Pivní novinky - Bad Flash Smoked Citra Blast, Království piva, Radegast Ryze hořká 12 a další

sepsal Marley

8. srpna 2014 v 10:33

A jsou tu další pivní novinky. Dnes pro vás máme dojmy z nové pražské pivotéky, též i něco o průmyslových pivech a jako obvykle se z většiny budeme věnovat pivům z minipivovarů.

Před dvěma měsíci byla v pražských Dejvicích otevřena nová hospoda a pivotéka Království piva. Království piva má domovský podnik v Chomutově a v Praze mělo menší pobočku už od konce minulého roku. Nový pražský podnik se nachází ve sklepních prostorách, je oproti jiným pivotékám docela velký, krom místnosti s výčepem a barovým pultem je vzadu jedna větší místnost. Má klenuté stropy, vše hezky opravené a jednoduše zařízené. Prostě příjemné, pohoda. Na čepu je zde šest piv z menších českých pivovarů – my jsme si dali námi oblíbeného a tentokrát opravdu výtečného kvasnicového Konrada a nám neznámého Kellermeistera z Třebonic. Mělo by jít o Kellerbier, ale svým sladovým a lehce ovocným projevem připomínal spíše Zoigly z Horního Falce, nicméně byl dobrý a hezky pitelný. Na zub si zde můžete dát domácí uzeniny od pana Plzáka z Plzně a sýry od Dobrot s příběhem. My si dali prkénko s několika druhy uzeného masa a sýra a byla to lahoda. Co se výběru piva v lahvích týká, je zde několik lednic plných převážně PET lahví, pár polic s pivy z menších průmyslových pivovarů a řada speciálů z italského pivovaru Birrificio del Ducato. Petkožrouti nejsme, průmyslová piva máme celkem napitá, takže nám v batohu skončily tři italské láhve – přeci jen s pivy z del Ducato máme zatím jen výborné zkušenosti. Celkově se nám hospůdka moc líbí a určitě nás zde neviděli naposledy. A potěší i skutečnost, že se nachází nedaleko od příjemné Krkonošské hospůdky.

Zase tu máme další Bad Flash vařený pro hospody Kulový blesk a Zlý časy. Opět se jeho výroby ujal pivovar Zhůřák a vyšel z toho Smoked Citra Blast Ale, tedy nakuřovaný ejl amerického typu. Zhůřák má již s takovými pivy zkušenosti, nedávno vařil podobný Kazbekian Smoke-Out Ale. Citra Blast má výraznou vůni i chuť citrónové kůry, přidávají se i grepy a byliny, je slušně sladový a lehce obilný. Hořkost má jemnou střední a zejména v chuti se objevují uzené tóny. Je to hezky vyladěné a skvěle pitelné pivo, taková tekutá uzená citrónová kůra :)

Průmyslový Radegast po předchozích speciálních várkách piv (například fajn Radegastu Temně hořkém) změnil i svůj základní sortiment. Končí pivo Premium a nahrazuje ho novinka Ryze hořká 12. Nám se shodou okolností podařilo narazit jak na tuto novinku, tak na jednu z posledních várek Premium, takže jsme se rozhodli piva porovnat. Ryze hořká je krom klasického Žpč a Sládka chmelena novou českou odrůdou Saaz Late. Je o promile alkoholu silnější, tím asi zjevné rozdíly končí. Chmelové aroma je z piva hezky znatelné – je kořenité, bylinné i peprné, pod tím je něco sladu s trochou karamelových tónů (ale Premium nám přišlo karamelovější). Hořkost je jemnější než u Premium, které je spíše než na aroma chmele orientováno na drsnější hořkost. Celkově je to fajn pivo a pije se dobře, takže my změnu hodnotíme kladně. Doufáme, že nejde jen o první poctivou várku a pivo se v budoucnu nezhorší.

Po několika měsících jsme znovu zajeli do relativně nového Libockého pivovaru. Plán posedět venku na zahrádce nevyšel, kvůli poprchávání jsme se museli přesunout dovnitř mezi kuřáky. Ochutnali jsme nový Amber Ale, který byl za studena chmelen Kazbekem. Hodně osobité pivo – karamelové, s tóny čerstvých bylin, broskví a mandarinek,   navíc se ale přidávaly celkem výrazně kvasnice a na pozadí byl náznak máslových a jogurtových tónů. Vypít se to nakonec dalo, byl to takový nepříliš povedený a vyladěný Zoigl. Krom toho jsme poprvé ochutnali i Černého pátka, zdejší tmavou třináctku. Zde se jogurtové tóny projevily o něco více, díky tmavým sladům to ve výsledku připomínalo kakaový termix. Trochu to zachraňovaly příjemnější oříškové, lékořicové a pražené tóny, ale i tak byla pitelnost spíše špatná. No, zatím nám z Libockého pivovaru přišlo dobré jen jedno pivo z pěti, to není úplně nejlepší bilance.

Pražští U Tří růží uvařili nový Single hop special chmelený Citrou, nicméně na rozdíl od většiny pivovarů zvolili jako základ ležák místo ejlu. Pivo je příjemně čerstvě sladové a nasládlé, chmelově citrusové s lehkými tóny bylin a tropického ovoce. Je příjemné a pije se dobře. Ale člověk si říká, jestli by nedopadlo lépe jako svrchně kvašené, ideálně trochu více prokvašené.

Další novinky zmíníme jen ve zkratce. Summer Day Strong AleBeskydského pivovárku je celkem fajn, bylinný s trochou citrusů, ale lehce neharmonický a drsněji chmelný.

Bavorský pivovar Schneider uvařil novou extra ovocnou pšenici Heimat-Weisse, chmelenou aromatickými chmely z Hallertau. Je hezky mandarinková, limetková i banánová, ale trochu jí scházel vyšší říz, ve Zlých časech se jim úplně nedařilo ji do sklenice dostat. Ale i tak byla velmi dobrá, musíme ji někdy zkusit z láhve.

A chudší pivní nadšence zajisté potěší nový Argus 10Lidlu, vařený zřejmě v pivovaru Platan, stojící pár korun. Jeho klady se dají shrnout prostě: dá se pít. Což se o řadě dražších supermarketových piv říci nedá.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…