Nový pražský pivovar v Dolních Počernicích

sepsal Marley

28. července 2016 v 17:19

Počernický pivovar v Dolních Počernicích měl původně otevírat před více než rokem, ale jak už je u podobných projektů zvykem, vše se protáhlo a pivovar byl zprovozněn teprve nedávno. Pivo se zde začalo vařit počátkem června, takže jsme si museli pár týdnů počkat, abychom měli šanci narazit na pivo vařené opravdu zde (dříve bylo pro pivovar vařeno v sedlčanském Krčíně).

Nový pivovar s restaurací se nachází v budovách původního dolnopočernického pivovaru, který ukončil svoji činnost v roce 1936, tedy přesně před osmdesáti lety. Pivovarská restaurace je pěkná, s vysokým stropem, kamennými zdmi a dřevěnými trámy, zároveň má i moderní prvky, třeba pěkný bar s řadou polic s láhvemi alkoholu. Hlavní místnosti dominuje měděná varna, je to zde pěkné a útulné. Z nějakého důvodu nám k ostatnímu vybavení úplně neseděly skleněné lustry, ale možná je to jen náš dojem. Venku najdete středně velkou zahrádku, oddělenou zídkou od silnice. Zvláštní je, že je podnik kuřácký, to se v nových restauračních pivovarech (naštěstí) moc často nevidí – ale aspoň je tu přes léto ona zahrádka.

Obsluha je tu milá, ale přímo z nejrychlejších nebyla, i když tu v neděli při naší návštěvě nebylo nijak narváno. Výběr jídel vypadá fajn, vesměs masa a sýry na několik způsobů, za lehce vyšší ceny. My ale při první návštěvě přišli zkusit hlavně pivo.

Pivovar má poměrně široký sortiment – světlou jedenáctku a dvanáctku, tmavou třináctku, pak pšeničné a IPA. A k tomu občasné speciály, vše by už dle slov obsluhy mělo být vařeno v Počernicích. Za naší návštěvy zrovna jedenáctka došla (měli jsme ji dříve, vařenou ve Svitavách), IPA jsme vynechali, neboť jsme ji měli nedávno, ještě vařenou v Krčíně.

Na úvod jsme zkusili cyklistickou osmičku, chmelenou zřejmě mimo jiné bavorskou Mandarinou. Mimochodem, zrovna pro cyklisty tu příliš dobře vybaveni nejsou, je tu jen obyčejný stojánek u silnice pro 4 kola a to je vše. Pivo je to ale fajn, sladové, obilné, s nádechem bylin. Jednoduché, osvěžující a dobře pitelné. Dvanáctka už byla méně svěží, i kvůli nízkému řízu, ale špatná nebyla, takové oukej pivo.

Tmavá Barborka je příjemně pražená, s lehkými tóny oříšků, švestek i bylin. Fajn pivo, dobře pitelné. Příliš se ale nepovedlo pšeničné pivo – nepříliš výrazné, s nádechem zatuchlosti a octa. Po ohřátí se ještě zhoršilo, houbové tóny opravdu nejsou to, co bychom v pšenkách vyhledávali. Docela špatné pivo. Druhý speciál – ochucenou pšenici s citrónem jsme raději vynechali, základ piva bude zřejmě klasická pšenice.

Zatím tedy máme z Počernického pivovaru trochu rozporuplné pocity. Doufáme, že se zde vše do budoucna vychytá a doladí, mohlo by to zde být opravdu bezva. My se sem každopádně v dohledné době vydáme znovu a poreferujeme o tom – máme to sem totiž jen pár kilometrů, je to vlastně prakticky jediný pivně zajímavý podnik v našem okolí.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…