. Nějaké to doladění by užila, ale na první pivo to špatné není.

Novým pivem od Zhůřáka je Black Hole, devatenáctka imperial stout. Je pražená, čokoládová, s tóny lékořice a pomerančů. Je hořká a zároveň v ústech jemně krémová, má bezvadné dlouhé doznívání. Parádní kousek, podobně výborný jako Zhůřákův Asfalt Extreme Stout.

Imperial stout uvařil i plzeňský Raven. Je to jednadvacítka Revenant s deseti procenty alkoholu. Jde o hodně praženého siláka s tóny lékořice, švestek a alkoholu. Je chutný, příjemný, ale stejně jsme čekali trochu více. Máme ve sklepě jednu láhev a necháme ji uležet, uvidíme, jestli se někam posune. Škoda, že má trvanlivost jen pár měsíců – dobře udělaný imperial stout by měl bez potíží vydržet mnoho let.

A když už jsme u těch tmavých siláků, zmíníme novinku od sokolovského Permona, kterou uvařil ve spolupráci se slovenským létajícím pivovarem Damian. Je to sedmnáctka Weizenbock – hodně kořeněná, karamelová, jablečná, s nádechem banánů a švestek. Zajímavá a dobře pitelná.

Ochutnali jsme první pivo z brněnského Lucky Bastarda od jeho přestěhování (a zároveň výměny pivovarské technologie). Ve spolupráci s létajícím JMB Brew Lab uvařil davnáctku Session IPA Kartel. Je sladová, obilná, s tóny citrusů, melounů i angreštů. Trochu ruší lehké zemité a medicinální tóny, ale pít se bez potíží dá. Uvidíme, jak to bude v budoucnu, ale z jednoho ochutnání to vypadá, že jsou piva z Lucky Bastarda stále lehce osobitá.

Když o víkendu dorazily první záblesky jara, rozhodli jsme se toho využít a udělali si procházku do zámeckého parku v Dolních Počernicích a zdejšího Počernického pivovaru. Na čepu jsme tu potkali novinku Weizenbock – je to pouhá třináctka, o pořádný kus slabší pivo než nejslabší weizenbock, který jsme kdy viděli. Moc nás to ale nepřekvapuje, po stoutu s názvem Ale Pale nám došlo, že pivní styly jsou pro Počernické španělská vesnice. Pivo to ale není špatné – kořeněné hřebíčkové, sladové, s tóny citrusů a nádechem zelených banánů. Taková lehce zvláštní polotmavá pšenka. Zkusili jsme poprvé i patnáctku I.P.A., ta se ale moc nepovedla – je divně čajová, má ulpívající hořkost a ani není nijak příjemně ovocná. Užila by doladění a asi i doležení. V Počernickému pivovaru nás zatím nepřesvědčili o tom, že ví, co dělají.

Na závěr ještě zmíníme dvě piva, která jsme nedávno znovuochutnali. Po pár měsících se objevil Brett de Garde, „divoký ejl“ dokvašovaný kvasinkami brettanomyces. Pivo je to hodně jablečné s tóny křížal i kompotu, lehce medové a kořeněné. Překvapilo nás, že je pořád docela hodně sladké – kvasinkám se asi do nějakého hlubšího prokvašování nechtělo. Trochu jako by pivo bylo říznuté sladkým ciderem, ale je zajímavé a chutné. Zkusili jsme i imperial stout Falk:On a byl parádní, pražený a čokoládový, s dlouhým dozníváním. Mnohem lepší než vloni (ale nevíme, jestli jde o novou či jen uleželou várku).

Pivní novinky

Celkem 212 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…