Nový pražský pivovar U Dobřenských

sepsal Marley

2. září 2015 v 13:30

Nepřetržitý proud nových pivovarů neustává, jen během prázdnin jich vypustilo své pivo do světa přes deset dalších. I Praze boom pokračuje, počet zdejších pivovarů se začíná blížit třicítce. Dnes se ve zkratce podíváme na jednu novinku, restaurační pivovar U Dobřenských.

Pivovar se nachází na Starém Městě, na místě dřívějšího PivoBaru U Dobřanských, jen pár metrů od dalšího pivovaru Pražský most u Valšů. Restaurace pivovaru byla otevřena jen chvíli po dalším nepříliš vzdáleném Pivovaru Národní. A stejně jako Národní se zde zpočátku nečepovala domácí piva, ale piva vařená jinde.

Před třemi týdny se zde na čepu objevilo první domácí pivo a před pár dny další, takže jsme sem zaskočili na krátký průzkum. Vypadá to zde podobně jako ve zmíněném starém PivoBaru, vše je samozřejmě opravené a zřejmě i nově zařízené, hned napravo od vchodu člověk potká měděnou varnu a kousek za ní pětici nerezových tanků. Celkově je to zde pěkné, jen jsme si připadali trošku nesví, když jsme sem v sobotu k večeru zamířili a nikoho krom obsluhy jsme tu nenašli.

Obě piva na čepu jsou svrchně kvašená. Tribulus Beer, světlý ejl o stupňovitosti čtrnáct je vařen s přídavkem kotvičníku zemního. Zvláštně bylinné pivo s tóny čaje, slušně sladové, trošku ovocné – s pomerančovou kůrou a sušenými meruňkami. Lehce pikantní, docela dobře pitelné. Asi nic, čeho by člověk vypil litry, ale pro zajímavost, proč ne? Druhým pivem je Salvia Stout, čtrnáctka s přidanou šalvějí lékařskou. Pražená, s tóny čokolády a šalvěje. Dobře to dohromady ladí, zajímavé a chutné pivo.

Takže první piva určitě krokem vedle nebyla. Dalším pivem má být opět ochucený ejl, lehčí, pro změnu s přidanou mátou, to by nemuselo špatně dopadnout. Ceny jsou zde takové jako v centru, tedy vyšší, zhruba jako u dalšího blízkého pivovaru U Tří růží. Jídlo je na tom cenově podobně, co jsme tak zběžně koukali.

Jsme zvědaví, jak se koncept pivovaru specializujícího se na ochucená piva ujme. Nás to rozhodně neuráží, nejde jen o tupé přimíchávání extraktů jako třeba v broumovském Opatovi. Je trošku zvláštní, že se o tomto pivovaru prakticky nepsalo, na rozdíl od zmíněného Pivovaru Národní, kterého byl plný internet dříve než vůbec začal vařit pivo. Možná i to je důvod, že jsme při návštěvě potkali další zákazníky až při odchodu, ale třeba šlo jen o slabý den a jinak to je a bude lepší.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…